Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Pomladni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti (Gornja Radgona, 31. marec – 2. april 2016)

Pomladni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti

GREEN, Mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga


INFORMACIJA ZA JAVNOST, 22. marec 2016

NOVA SEZONA GRADNJE, OBNOVE IN BIVANJA Z NARAVO NA POMLADNEM SEJMU V GORNJI RADGONI

 Pomladni sejem bo od 31. marca do 2. aprila v Gornji Radgoni ponujal gradbeništvo, obrt in zaključna dela v gradbeništvu, urejanje okolice, gradbeno mehanizacijo, kritine, okolju prijazno ogrevalno in klimatizacijsko tehniko, les v gradbeništvu in bivanju, komunalni, vodovodni in kanalizacijski program ter čistilne naprave.
Obiskovalcem bodo na voljo svetovanja Ekosklada o nepovratnih sredstvih in ugodnih posojilih za večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb, brezplačna energetska svetovanja strokovnjakov ENSVET ter predavanja in individualni gradbeni nasveti strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK. Mladi se bodo predstavili v tekmovanju v kamnoseštvu, v polaganju keramičnih ploščic in v izdelavi fresk.
Sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN bo istočasno predstavljal naravne parke, elektro mobilnost, naravne materiale, 3D tiskanje in skeniranje, trajnostna oblačila, zeleno gradnjo, prezračevanje in čiščenje, obnovljive vire energije, ekološko pridelavo, sadike, semena, rokodelstvo in trajnostno obrt ter socialno podjetništvo.
Vstop na sejemski dvojček bo prost, brezplačno pa bo tudi parkiranje!

OSEBNA IZKAZNICA POMLADNEGA SEJMA 
• Število razstavljavcev 150
• 5 sodelujočih držav (Avstrija, Italija, Madžarska, Nemčija, Slovenija)
• Razstavni prostor 8.000 m2

OSEBNA IZKAZNICA SEJMA GREEN 
• Število razstavljavcev 70
• 4 sodelujoče države (Slovenija, Avstrija, Srbija, Švica)
• Razstavni prostor 1200 m2

 RAZSTAVNI PROGRAM POMLADNEGA SEJMA GRADBENIŠTVA, ENERGETIKE, KOMUNALE IN OBRTI
- gradbeništvo in obrt

- urejanje okolice- orodja
- ograje
- gradbena mehanizacija, viličarji
- fasadni odri
- strešne kritine
- garažna vrata
- peči in kamini
- toplotne črpalke, naprave za klimatizacijo
- predstavitev pomena lesa v gradbeništvu in bivanju ter razstava lesenih skulptur
- komunalni program
- vodovodni in kanalizacijski program (novost: brezšumni odtočni sistemi in kanalizacijske cevi, gumijaste nepovratne zaklopke …)
- čistilne naprave (novost: inovativna mala komunalna čistilna naprava brez gibljivih delov in dodajanja preparatov za optimalno čiščenje fekalnih voda)
-  izolacijske plošče in profili za notranjo dekoracijo
- mobilne ograje in sistemi za usmerjanje prometa

OBRTNA ULICA
Na Pomladnem sejmu imajo letos še posebej pomembno vlogo obrtniki. Na obrtni ulici bodo svoje izdelke, znanja in storitve predstavili člani Sekcije gradbincev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in predstavniki območnih obrtno-podjetniških zbornic. Poudarek bo na gradbeništvu, zaključnih delih v gradbeništvu, kamnoseštvu, tesarstvu, krovstvu, talnih oblogah, izdelavi ograj, mizarstvu, urejanju okolice, na vodovodnih in elektro- inštalacijah, hidroizolacijah, slikopleskarstvu, energetski sanaciji stavb ter opremi za ogrevanje in hlajenje.
OZS, Sekcija gradbincev bo predstavila tudi Znak odličnosti v gradbeništvu.
V nadaljevanju obrtne ulice bodo predstavljeni poklici: zidar, tesar, klepar krovec, dimnikar, slikopleskar, avtoserviser, mizar, voznik in strojnik gradbene mehanizacije.
V petek, 1. aprila bodo Obrtno ulico v sodelovanju območnih obrtno-podjetniških zbornic ter Zavoda za zaposlovanje Murska Sobota obiskali učenci višjih razredov devetletke. Spoznavali bodo poklice, se v obrtnih spretnostih preizkušali sami ter se med sabo pomerili na tekmovanju v slikanju fresk.  Pri delu jih bosta vodila slikar Bine Kovačič ter restavratorka Milena Antonić.
Ravno dejstvo, da je letošnji poudarek Pomladnega sejma na obrtništvu in obrtnih poklicih, je narekovalo odločitev organizatorja, da bo zagotovil brezplačen vstop na sejem. Tako bo lahko spoznalo obrtniška dela in obrtne poklice zares veliko učencev in njihovih staršev.

PREDSTAVITEV GRADBENEGA IN OKOLJSKEGA IZOBRAŽEVANJA
Na razstavnih prostorih srednjih poklicnih in strokovnih šol ter visokošolskih in univerzitetnih izobraževalnih ustanov z živimi predstavitvami sodelujejo dijaki, študentje in profesorji, od katerih bodo lahko mladi pridobili informacije o izbiri perspektivnega nadaljevanja izobraževanja iz prve roke.
Svoje znanje, spretnosti in izobraževalne programe bodo predstavili: Šolski center Šentjur, Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani Skupnost višjih strokovnih šol RS, Visoka šola na Ptuju, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Lesarska šola Maribor in Academia Maribor.
Študentje Univerze v Mariboru, Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo bodo na delavnici »Ali je kaj trden most« skupaj z obiskovalci gradili most iz špagetov. Končne mostove bodo s posebno napravo obremenili in določili razmerje med maso in obtežbo, ki prinese merodajno razmerje za najboljši most. Napovedali bodo mednarodno tekmovanje v lomljenju mostov iz špagetov, ki bo meseca maja v Mariboru. Predstavili bodo dela podiplomskih študentov na temo sodobne vizije leseno-steklene hiše za leto 2030, ki so jih naredili v sklopu predmeta »Lesene energijsko učinkovite stavbe« ter dela s področja načrtovanja ter optimizacije pasivnih in nizkoenergijskih hiš. Podiplomski študenti bodo predstavili projekte na temo trajnostne gradnje, gradnje jeklenega mostu, projektiranja, predstavitve programskega orodja za izdelavo mikrosimulacij prometnih tokov in obštudijske projekte.
Lesarska šola Maribor – Višja strokovna šola bo predstavila nekaj najnovejših izdelkov študentov programa lesarstvo in programa oblikovanje materialov - dizajn ter dijakov lesarstva. Predstavljen bo del učilnice po meri študentov, ko so jo opremili sami iz že uporabljenih materialov. Predstavili bodo smisel kreiranja, ki ga določa uporabnost izdelka v praksi. Na zunanjem prostoru bodo na gozdarskem poligonu dijaki prikazali varno delo z motorno žago, zasek, podžagovanje, kleščenje in prežagovanje debla.
Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani bo svoje dejavnosti predstavila na inovativen način s poskusi, modeli in projekti. Na delavnici »Ali je kaj trden most« bodo sestavljali in preskušali modele mostičkov, naredili pa tudi takega, da se bodo preko njega lahko sprehodili obiskovalci sejma. Pokazali bodo, kako voda premešča sedimente na rečnem dnu, kako nevarna je lahko erozija vode in kaj se dogaja pod zemljo, ko črpamo podtalnico. Pripravili so 15-minutne predstavitve postopka izdelave geodetskega/kartografskega izdelka na osnovi različnih meritev zunanjosti in notranjosti objektov, ki jim bodo sledile tudi predstavitve geodetskega instrumentarija.

TEKMOVANJE SREDNJEŠOLCEV V POLAGANJU KERAMIKE
Na tekmovanju v polaganju keramike se bodo na dan gradbenega izobraževanja v petek, 1. aprila pomerili: Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola ŠC Novo mesto, Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor, Srednja gradbena, geodetska in ekonomska šola Ljubljana, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja ŠC Celje, ter Srednja ekonomska,storitvena in gradbena šola ŠC Kranj.

TEKMOVANJE MLADIH KAMNOSEKOV SLOVENIASKILLS ZA UVRSTITEV NA EUROSKILLS
Ena od novosti letošnjega Pomladnega sejma je, da bodo lahko obiskovalci v živo spremljali državne kvalifikacije SloveniaSkills v panogi kamnoseštvo. Zmagovalec se bo udeležil evropskega tekmovanja v poklicnih spretnostih EuroSkills 2016, decembra v Goetheborgu. Euroskills je tekmovanje mladih med 18 in 25 let v poklicnih spretnostih. Od tekmovalcev se pričakuje, da že imajo razvite poklicne spretnosti, torej gre za tekmovalce, ki so že zaposleni oz. že imajo delovne izkušnje. Poudarek je na aplikativnih znanjih in v tem smislu so sestavljene tudi tekmovalne naloge.
Slovenija se evropskih tekmovanj v poklicnih spretnostih EuroSkills udeležuje že od leta 2008, ko je nastopila v informatiki. Na zadnjem tekmovanju je Slovenijo zastopalo 15 tekmovalcev, v kar osmih poklicnih panogah: kamnoseštvu, lesarstvu, mehatroniki, informatiki, cvetličarstvu, aranžerstvu ter kuharstvu in strežbi. Prav v kamnoseštvu pa je Slovenija osvojila srebrno medaljo.

RAZSTAVNI PROGRAM SEJMA TRAJNOSTNIH TEHNOLOGIJ IN ZELENEGA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA GREEN

- elektro mobilnost (električna in hibridna vozila, električna kolesa, mini e-skuter, električni dvokolesnik)
- avtomobil iz recikliranega materiala
- naravni materiali in naravna gradnja (naravna tipska hiša, energetsko varčni in zdravju prijazni ometi iz ilovice ter pleskanjem z naravno ilovnato barvo, energetsko varčna gradnja na osnovi ekološkega zidaka, ki je mešanica lesnih sekancev in cementa)
- ekološki prezračevalni sistemi, obnovljivi viri energije, ekološko čiščenje
- stol, ki se zloži v velikost formata A4
- zelena pisarna, zelene storitve, zelena oskrba
3D skeniranje oseb, 3D selfiji, prototip 3D skenerja – prvi odtisi v tehnologiji na osnovi nove smole, 3D tisk
- trajnostna moda in oblačila
- oprema za vrt in urejanje okolice
- vrtne trajnice, ekološka semena zelenjadnic in zelišč, seme za kaljenje, odporne sadne sadike, jagodičevje, zdravilne sadike (posebnosti: Tomatato - paradižnik in krompir na eni sadiki, Ginetato - jajčevec in krompir na eni sadiki ter Pepino - Grenka melona)
- literatura za ekološko vrtnarjenje
- promocija gojenja gomoljik kot možnosti za zagotavljanje dodatnega finančnega vira za razvoj kmetij, za razvoj mikoturizma, za revitalizacijo podeželja ter nove zaposlitvene možnosti mladih
- lončki iz biopolimerov, ki so inovativen produkt za vse eko vrtnarje, saj so izdelani iz koruznega škroba in lesne biomase
- žični uničevalec plevela (registriran slovenski patent, ki omogoča učinkovito in okolju prijazno obdelovanje zemlje), inovativne dvojne grablje, lebdeče rezilo ...
- osebna nega (zobne-ustne prhe brez baterij in elektrike, ki delujejo s pritiskom vode iz pipe)
- zelen življenjski slog (eko svečka, ki je bila na Forumu socialnih inovacij konec leta 2015 uvrščena med 10 najboljših idej z dolgoročnim družbenim učinkom)
- predstavitev ekoloških projektov in založniške dejavnosti
- rokodelstvo in trajnostna obrt
- naravni parki (Ministrstvo za okolje in prostor)
- socialno podjetništvo in zaposlovanje ranljivih skupin

STROKOVNI POSVETI
V četrtek, 31. 3. bo v dvorani 1 potekal že tradicionalni Komunalni posvet KOGRA 2016: Izgradnja in vzdrževanje komunalne infrastrukture. Organizira ga Inštitut za javne službe v sodelovanju z Zbornico komunalnega gospodarstva, Skupnostjo občin Slovenije, Združenjem občin Slovenije in Združenjem mestnih občin.
Sledil bo posvet Hiša za jutri - skoraj nič-energijska gradnja in prenova, ki ga organizirata Gradbeni inštitut ZRMK in Gospodarska zbornica Slovenije.
Skupnost občin Slovenije in spletni portal Ekoglobal.net sta za otvoritveni dan pripravila posvet z naslovom: Obnovljivi viri energije, razvojna priložnost slovenskih občin.
 »Podjetniški roadshow«, ki ga organizira Pomurski tehnološki park, bo odlična priložnost za  posameznike, ekipe in podjetja z inovativnimi idejami in potencialom globalne rasti. Predstavil bo možnosti za pridobitev denarnih sredstev za zagon in razvoj podjetja. Ponudil bo dobre razloge, za sodelovanje v tekmovanju Start:up Slovenija ter zainteresirane informiral, kje in kako pridobiti potrebno znanje in izkušnje za hitrejši podjetniški razvoj.
Na odprtju sejma bodo podeljena priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu 2016 v organizaciji Gradbenega inštituta ZRMK.
Somišljeniki Ekoci –  Eko civilne iniciative skupaj s  partnerji organizirajo posvet: »Kako združiti potenciale, znanja in resursov za obuditev tekstilne in ostalih industrij od semena do inovativnih izdelkov?«. Razglasili pa bodo tudi javni natečaj » Ekoci - Green Design« za izdelavo najbolj inovativnih tekstilnih  izdelkov iz industrijske konoplje, lanu in volne ter ostalih naravnih materialov. Z natečajem želijo obuditi potenciale ljudi za ustvarjanje inovativnih izdelkov, ki lahko v prihodnosti Sloveniji prinesejo nova delovna mesta in obudijo tekstilno industrijo.
Zanimiva bo tudi njihova Izmenjevalnica semen in znanja s svetovanji in prikazi dobrih praks.

Petek 1. 4. Prinaša posvet »Krožno gospodarstvo: Zelena javna naročila in družbena odgovornost«, ki ga organizira Etri skupnost, ekologija, ergonomija, etična ekonomija.

Zveza ekoloških gibanj Slovenije pripravlja posvet z naslovom Kakovost zraka v Sloveniji in analiza okoljskega stanja v slovenskih občinah v letu 2015.

Podjetjem, obrtnikom in posameznikom, ki želijo navezati stike s poslovnimi partnerji iz Avstrije, Hrvaške, Slovenije, Italije, Srbije in Madžarske je namenjeno Kooperacijsko srečanje »MEET4BUSINESS« v organizaciji Mariborske razvojne agencije / Evropske podjetniške mreže ter njihovih domačih in tujih partnerjev.

Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravlja v petek v luči aktualnih dogajanj v zvezi z gospodarjenjem z gozdovi in lesom Okroglo mizo z naslovom: Les in krožno gospodarstvo.

Za obrtnike, ki želijo poslovati v sosednji Avstriji, pripravljata podjetniška zbornica Slovenije in Območna obrtno-podjetniška zbornica Gornja Radgona posvet z naslovom Opravljanje čezmejnih storitev v Avstriji - pasti in novosti v letu 2016.

Sobota, 2. aprila poleg bogatega dogajanja na Obrtni ulici prinaša tudi delavnico Amaranta d.o.o. o pripravi permakulturnega vrta v sejemskem vzorčnem nasadu.

NEODVISNO IN BREZPLAČNO GRADBENO SVETOVANJE NA RAZSTAVNEM PROSTORU GI ZRMK V HALI A ZA OBISKOVALCE SEJMA
Vse dni sejma od 11h do 13h ter od 15h do 17h bodo lahko dobili obiskovalcI strokovne in praktične nasvete v zvezi z gradnjo, prenovo, vzdrževanjem ter bivalnim okoljem in z njim povezanim udobjem. Vse dni sejma bodo na njihovem razstavnem prostoru potekale tudi tematske strokovne predstavitve v zvezi z demonstracijskim projektom trajnostne večstanovanjske pasivne stavbe, trajnostnim vrednotenjem stavb s predstavitvijo načel in postopkov zelenega (javnega) naročanja, energetsko izkaznico stavbe, projektom energetske prenove stavb, skoraj nič-energijskimi in pasivnimi hišami, bivalnim okoljem in udobjem (vlaga, plesen, osvetljenost, razsvetljava, temperatura, prezračevanje), celovito prenovo stavb (energetska, statična, odprava vlage in kapilarnega vleka, toplotna in hidro zaščita), nedestruktivnimi metodami preskušanja (test zrakotesnosti, termografija, georadar, …), toplotno in hidro zaščito stavb, stavbnim pohištvom (izbira in vgradnja), izvajanjem kontrole pri izvajanju zemeljskih, betonerskih in asfalterskih del, urejanjem meteornih vod, ukrepov ob naravnih nesrečah, e-mobilnostjo in mednarodnimi projekti programa Inteligentna energija Evrope.V obliki manjših razstav bodo predstavili demonstracijski primer dobre prakse trajnostne gradnje ter trajnostne pasivne večstanovanjske stavbe. Za Eko srebrno hišo v Ljubljani bodo predstavili rezultate monitoringa energijskih kazalnikov po prvem letu obratovanja. V sklopu projekta bodo predstavljeni še zelena streha, toplotno izolacijski materiali, sodobni sistemi krmiljenja in sistem ogrevanja in prezračevanja ter polnilnica za električne avtomobile.Prenovljena Direktiva 2010/31/EU o energetski učinkovitosti stavb določa, da bodo od 31. decembra 2018 dalje morale biti vse nove javne stavbe (v lasti ali najemu) skoraj nič-energijske. Vse druge nove stavbe pa bodo morale biti skladne z novimi zahtevami dve leti kasneje. Zato bodo predstavljeni izvedeni projekti, projektanti in izvajalci skoraj nič-energijskih hiš (sNES).
Na ogled bodo še sistemi za ogrevanje (toplotne črpalke, kogeneracija, Powerwall), trajnostna mobilnost (dobre prakse, električni avtomobili z možnostmi najema ali nakupa, električne polnilnice), smotrni nakupi (gospodinjski aparati z nameščenimi kazalniki letnega stroška energije za delovanje gospodinjskih aparatov), model krožnega gospodarstva (prvi pozitivni rezultati v občini Kočevje), geotehnično vrvno sidro (eden izmed učinkovitih ukrepov pri plazovih, pa tudi pri ostalih posegih v zemljino), kino kotiček (filmi in ppt predstavitve na temo trajnostne gradnje, mobilnosti in ogrevanja ter primeri dobrih praks).

BREZPLAČNA ENERGETSKA SVETOVANJA EKOSKLAD - ENSVET
Usposobljeni neodvisni energetski svetovalci mreže ENSVET bodo obiskovalcem nudili individualne, brezplačne, energetske nasvete s področja ukrepov učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije.  Pomagali jim bodo pri izboru, načrtovanju in uresničevanju investicijskih ukrepov učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov v stanovanjskih stavbah. Ponudili jim bodo informacije o nepovratnih sredstvih in ugodnih posojilih Ekosklada za večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb.

BREZPLAČNA EKOLOŠKA SVETOVANJA
 Zveza ekoloških gibanj Slovenije bo na razstavnem prostoru v hali B predstavila svoje najnovejše ekološke projekte ter svetovala obiskovalcem, kako so lahko tudi sami najbolj učinkoviti pri varovanju okolja.

TRAJNOSTNA MODA

Na sejmu GREEN bo v okviru Regionalnega sklada dela za Pomurje predstavila ekskluzivne unikatne kose recikliranih oblačil mlada slovenska blagovna znamka Green Fashion by Puppa iz Murske Sobote, predana najvišjim socialnim in etičnim normam ter trajnostni modi. Obiskovalce vabijo, da na sejem prinesejo vsaj 1 kos jeans oblačil, ki jih bodo namenili za predelavo in izdelavo unikatnih recikliranih Puppa oblačil. Obiskovalec bo v zameno dobil kupon za 50% popust za nakup unikatnih recikliranih oblačil, ki jih bodo ponujali na sejmu, oziroma 30% popust za nakup ostalih oblačil iz rednih linij. Kupon za ta oblačila, ki so narejena iz novih visokokvalitetnih materialov bo lahko unovčil v njihovi trgovini v Murski Soboti letos do 6. maja.

OBISKOVALCI LAHKO V SODELOVANJU S KOMUNALO BREŽICE STARIM STVAREM PODARIJO NOVO ŽIVLJENJE 

Obiskovalci sejma so vabljeni da se pridružijo družbeno odgovorni pobudi Komunale Brežice in njihovi akciji brezplačne menjave uporabnih stvari »PRINESI – ODNESI«. Vsi, ki imajo doma stvari, ki jih ne uporabljajo več, a bi jih z veseljem lahko uporabil nekdo drug, lahko te stvari prinesejo na sejem ter podarijo nekomu, ki jih potrebuje. S sejma pa lahko odnesejo stvari, ki jih tja prinesejo drugi.

Cilj akcije je spodbuditi obiskovalce sejma k ponovni uporabi stvari in s tem k zmanjšanju količine odloženih kosovnih odpadkov. V Javnem podjetju Komunala Brežice so projekt brezplačne menjave uporabnih stvari začeli junija lani in do zdaj v ponovno uporabo predali že več kot 5000 uporabnih predmetov. Občani vsako soboto na brežiško tržnico prinesejo in odnesejo v povprečju 200 predmetov, ki bi drugače končale na odlagališču, tako pa so našle novega, zadovoljnega lastnika.


DAJ NAPREJ IN PODARI SONCE
Daj naprej in podari sonce je družbeno odgovorna akcija, s katero organizator zbira donacije za invalidne otroke, donatorjem pa v zameno podari nakupovalno vrečko, kapo ali šal.

ODPIRALNI ČAS IN VSTOPNICE

Sejem bo odprt od 31. marca do 2. aprila, 9.00 do 18.00 ure. Vstop je prost. Parkiranje je brezplačno.

STROKOVNI IN SPREMLJAJOČI PROGRAM
VSAK DAN
BREZPLAČNA INDIVIDUALNA SVETOVANJA IN PREDSTAVITVE ZA OBISKOVALCE SEJMA IN STROKOVNO JAVNOST 
- Gradbeni inštitut ZRMK – hala A
- Ekosklad in ENSVET – hala A
- Zveza ekoloških gibanj Slovenije, okoljska svetovanja – hala B

 OBRTNA ULICA – hala A, A1
Na Obrtni ulici svoje izdelke, znanja, spretnosti, poklice in zaposlitvene priložnosti predstavljajo člani sekcij pri pomurskih območnih obrtno-podjetniških zbornicah,  ki so najtesneje povezani z gradbeništvom, zaključnimi deli v gradbeništvu in urejanjem okolice.

PREDSTAVITEV GRADITELJSKEGA IZOBRAŽEVANJA IN SPRETNOSTI MLADIH – hala A2
Izobraževalne programe ter znanje dijakov in študentov predstavljajo srednje poklicne in strokovne šole ter višje- in visokošolske ustanove. 
Vse dni bo potekalo slovensko državno tekmovanje mladih kamnosekov Sloveniaskills za uvrstitev na evropsko prvenstvo Euroskills.

Četrtek, 31. 3. 2016

DAN KOMUNALE, DAN GRADBENIŠTVA, DAN LESA

9.00 - 12.30 / dvorana 1

Komunalni posvet KOGRA 2016: Izgradnja in vzdrževanje komunalne infrastrukture

Organizatorji: Inštitut za javne službe v sodelovanju z Zbornico komunalnega gospodarstva, Skupnostjo občin Slovenije, Združenjem občin Slovenije in Združenjem mestnih občin

9.30 – 12.30 / dvorana 2

Hiša za jutri - skoraj nič-energijska gradnja in prenova

Organizatorja: Gradbeni inštitut ZRMK in Gospodarska zbornica Slovenije

 11.00 – 13.00 / dvorana 3

Posvet: Obnovljivi viri energije, razvojna priložnost slovenskih občin

Organizatorja: Skupnost občin Slovenije in spletni portal Ekoglobal.net

 11.00 – 15.00 / dvorana 5

Podjetniški roadshow

Organizatorja: Start:up iniciativa Slovenia in Pomurski tehnološki park, d.o.o.

       11.00 – 11.05 | Dobrodošlica

Marko Močnik, Pomurski tehnološki park

 11.05 – 11.30 | Vitko in agilno

Kako pri razvoju produkta zagotoviti hiter napredek in neposredno povratno informacijo iz trg. 
Marjetka Jakob, Pomurski tehnološki park

 11.30 - 13.00 | Tekmovanje Start:up Slovenija in javna podpora za start-upe v 2016

Predstavitev produktov P2, SK75 in SK200 in drugih razpisov Slovenskega podjetniškega sklada, tekmovanja Start:up Slovenija in pred-selekcijskega postopka za sodelovanje.
Jure Verhovnik, Iniciativa Start:up Slovenija

Marjetka Jakob, Pomurski tehnološki park

 

13.00 – 14.00 | Izkušnje iz prve roke
Podjetniški pogovor o korakih napredka, učenju, bolečih in zmagoslavnih izkušnjah ter javni podpori pri razvoju podjetja Pogovor z uspešnim podjetnikom.

14.00 - 15.00 | Vprašanja in odgovori, osebno svetovanje in druženje
Odgovori na vprašanja povezana s produkti P2A, SK75 in SK200 in tekmovanjem Start:up Slovenija.

Vprašanja lahko pošljete tudi na elektronski naslov faq@startup.si

 13.00 – 17.00 / dvorana 2

Izmenjevalnica semen, znanja in svetovanja

Organizatorji: Somišljeniki Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenije in partnerji

 14.00 / dvorana 1

- Svečano odprtje Pomladnega sejma in sejma GREEN

Organizator: Pomurski sejem

- Podelitev priznanj Znak kakovosti v graditeljstvu 2016

Organizator: Gradbeni inštitut ZRMK

 15.00 / dvorana 2

Kako združiti potenciale narave, znanja in resursov v obuditev tekstilne in ostalih industrij od semena do inovativnih izdelkov? Razglasitev natečaja Ekoci »GREEN design» za izdelavo najbolj inovativnih tekstilnih  izdelkov iz industrijske konoplje, lanu in volne ter ostalih naravnih materialov.

Organizatorji: Somišljeniki Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenije in partnerji

 Petek, 1. 4. 2016

DAN GRADBENEGA IN OKOLJEVARSTVENEGA IZOBRAŽEVANJA, DAN GRADBENIŠTVA, DAN EKOLOGIJE,

DAN OBRTNIŠTVA IN PODJETNIŠTVA

 10.00 – 11.45 / dvorana 1

Krožno gospodarstvo: Zelena javna naročila in družbena odgovornost

Organizator: Etri skupnost, ekologija, ergonomija, etična ekonomija

 10.00 - 12.30 / dvorana 2

KAKOVOST ZRAKA V SLOVENIJI

10.00 – 12.00

Okrogla miza: KAKOVOST ZRAKA V SLOVENIJI - Kakšen zrak dihamo - predstavitev ukrepov "

12.00 – 12.30

Analiza okoljskega stanja v slovenskih občinah v letu 2015

Organizator: Zveza ekoloških gibanj Slovenije

 10.00 - 12.00 / prireditveni prostor pred upravo sejma

Tekmovanje dijakov srednjih gradbenih šol v polaganju keramike

 10.00 - 12.00 / Hala C3

Tekmovanje osnovnošolcev v izdelovanju fresk

 11.00 - 16.00 / dvorana 5

Kooperacijsko srečanje »MEET4BUSINESS«

Organizator: Mariborska razvojna agencija / Evropska podjetniška mreža (EEN, Jolanda Damiš, een@mra.si,

02/ 333 13 07); Soorganizatorji: Croatian Chamber of Economy (Croatia), Republic Agency for Development of SMEs (Serbia), Lakker ltd (Hungary), Zala Country Foundation for Enterprise promotion (ZMVA) (Hungary), Chamber of Commerce and Industry for Hajdu-Bihar Country (Hungary), Innovation Centre of Faculty of Mechanic Engineering, Ltd. Belgrade (Serbia), Institut Jožef Štefan in Obrtno-podjetniška Zbornica Slovenije. 

Sodelujoči: podjetja, obrtniki in zainteresirani posamezniki, ki želijo navezati stike in izmenjati izkušnje s potencialnimi poslovnimi partnerji iz Avstrije, Hrvaške, Slovenije, Italije, Srbije in Madžarske. Program omogoča izbiro individualnih sestankov s potencialnimi partnerji.  Udeležba brezplačna. Informacije in prijava: http://een.mra.si/index.php?id=582&lang=sl

12.00 – 13.30 / dvorana 1

Okrogla miza: Les in krožno gospodarstvo

Organizatorji: Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo

12.00 / pred upravo

Podelitev priznanj iz tekmovanja osnovnošolcem

13.00 / pred upravo

Podelitev priznanj iz tekmovanja dijakov

 13.30 - 15.30 / dvorana 2

Opravljanje čezmejnih storitev v Avstriji - pasti in novosti v letu 2016

Organizatorji: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Območna obrtno-podjetniška zbornica Gornja Radgona

 Sobota, 2. 4. 2016

  10.00 – 13.00 / sejemski vrt

Delavnica: Priprava permakulturnega vrta na sejemskem vrtu

Organizator: Amarant d.o.o.

* Organizator si pridržuje pravico do sprememb.

________________________________________________________________

 Več informacij:

 Robi Fišer, projektni vodja POMLADNEGA SEJMA

E: robi.fiser@pomurski-sejem.si, T: 02 5642 113

Boris Nicolas Erjavec, projektni vodja sejma GREEN in strokovni program

E: boris.erjavec@pomurski-sejem.si, T: 02 5642 115

Miran Mate, odnosi z javnostmi, predstavitev gradbenega šolstva

E: miran.mate@pomurski-sejem.si, T: 041 263 107                                                www.pomurski-sejem.si

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.