Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Trajnostna prenova stavb s poudarkom na sistemu vse na enem mestu, 18.4.2024, na sejmu Megra

VABILO

prva mednarodna okrogla miza projekta RENOINVEST
"Trajnostna prenova stavb s poudarkom na sistemu vse na enem mestu"
18. aprila 2024, v sklopu sejma Megra 2024, Gornja Radgona
hibridna izvedba (v živo in preko spleta!), v angl. jeziku 

AGENDA>>

Vabimo na prvo mednarodno okroglo mizo in študijski obisk projekta Renoinvest "Trajnostna prenova stavb s poudarkom na sistemu vse na enem mestu", ki bo 18. aprila 2024 na sejmu MEGRA (dvorana 2) v Gornji Radgoni v Sloveniji. Letna stopnja energetske prenove stanovanjskih in nestanovanjskih stavb bi se morala do leta 2030 vsaj podvojiti, spodbujati pa bi bilo treba tudi temeljite energetske prenove. Za pospešitev prehoda na sistem čiste energije je treba dodatno sprostiti zasebno financiranje, zlasti za naložbe v trajnostno energijo. Na dogodku bi želeli oceniti obstoječe ovire in najti možne rešitve z izmenjavo strokovnega znanja in čezmejnih izkušenj. Energetsko učinkovita prenova stavb za lastnike stavb zahteva velike naložbe, saj je dolgotrajna in zapletena. Sistem "vse na enem mestu" predstavlja celovito in poenostavljeno rešitev za pospešitev uvajanja trajnostnih praks. Ta inovativni koncept ne le povečuje učinkovitost postopka prenove, temveč prispeva tudi k premagovanju finančnih ovir, zaradi česar so trajnostne prenove dostopnejše širšemu krogu lastnikov stanovanj. Sprejemanje pristopa "vse na enem mestu" je ključnega pomena pri spodbujanju prehoda na energetsko učinkovitost. Okrogla miza bo dinamičen forum, na katerem bodo predstavniki gradbene industrije in finančni strokovnjaki iz Avstrije, Madžarske in Slovenije izmenjali spoznanja, najboljše prakse in inovativne rešitve za reševanje izzivov pri prenovi stavb. Uradni jezik dogodka je angleščina, ki jo lahko spremljate tudi na spletu.

Prijavite se tukaj.

Ker si prizadevamo za spodbujanje sodelovanja in izmenjave znanja, bodo na dogodku potekale zanimive panelne razprave in priložnosti za mreženje. Veselimo se vaše udeležbe na tem pomembnem dogodku, na katerem lahko skupaj tlakujemo pot k bolj trajnostni in energetsko učinkoviti prihodnosti.

Ekipa Renoinvest

 



Strokovna služba GZS ZGIGM: zgigm@gzs.si, 01 5898 246, 01 5898 242
**********************************************************************************************************************************************************************************

Ali ste vedeli?

PODATKI IN STATISTIKA: EVROPSKA KOMISIJA NAPOVEDALA USTANOVITEV NOVE IN IZBOLJŠANE OPAZOVALNICE EU ZA STAVBNI FOND

Evropska komisija je leta 2016 ustanovila evropsko opazovalnico stavbnega fonda (EU BSO), spletno orodje, ki spremlja podatke o energetski učinkovitosti stavbah in podatkih o razogljičenju stavb za vse države EU, da bi izboljšala pregled podatkov za evropski trg.
EU BSO se je leto za letom izkazal kot zanimivo dopolnilo informacij za širok krog akterjev. Zato je Komisija orodje posodobila in izboljšala, da bi ostalo uporabno v celotnem ciklu politike, od učinkovitega določanja ciljev do izvajanja, spremljanja izvrševanja in ocenjevanja na nacionalni ravni in ravni EU. V ta namen je bil izboljšan uporabniški vmesnik platforme, vključno z bolj kakovostnimi vizualizacijami podatkov.
Ta nova različica črpa podatke iz zanesljivih razpoložljivih virov, kot so Eurostat, nacionalni statistični uradi v državah članicah in projekti programa Obzorje Evropa. To vključuje zanesljivejše podatke za analizo stavbnega fonda, nove kazalnike in boljšo vizualizacijo podatkov, ki so na voljo za vpogled prek uporabniku prijaznejšega vmesnika, ki se bo nenehno posodabljal.
Zbrani podatki vključujejo osnove, potrebne za vsako analizo stavbnega fonda, kot so število stavb na državo, število stanovanjskih in nestanovanjskih stavb, stopnja površine zgrajene tlorisne površine, stopnja prenove ali skupna poraba končne energije.
S to nadgrajeno EU BSO želi Evropska komisija platformo spremeniti v osrednje vozlišče za podatke o evropskem stavbnem fondu. To bi nato prispevalo k potrebi po preglednosti dejanskih dejavnosti, povezanih z energijsko učinkovitostjo, v celotnem stavbnem fondu EU, zlasti v okviru direktive o energetski učinkovitosti stavb.

EU Building Stock Observatory

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.