Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Digitalizacija javne uprave na področju graditve,18.4.2024, na sejmu Megra

DOGODEK: javna konferenca, organizator GZS ZGIGM

🏢 Datum: 18. aprila 2024
 Čas: 14.00 – 18.00
📍 Lokacija: sejem MEGRA-MEDNARODNI SEJEM GRADITELJSTVA, Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona, Hala A, osrednji oder GZS - ZGIGM.

Predstavitev projektov digitalne transformacije javnega sektorja na področju graditve v Sloveniji in aktivnosti digitalne transformacije sektorja DIG IN KPI

Pooblaščeni in nadzorni inženirji za udeležbo na strokovnem usposabljanju pridobijo 1 kreditno točko iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev pri IZS. 

13.30-14.00

Registracija in druženje

 

14.00-14.30

Začetek uvajanja eGraditve v Sloveniji in prve izkušnje

Jurij Mlinar 
MINISTRSTVO ZA NARAVNE VIRE IN PROSTOR

Direktorat za prostor in graditev

Sektor za prostorski informacijski sistem

14.30-14.50

Vpeljava BIM po 2025 v Sloveniji

Matjaž Šajn
buildingSMART Slovenija

14.50-15.30

Centralni sustav RH za vođenje građevinskih dnevnika-eGrađevinski dnevnik

Gordana Špehar Hafizović voditeljica službe Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine
Republika Hrvatska
-preko videopovezave

15.30-16.00

BRISE-Dunaj - Informacije o gradbenih predpisih ob predaji vlog.
BRISE kot pilotni preizkus uporabe BIM modelov v upravnih postopkih pridobivanja gradbenega dovoljenja.

Jaka SENEKOVIC
ODE Informationstechnik GesmbH

16.00-16.30

Kaj bi lahko prinesla naslednja stopnja eGraditve-vpeljava digitalnih gradbenih dovoljenj s pomočjo gradiv platforme MOODLE
(aktivnosti EK- DG GROW in EISMEA)

Valentina Kuzma
GZS ZGIGM

16.30-17.00

Razprava

17.00-18.00

Študijski obisk v bližini Pomurskega sejma:
Starodavna ulica v Gornji Radgoni kot edinstven hotel – primeri dobre prakse


    POZOR: Hibridna izvedba (v živo in preko spleta!), delno v hrvaškem jeziku.
    Kotizacije ni. Za obiskovalce dogodka je vstopnica na sejem brezplačna.
    Dodatne info. Strokovna služba GZS ZGIGM: zgigm@gzs.si, 01 5898 246, 01 5898 242.

Prijave obvezne: POVEZAVA>>


OPIS PREDAVATELJEV:

Jurij Mlinar se je po končanem študiju geodezije na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani zaposlil na Geodetski upravi Republike Slovenije. Tam je od leta 1997 vodil projekte na področju zemljepisnih imen, modelov reliefa in gospodarske javne infrastrukture. Leta 2009 se je zaposlil na ministrstvu pristojnem za prostor, kjer vodi sektor za prostorski informacijski sistem. V zadnjih letih se ukvarja predvsem z digitalno preobrazbo na področju urejanja prostora in graditve, predvsem z uvajanjem elektronskega poslovanja in vodenjem zbirk prostorskih podatkov.

Gordana Špehar Hafizović je vodja službe v Direktoratu za nadzor, razvoj informacijskega sistema prostorskega načrtovanja in ukvarjanje z nezakonito zgrajeno infrastrukturo na Ministrstvu za graditev in prostorsko urejanje. Dela na sistemu eDozvola, ki je namenjen izdajanju upravnih in ne upravnih postopkov. Njeno delo je ključnega pomena za digitalizacijo postopkov izdajanja dovoljenj in izboljšanje upravnih procesov na področju graditve in prostorskega načrtovanja.

Matjaž Šajn je direktor podjetja CGS Labs, ki se ukvarja z razvojem programske opreme in storitev na področju prometne infrastrukture. Podjetje deluje po celem svetu in ima svoje podružnice v Nemčiji, v Srbiji in na Češkem. Med najbolj znane izdelke podjetja CGS Labs sodijo programi PLATEIA za načrtovanje cest, FERROVIA za načrtovanje železnic in VEDRA za zimsko vzdrževanje cest. Matjaž Šajn je aktiven na področju digitalizacije grajenega okolja v Sloveniji in tujini. Je podpredsednik združenja siBIM in predsednik buildingSMART Chapter Slovenija.

Jaka Senekovič je BIM Manager z bogatimi izkušnjami na področju BIM infrastrukturnih projektov. V zadnjih treh letih je bil gonilna sila v podjetju ODE Informationstechnik GmbH, kjer se je izkazal s svojim znanjem na področju BIM koordinacije in BIM vodenja projektov. Jaka ima ključno vlogo BIM Managerja pri projektu 2. tir od Divače do Kopra (2TDK) v Sloveniji, kjer njegovo podjetje implementira BIM pristop za vodilna izvajalca Kolektor in Yapi Merkezi. Poleg tega Jaka opravlja vlogo BIM Managerja pri različnih projektih v družbi ÖBB (Avstrijske Železnice), kar še dodatno dokazuje njegovo vsestranskost in strokovnost na tem področju. Njegova pot v BIM se je začela v podjetju Lineal d.o.o., kjer je delal kot BIM koordinator na infrastrukturnih projektih.  Jaka bo predstavil, kako je njegovo podjetje ODE sodelovalo pri projektu BRISE. Polavtomatska predložitev vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja z uporabo BIM, umetne inteligence in umetne resničnosti. Gre za raziskovalni projekt za mesto Dunaj, ki ga je financirala pobuda Evropske komisije Urban Innovative Actions (UIA).

Valentina Kuzma, univ.dipl.inž.vod.kom.inž. Svoje znanje je nadgradila s podiplomskim interdisciplinarnim magistrskim študijem - Varstvo okolja (UL FGG, 2016). Od leta 2009 je del strokovne službe GZS ZGIGM. Od 2011 predseduje Področnemu odboru za poklicne standarde GRADBENIŠTVO IN RUDARSTVO pri Centru za poklicno izobraževanje RS. Od leta 2021 predseduje tudi Svetu za tehnične ocene in soglasja pri ZAG. Aktivno deluje v 3 mednarodnih delovnih skupinah pri FIEC (zaposlovanje, PIU, VZD: področja socialnega dialoga gradbene dejavnosti na evropski ravni).  Pripravlja strokovna besedila za objave v medijih s področja delovanja GZS ZGIGM. Je (so)avtorica več strokovnih tiskovin - monografij:  Podpora socialnemu dialogu za učinkovitost gradbenega sektorja v prihodnosti, Sistem kvalifikacij na področju gradbeništva, arhitekture, prostorskega načrtovanja in urbanizma, Prispevki za razumevanje trajnostnosti na področju poklicnega in strokovnega izobraževanja. Teme tekočih 10 mednarodnih projektov v katere je vključena so tudi iz digitalna transformacija gradbenih dejavnosti in gradbenega sektorja.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.