Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Poročilo z delavnice Da ne bo težav z DDV v gradbeništvu

GZS Zbornica gradbeništva in IGM je 1. aprila  2010 organizirala dvourno praktično delavnico (že 3. dopolnjeno ponovitev)  z naslovom »Da ne bo težav z DDV v gradbeništvu«. Izvedla jo je davčna svetovalka Aleksandra Heinzer. Poudarek vsebine je bil na odprtih vprašanjih, ki se še pojavljajo na področju DDV v gradbeni stroki, zlasti, kdaj so pogoji za uporabo 76.a člena ZDDV-1 izpolnjeni, kakšen vpliv imajo nova navodila DURS na način obračunavanja DDV pri obrnjeni davčni obveznosti, katere so posebnosti pri sistemu »ključ v roke«, kako je z DDV pri kasnejših znižanjih cen, razdrtju pogodbe in pogodbenih kaznih, nekaj besed pa namenili tudi prihajajočim spremembam na področju uporabe stopnje DDV v gradbeništvu po 1.1.2011. Zaključujemo, da imajo največ težav  davčni zavezanci pri odločanju, ali se pri posameznih projektih uporabi obrnjena davčna obveznost po 76.a členu ZDDV-1 ali ne, zlasti v primerih, ko je treba določiti, katera je glavna in katere so postranske transakcije. Pri tem si lahko pomagajo s številnimi sodbami Evropskega sodišča. Na podlagi slednjih se namreč tako transakcije, ki z gospodarskega vidika obsega eno samo storitev, ne sme umetno razdeliti, da se ne bi izkrivilo delovanja sistema DDV. Za enotno storitev gre torej takrat, kadar sta dva ali več dejavnikov ali dejanj, ki jih davčni zavezanec opravi za svojo stranko, tako tesno povezani, da dejansko sestavljajo eno samo nedeljivo gospodarsko storitev.

Kot izhaja iz sodne prakse Evropskega sodišča, je treba, kadar transakcija obsega skupek elementov in dejanj, upoštevati vse okoliščine, v katerih se opravi obravnavana transakcija, da bi se ugotovilo, ali gre za dve samostojni transakciji ali več ali za enotno transakcijo. Po mnenju Sodišča je treba nadalje upoštevati zlasti dvoje, in sicer:
→da iz Direktive o DDV izhaja, da je treba vsako transakcijo navadno šteti za samostojno in neodvisno ter po drugi strani
→da transakcije, ki z gospodarskega vidika obsega eno samo transakcijo, ni treba umetno razdeliti, da se ne bi izkrivilo delovanje sistema DDV.

Zaradi navedenega je treba poiskati značilne elemente posamezne transakcije, da se ugotovi, ali davčni zavezanec naročniku opravi več samostojnih glavnih storitev ali enotno storitev. V zvezi s tem je Sodišče odločilo, da imamo opraviti z enotno transakcijo zlasti takrat, kadar je treba enega ali več elementov šteti za glavno transakcijo, medtem ko je po drugi strani treba element oziroma elemente šteti za eno od pomožnih transakcij, ki so davčno enako obravnavane kot glavna transakcija.

Hkrati bi vas radi opozorili na spremembo Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost - PZDDV in novo pojasnilo DURS, ki se nanaša na uporabo 76.a člena ZDDV-1. Oba sta bila objavljena 2. aprila 2010, in jih lahko prebereta na naslednjih spletnih povezavah:

Sprememba PZDDV, Uradni list št. 27/2010, z dne 2.4.2010 >>>

Navodilo DURS, št. št. 4230-188/2010-1, z dne 2. 4. 2010 >>>

Vse, ki se še srečujete s problemi obračunavanja DDV v gradbenem sektorju po novem, vas vabimo, da nam sporočite vaš interes na zgigm@gzs.si. Na podlagi prejetih prijav bomo organizirali dodatno delavnico. Želimo vam čim več uspeha pri vašem poslovanju.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.