Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Decembra skoraj 4600 manj zaposlenih v gradbeništvu

Največji mesečni upad števila zaposlenih v gradbeništvu v Sloveniji doslej

Po podatkih Statističnega urada RS smo decembra lani beležili največji mesečni upad števila zaposlenih v panogi gradbeništva doslej. Število se je zmanjšalo kar za 4.593 (iz 58.087 zaposlenih na 53.494 zaposlenih), kar pomeni skoraj 8% zmanjšanje števila vseh zaposlenih v panogi. Na mesečnem nivoju je bil doslej največji upad zaposlenih dosežen decembra 2010, ko je znašal 3.747. Decembrski upadi zaposlenih v gradbeništvu imajo sicer v gradbeništvu sezonski značaj, toda v zadnjih štirih letih so postali trajni.

Na letnem nivoju se je število zaposlenih leta 2012 zmanjšalo za 8.563. Primerjalno na oktober 2008, ko smo beležili še 92.171 zaposlenih v gradbeništvu, pa to pomeni skupni upad 38.677 zaposlenih ali skoraj 42%. Povsem verjetno je, da je skupni upad števila že v januarju, ki prav tako spada med mesece z večjimi upadi zaposlenih, že dosegel število 40.000 glede na leto 2008, čeprav statistični podatki še niso na razpolago.

Razlogi za visok upad števila zaposlenih v zadnjih štirih letih so znani, saj v tem času beležimo upad obsega izvedenih gradbenih del v Sloveniji za skoraj 60%. Toda upadanje števila zaposlenih je obsegu izvedenih gradbenih del v Sloveniji vendarle sledilo znatno počasneje, saj se je do decembra lani skupno število zaposlenih v gradbeništvu zmanjšalo le za 33%. Tako je vselansko leto do decembra kazalo, da se je upadanje števila zaposlenih umirilo in da so slovenska podjetja uspela viške zaposlenih zaposliti na gradbiščih v tujini.

Žal pa zadnji statističnimi podatki kažejo, da socialne posledice upada panoge prihajajo z zamudo a neizbežno.

Položaj še preostalih slovenskih podjetij v gradbeništvu se naglo slabša, zato mnoga podjetja poizkušajo zaposliti svoje zaposlene v tujini, najpogosteje le kot delovno silo. Pričakovan pa je tudi večji vstop tujih izvajalcev na slovenski trg, predvsem na področju javnih naročil, saj bančnih garancij, ki jih slovenski javni naročniki zahtevajo od ponudnikov za sodelovanje na razpisih v gradbeništvu, mnoga slovenska podjetja niso več v stanju pridobiti.

Očitno nas bo slabo urejena slovenska sistemska ureditev poslovanja panoge gradbeništva vodila v nadaljnje veliko povečevanje brezposelnosti v Sloveniji na eni strani in vedno bolj množično najemanje tujcev za delo na naših še preostalih gradbiščih na drugi strani.

Dodatne informacije: mag. Jože Renar, direktor GZS-Zbornice gradbeništva in IGM

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.