Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Prihodnost evropskega trga dela v gradbeništvu (FELM)

Danes je na Dunaju potekala zaključna konferenca projekta Prihodnost evropskega trga dela v gradbeništvu (FELM).  Dogodek je potekal v okviru projekta FELM, ki ga  na ravni EU vodita socialna partnerja za dejavnost gradbeništva FIEC in EFBWWKonference se je poleg kadrovikov iz večjih gradbenih podjetij, udeležil tudi direktor GZS ZGIGM, mag. Gregor Ficko, ki je glede na predstavljena dejstva v večletni raziskavi, dejal, da mora Evropa razmisliti, kako bo sama v prihodnje podpirala evropska podjetja pri pridobivanju poslov v tretjih državah. Praksa vstopa tretjih držav na trg EU prinaša neposredno konkurenčno prednost gradbenim podjetjem iz tretjih držav, še zlasti tistim, ki so blizu vladajočim garnituram.  Razprava je potekala tudi na temo kako se boriti proti izkoriščanju agencijskih delavcev na gradbenih EU trgih. OPIS GOVORCEV

IZJAVO ZA JAVNOST IN SPOROČILO MEDIJEM V ANGLEŠKEM JEZIKU PRIPENJAMO SPODAJ!
Slovenski prevodi dokumentov za javnost bodo na voljo v kratkem.

Spodaj prikaz največjih svetovnih gradbenih podjetij. Prvo največjo evropsko gradbeno podjetje, je šele na 7. mestu. To pomeni, da je potreben na tem področju velik razmislek in korak v zaščito evropskega trga, ne samo na področju gradbeništva, in sprejeti dogovor kdo in kako bo gradil zeleno Evropo.



Danes je dogodek podprla tudi objava strokovnega članka v priznani mednarodni reviji  CONSTRUCTION EUROPE:
European authorities struggling to verify ‘abnormally low’ bids from third-country contractors

PROJEKT FELM - BOLJŠE DELOVANJE EVROPSKEGA TRGA DELA

Leta 2020 sta evropska socialna partnerja v gradbeništvu (FIEC in EFBWW) sprejela večletni delovni program za gradbeništvo, ki zajema štiriletno obdobje (2020-2023). 
FIEC in EFBWW sta močno poudarila izzive evropskega trga dela, povezane z večjim številom podjetij in delavcev iz tretjih držav:

  • Podjetja iz tretjih držav na gradbenem trgu EU - opažena je močnejša prisotnost gradbenih podjetij iz tretjih držav, ki je vidna bodisi prek prevzemov evropskih podjetij bodisi prek ponudb v evropskih razpisnih postopkih.
  • Napoteni delavci iz tretjih držav na gradbenem trgu dela EU - opaža se, da v EU in zlasti v gradbeništvu dela vse več napotenih delavcev iz tretjih držav (kot so Kitajska, Venezuela, Ukrajina, Filipini).

Glavni cilj projekta je oceniti posebne (družbene in gospodarske) izzive, povezane s povečanim številom podjetij in delavcev iz tretjih držav na trgu dela v gradbeništvu, ter morebiti predstaviti vrsto priporočil. 
Projekt ima dvojni pristop in je osredotočen na izzive podjetij in delavcev iz tretjih držav, ki so prisotni na evropskem notranjem trgu. Več o projektu.

Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.