Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Kaj počne strokovna služba GZS ZGIGM v evropskih projektih, kaj ponuja članom ter kaj razvija za gradbeno panogo


INFORMATIVNA PREDSTAVITEV WinAPP modula
:                      Št. projekta: 2016-1-DE02-KA202-003258

GZS ZBORNICA GRADBENIŠTVA IN INDUSTRIJE GRADBENEGA MATERIALA se že več let aktivno povezuje s tujimi podobni organizacijami. V okviru evropskega projekta smo razvili WINAPP modul, primeren za poklicne in strokovne šole ter delodajalce, ki imajo na praksi vajence … Projekt WINAPP se je pričel izvajati v oktobru 2016 in se bo zaključil septembra 2018.
 WinAPP prototip modula najdete na: http://www.q-zwh.de/nbb/winapp/masonry1/index.html Opomba: Še več vsebinskih modulov bo dodanih poleti 2018. Modul WINAPP se lahko uporablja na osebnem računalniku, prenosnem računalniku in pametnem telefonu.
WinAPP je okrajšava za Work process oriented, interactively enhanced and APP supported learning and training in construction (VET) in Europe, oziroma po slovensko: V delovni proces usmerjeno, interaktivno in z mobilno aplikacijo podprto poklicno izobraževanje in usposabljanje (PIU) v Evropi.
Stopnja delovne usmerjenosti (ali smeri delovanja) kot pedagoško-didaktične metode v začetnem poklicnem izobraževanju in usposabljanju (iVET) na sekundarni stopnji v Evropi močno variira. Področje uporabe se razlikuje od sistemov, ki temeljijo na prenosu precej velikega dela "samo" teoretičnega programa in ne na poudarjanju praktičnih vidikov, sistemom z velikim deležem prenosa praktičnih znanj in spretnosti (pogodba o zaposlitvi s podjetjem pred vstopom in izvajanjem PIU).

Nemški model, ki sta ga za področje gradbeništva zasnovala profesorja Uhe in Meyser (Handelnd lernen in der Bauwirtschaft, Berlin, 2006), je le ena od možnih metod poučevanja v poklicnem izobraževanju v gradbenem sektorju v Nemčiji. Model v delovni proces usmerjenega poklicnega izobraževanja (DPU) je bil med drugim razvit s pomočjo promotorja projekta WinApp in distribuiran prek založbe Christiani. Nemški model DPU je eden izmed najbolj razdelanih in z najvišjo stopnjo v delovni proces usmerjenih metod podajanja učnih vsebin v Evropi. Predstavljen šest stopenjski model je vgrajen tudi v nemški dualni sistem, ki se sicer pogosto uporablja tudi v drugih evropskih državah. Na ta način svojim učencem zagotovijo lažji vstop na evropski trg delovne sile in prispevajo k nižji stopnji brezposelnosti.

PROJEKTNI KONZORCIJ (partnerji):
-          Bildungszentren des Baugewerbes (BZB), Krefeld (vodilni partner/koordinator), Nemčija (www.bzb.de)
-          Fundación Laboral de la Construcción, Madrid, Španija (www.fundacionlaboral.org)
-          Vilnius Builders Training Centre, Vilnius, Litva (http://vsrc.lt
-          Centre Edile Andrea Palladio, Vicenza, Italija (www.centroedilevicenza.it)  

-          Open University, Heerlen, Nizozemska (www.ou.nl/web/english)

Dne 21.6.2018 bo na GZS v Ljubljani potekala predstavitev modula WINAPP in tujih izobraževalnih organizacij (gradbene šole in centri za usposabljanje, seznam vseh je naveden v nadaljevanju), zato vabljeni, da se nam pridružite.

 

Kratka predstavitev SKILLCO projekta:  www.skillco.eu           Št. projekta: 575824-EPP-1-2016-1-SI-EPPKA2-SSA
Koalicija sektorskih organizacij za boljši prenos znanja in spretnosti v poklicnem izobraževanju in usposabljanju v gradbeništvu
Na GZS–ZGIGM vodimo mednarodni projekt SKILLCO, ki se izvaja v več državah članicah EU (Nemčija, Slovenija, Madžarska) in FIEC, ki pokriva večino držav v EU. V času izvajanja projekta so bila identificirane in opredeljene 4 najpogostejše manjkajoče spretnosti oz. veščine, ki se nanašajo na ključne kompetence zaposlenih kot so pismenost, računanje, zelene, digitalne in izginjajoče gradbene spretnosti. S pomočjo prenovljenih in dopolnjenih formalnih izobraževalnih programov in novo pripravljenimi učnimi gradivi za dijake za 4 področja spretnosti in prek novo oblikovanega izobraževanja ter usposabljanja že zaposlenih gradbenih delavcev, bomo skušali zapolniti zaznane kompetenčne (spretnostne) vrzeli.
Razvili in implementirali bomo dva evropska izobraževalna modula (po konceptu internacionalizacije kurikuluma):
-          Modul A: dopolnjen kurikulum s programi za identificirane manjkajoče veščine, namenjen dijakom v okviru rednega šolanja;
-          Modul B: praktična usposabljanja za zaposlene v podjetjih.
Razvili bomo tudi novo brezplačno sodobno aplikacijo, kjer bo vse razviti javno gradivo prosto dostopno za nadaljnjo uporabo (za študijo, za pedagoško andragoško usposabljanje, neposredno rabo s strani dijakov in drugih vključenih v izobraževanje in usposabljanje). 
Končni produkti projekta bodo tudi prispevek k razvoju gradbene stroke in izboljšanju kompetenc udeležencev v gradbenem sektorju.
PROJEKTNI KONZORCIJ (partnerji):
-          Gospodarska zbornica Slovenije - ZGIGM
-          Šolski center CELJE – SŠGVO
-          Center RS za poklicno izobraževanje - CPI
-          Westdeutscher Handwerkskammertag - WHKT
-          Berufsförderungswerk der Bauindustrie NRW gGmbH - BFW NRW
-          Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége -EVOSZ
-          Kecskeméti Szakképzési Centrum - KSZC
-          Fédération de l'Industrie Européenne de la Construction - FIEC

 

Kratka predstavitev SSHH projekta: https://softskillshardhats.eu/             Št. projekta: 2016-1-UK01-KA202-024436
 GZS Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala razvija s pomočjo sredstev EU razvija v okviru projekta SSHH 
"Mehke veščine za poklice s čeladami – razvijanje vodstvenih sposobnosti za gradbene delavce"Ker v gradbenem sektorju prevladuje praksa, da dobri vajenci, pripravniki in obrtniki napredujejo na vodilne položaje kljub temu, da jim za to pogosto primanjkuje potrebnih mehkih veščin, kot so vodstvene spretnosti za učinkovito opravljanje delovnih zadolžitev, bomo za te gradbene delavce pripravili posebna usposabljanja za zapolnitev teh (socialnih) kompetenčnih vrzeli. V projektu SSHH razvijamo način sodobnega učenja socialnih spretnosti za zaposlene v gradbeništvu in dijake prek sodobnih (virtualno resničnostnih) aplikacij.  Program usposabljanja in ozaveščanja se pripravlja za naslednje socialne veščine: timsko delo, vodenje, komuniciranje, reševanje težav. 
PROJEKTNI KONZORCIJ sestavljajo partnerji:
koordinator Coventry University iz Združenega kraljestva, 2 projektna partnerja iz Nemčije (BFW-NRW,  BZB Krefeld), FLC iz Španije, Centro Edile A.Palladio iz Italije, OUNL iz Nizozemske in GZS ZGIGM iz Slovenije.


 
Kratka predstavitev VET4LEC projekta:  www.fiec.eu/en/fiec/projects/current-5460/vet4lec.aspx      Št. projekta: VS/2016/0404
 VET4LEC: Inclusive Vocational Education and Training for Low Energy Construction
FIEC, mednarodno združenje gradbenih delodajalskih organizacij, je koordinator projekta. GZS ZGIGM kot  projektni partner, sodeluje z vsebinsko študijo in udeležbo na usmerjevalnih sestankih ter na javnih dogodkih projekta. Trenutno (v letu 2018) se izvaja raziskava področja nizko energijskih stavb in nastanka novih zelenih poklicev gradbeništvu (za 10 EU držav). Pripravljeno bo obširno poročilo o stanju na obravnavanem predmetnem področju. 
Drugi javni seminar projekta bo potekal: 26.6.2018, v Bruslju, kjer bo javna predstavitev rezultatov. Meseca oktobra 2018 pa bo, zopet v Bruslju, potekala velika zaključna predstavitvena konferenca (datum še ni znan). Za oba obiska dogodka je možnost sofinanciranja udeležbe (stroškov potovanja) s strani FIEC. Zainteresirani pišite na: valentina.kuzma@gzs.si.


 
Vodnik o uporabi azbestnih registrov : http://www.efbww.org/default.asp?Issue=EU%20Projects&Language=EN       Št. projekta: VS/2016/0244
 Dne 17.4.2018, bo na GZS v Ljubljani, potekal mednarodni dogodek na katerega so vabljeni tudi deležniki iz regije (Balkana in Vzhodne Evrope). Predstavljeno bo poročilo o različnih podatkovnih zbirkah za vgrajen azbestni material za vse države EU. Delavnica je priporočljiva za delodajalce, ki poslujejo čezmejno in gradbene delavce. Veliko zanimivih podatkov iz predstavljenih praks bodo lahko spoznali tudi gradbeni inšpektorji, predstavniki zakonodajalcev (MJU, MZI, MOP…) in drugi zainteresirani. Dogodek je brezplačen in ga soorganiziramo z evropskim sindikatom gradbenih delavcev in lesarjev – EFBWW.


 Dodatne informacije:

GZS ZGIGM
DIMIČEVA ULICA13
1504 LJUBLJANA
E: zgigm@gzs.si
I: www.gzs.si/zgigm

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.