Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Tudi drugo, julijsko, certificiranje gradbenih delavcev po ISO 17024 uspelo

GZS Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala je v okviru projekta ISO CONSTRUCT – Potrjevanje kompetenc nekvalificiranih delavcev v gradbenem sektorju ob uporabi standarda ISO 17024, na lokaciji javnega šolskega zavoda ŠC Celje (http://www.sc-celje.si/Strani/default.aspx), v učnih delavnicah, v torek 2.7.2015 izvedla že drugo poskusno certificiranje zainteresiranih gradbenih delavcev. Izpita se je udeležilo 16 kandidatov, zaposleni in nezaposleni, ki so imeli deloma ali v celoti dokončano osnovno šolo.

Certificiranje oseb po ISO 17024 pomeni preverjanje znanja, veščin (sposobnosti) in spretnosti gradbenih delavcev zaposlenih ali brezposelnih, ki že imajo nekaj letne izkušnje v gradbeništvu a za to nimajo nobenega formalnega potrdila  o izobrazbi ali usposabljanju. Izpit za pridobitev certifikata Certificiran gradbeni delavec po ISO 17024 sestavljajo pisni, praktični in ustni del. Praktični del izpita predstavljajo naloge iz zidanja in ometavanja, izdelave opaža in enostavno vezavo armature ter osnove betoniranja.

Izpit za pridobitev certifikata Certificiran gradbeni delavec po ISO 17024 uspešno tudi tokrat opravilo vseh 16 prijavljenih kandidatov. Delavcem pridobljeni certifikat predstavlja evropsko dokazilo o kvalifikacijah za gradbenega delavca na EU zahtevnostni ravni 2 (oziroma na zahtevnostni ravni 3 v Sloveniji).

Standard ISO 17024  http://www.iso.org/iso/news.htm?refid=Ref1625 je v tujini vedno bolj priznan in široko uporabljen v različnih gospodarskih dejavnostih. Certificiranje osebje je postalo pomemben element preverjanja usposobljenosti mobilne in globalne delovne sile, kar potrjuje tudi njegova vrednost  med delodajalci v različnih sektorjih.

V odgovor na to rastoče potrebe si nov in izboljšan standard ISO 17024: 2012 prizadeva za uskladitev različnih postopkov, ki se uporabljajo po vsem svetu za potrjevanje usposobljenosti osebja v različnih poklicih oziroma poklicev.

Poskusno certificiranje gradbenih delavcev po ISO 17024 v tem času poteka tudi v ostalih evropskih državah (Španija, Avstrija, Nemčija, Finska), ki so del projektnega konzorcija ISO-CONSTRUCT. Certificiranje po državah se zaključi avgusta 2015, nato bo pridobitev naziva certificiran gradbeni delavcev po ISO 17024 v celoti plačljiva.

V Sloveniji smo v letu 2014 beležili na trgu delovne sile v gradbeni panogi 20 % zaposlenih z osnovnošolsko izobrazbo. GZS ZGIGM ugotavlja, da teh 9.933 zaposlenih predstavlja še veliko priložnosti za ISO CONSTRUCT potrdilo, katerega namen je vrednotenje in priznavanje neformalnega znanja.

Delovno aktivno prebivalstvo po: SKD DEJAVNOST, LETO, SPOL , DOSEŽENA IZOBRAZBA
2014
Spol - SKUPAJ
Izobrazba - SKUPAJ Osnovnošolska ali manj Srednješolska Višješolska, visokošolska Neznano
F GRADBENIŠTVO 51874 9933 37074 4867

Vir: SURS 

Preberite tudi Bilten projekta ISO CONSTRUCT, junij 2015>>>



Forto: Valentina Kuzma, GZS ZGIGM


Poglejte tudi potek prvega pilotnega certificiranja>>>

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.