Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: GRADIVO Z DOGODKA: Vajeništvo v gradbeništvu - gonilo zelenega prehoda v EU s pomočjo vala prenove

Webinar: Vajeništvo v gradbeništvu - gonilo zelenega prehoda v EU s pomočjo vala prenove

Evropska zveza za vajeništvo (EAfA) 29. novembra 2023 organizirala spletni seminar, na katerem je raziskala, kako lahko vajeništvo prispeva k okoljsko bolj trajnostnemu gradbenemu sektorju. Gradbeništvo je eden največjih gospodarskih sektorjev, ki zaposluje 13,5 milijona ljudi in posredno ustvarja delovna mesta za dodatnih 27 milijonov ljudi. Vendar pa se sektor pri prehodu na trajnostni razvoj sooča z ovirami. Prav tako se spopada s pomanjkanjem delovne sile zaradi staranja delovne sile. Zaradi prepoznavanja teh izzivov se v okviru pobud EU, kot sta val prenove in novi evropski Bauhaus, sredstva usmerjajo v spodbujanje trajnostnih praks gradnje in prenove ter v raziskovanje možnosti obnovljivih virov. Kakovostna vajeništva so lahko ključni del rešitve. Pomagajo lahko uskladiti delovno silo s trajnostnimi cilji ter povečajo privlačnost panoge za ženske in druge premalo zastopane skupine. 

Na spletnem seminarju so strokovnjaki, oblikovalci politik, predstavniki industrije in člani Evropske komisije razpravljali o tem, kako lahko vajeništvo spodbudi pot gradbenega sektorja k okoljski trajnosti in izpolni potrebe po delovni sili. Udeleženci so diskutirali tudi o izzivih, kot so privlačnost sektorja, potreba po razvoju mobilnosti in usposabljanje učiteljev.


An
gela Martina, predsednica FIEC-ove podkomisije za poklicno izobraževanje in usposabljanje, je 29. novembra zastopala FIEC  (GZS ZGIGM je član FIEC) na spletnem seminarju z naslovom "Vajeništvo v gradbeništvu: spodbujanje zelenega prehoda v EU s pomočjo vala prenove", ki ga je organizirala Evropska zveza za vajeništvo (EAfA). Angela Martina je delila svoje izkušnje in navedla konkretne primere stanja v Italiji. Obravnavala je tudi, kako so lahko vajeništva orodje za reševanje pomanjkanja delovne sile ter omogočanje zelenega in digitalnega prehoda.

GRADIVO>>

Kako pa je vajeništvo urejeno v Slovenij, za katere kvalifikacije, kdo ga izvaja, nadzira in promovira? 

Vajeništvo je del srednjega poklicnega izobraževanja (govorimo o 3-letnih šolah). V vajeniško izvedbo so izbrani le določeni programi in šole. Vajenci so po statusu sicer dijaki (niso zaposleni v podjetju, se v podjetju le učijo z delom), se pa od dijakov razlikujejo po tem, da imajo veliko več praktičnega usposabljanja v podjetju. Za primerjavo dijaki jo imajo cca 24 tednov, vajenci pa kar 56 tednov (v treh šolskih letih), kar je ravno polovica šolskega programa (torej polovico časa so v šoli, polovico v podjetjih). Pred prihodom vajenca v podjetje, se šola in podjetje dogovorita, katere vsebine bo pokrila šola in katere podjetje, kar se zapiše v načrt izvajanja vajeništva. Več informacij glede izvedbe vajeništva v podjetjihwww.gzs.si/vajenistvo

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.