Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: GRADIVO z dogodka: e-poslovanje v gradbeništvu

GZS ZGIGM, ki zastopa interese gradbenih podjetij in industrije gradbenega materiala v zadnjih letih intenzivira aktivnosti v podporo digitalizaciji gradbenih dejavnosti, tako ključnih (vpeljavo BIM) kot podpornih poslovnih procesov (E-poslovanje). Prizadeva si za digitalno preobrazbo sektorja s ciljem dviga produktivnosti. V ta namen med drugim sodeluje pri razvoju specializiranih tematskih spletnih učilnic in orodij v pomoč vseživljenjskemu izobraževanju in usposabljanju za potrebe podjetij.

Na GZS dogodku, dne 25. oktobra, ki se je fokusiral na e-poslovanje, smo skozi oči in izkušnje domačih strokovnjakov in pionirjev spoznali, da je politika digitalizacije jasna, vendar pa je treba slediti strategiji digitalizacije gospodarstva. Podrobno smo si ogledali kompozitni DESI indeks, ki po posebni metodologiji spremlja digitaliziranost družbe. Predstavlja jo skozi različne kazalnike digitaliziranosti, kje smo v Sloveniji dobri in kje zaostajamo. DESI indeks med drugim spremlja in opisuje tudi človeški kapital in prav ta indeks nas umešča na nizko, 17. mesto v Evropi od skupaj 27 držav. Indeks nas opozarja, da moramo več pozornosti nameniti razvoju teh znanj in spretnosti skozi formalno in neformalno izobraževanje; to pomeni, da je treba trenutno posebno pozornost nameniti kadrom v podjetju ali organizaciji, ki so pomemben del digitalne preobrazbe, in jih skozi redno vseživljenjsko usposabljanje in izobraževanje podpreti. Omenjeni so bili različni instrumenti za spodbujanje digitalizacije gospodarstva: ugodna posojila, domači in tuji razpisi za podjetja in njihove projekte, ki podpirajo digitalno preobrazbo ali razvoj digitalnih storitev. Tematski fokus prezentacij je bil e-poslovanje, prednosti za podjetja in organizacije za medsebojno povezovanje in izmenjavo podatkov, pojasnjen namen in nivoji interoperabilnosti, opisan potek avtomatizacije postopkov P2P kot O2C, standardi in zakonodaja, predstavljen nacionalni register e-poslovanja (opis kaj je e-register), eSLOG za e-dokumente, izmenjava e-dokumentov, hramba podatkov in ekosistem e-poslovanja. Predstavljena je bila pomoč za podjetja One stop-shop v Sloveniji in širše, kako in kje lahko zaposleni izboljšajo svoje digitalne kompetence.

Drugi del prezentacij so bili praktični prikazi in izkušnje podjetij, ki lahko podprejo digitalno preobrazbo gradbenih podjetij ter uvedbo e-poslovanja z naprednimi produkti in storitvami. Ivan Rus (Axis) je predstavil XPERT okolje s katerim lahko vzpostavimo e-poslovanje za različne projektne deležnike v različnih projektnih fazah. Funkcionalnosti E-popisi, E-razpis, E-situacije in številne fukcionalnosti za gradbena podjetja (kalkulacija, plani, podizvajalci, uspešnost projektov …) so razvite in preizkušene na številnih projektih po Sloveniji.  Naslednji korak je avtomatizacija postopkov pri naročanju, dobavi in porabi vseh vrst gradbenih materialov z uporabo eSLOGv standarda. S tem bomo vzpostavili interoperabilnost sistema.  Funkcionalnost bo zaživela le ob zavedanju proizvajalcev in dobaviteljev, da je povezljivost in delitev informacij ključni pogoj za vzpostavitev digitalizacije postopkov in s tem omogočanje dviga produktivnosti panoge. Primož Černelč je predstavil  platformo Mojmojster.net. Gre za največji digitalni medij za gradnjo in prenovo v slovenskem prostoru, ki investitorjem pomaga najti dobrega izvajalca za več kot 200 vrst gradbenih del; preprosto  se izpolni spletni obrazec, pošlje povpraševanje in počaka, da mojstri in gradbeniki različnih profilov kontaktirajo vas. Platforma pod imenom Emajstor na Hrvaškem in Daibau v 10 drugih državah, Mojmojster hitro postaja prva izbira investitorjem, saj platformo vsak mesec obišče že več kot milijon unikatnih uporabnikov, ki lahko izbirajo med 130.000 aktivnimi evropskimi podjetji. Biti del Mojmojster skupnosti je v veliko pomoč tako novim kot že uveljavljenim podjetjem, saj močno olajša ciljno oglaševanje v gradbeništvu, pospeševanje prodaje in širjenje posla.

Agenda, 25.10.2022

Digitalizacija gradbenih podjetij in izkušnje s terena mag. Gregor Ficko, direktor ZGIGM GZS - govor
Politika digitalizacije in digitalne preobrazbe Slovenije Nenad Šutanovac, direktor ZIT GZS
Predstavitev spletne akademije PEACOC e-poslovanje mag. Valentina Kuzma, ZGIGM GZS
Uvod v e-poslovanje dr. Rok Bojanc, IKT HM, Vodja horizontale Digitalna transformacija in ZZI Možnosti za izboljšave glede na indikatorje merjenja SLO - EN Katja Bastar Mohar, direktorica DIH Slovenije Pričakovani razpisi za podjetja v letu 2023 Nina Vrabelj, GZS

Moduli spletne akademije s strokovnjaki iz področja e-poslovanja

Ivan Rus - AXIS d.o.o.
Peter Zorko - ZZI d.o.o.
Jure Fortuna - ZZI d.o.o.
mag. Simon Meglič - ePrvak Group
Toni Žužek - Datalab SI d.o.o.
Primož Černelč - Daibau International d.o.o.

Kot uvod: OCENITE DIGITALNO ZRELOST VAŠEGA PODJETJA

po predlogu vprašalnika Evropske komisije (samoocena) - izključno za gradbena podjetja
po predlogu DIH Slovenija - za vsa podjetja

Zaznajte vrzel v poznavanju e-poslovanja skozi program GENIE


Spletni tečaj PEACOC - e poslovanje podrobno: okolje MOODLE in 9  učnih modulov

Posnetek dogodka 25. 10. 2022 - v pripravi


Projekt je sofinanciran s strani  EU programa Erasmus+.

    

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.