Predsednik EU delovne skupine za ruralno Afriko je na forumu Africa-Europe predstavil izsledke raziskave. Glavni predlog delovne skupine je, da morata Afrika in EU skleniti inovativno partnerstvo za trajnosten razvoj afriškega kmetijstva in živilstva ter pri tem v ozir vzeti tudi enakopravnost med spoloma.
Evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan je nakazal, da želi v naslednjem mandatnem obdobju ostati komisar. Evropske volitve bodo maja prihodnje leto.
Evropski svet je povabil Parlament na zadnji sestanek pred božičem na temo osnutka direktive o nepoštenih trgovinskih praksah v verigi preskrbe s hrano.
FAO je izdala novo publikacijo o trajnostnih usmeritvah živinorejskega sektorja. Živinorejski sektor lahko posredno in neposredno prispeva k vsakemu izmed ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov. Med drugim živinoreja krepi zmožnost podeželskih gospodinjstev za preživetje, podpira ustvarjanje novih delovnih mest na podeželju, v globalnem smislu zagotavlja zadostne zaloge mesa, jajc, mleka in mlečnih izdelkov, izboljšuje fizični in kognitivni razvoj otrok, kot tudi njihovo šolsko uspešnost, krepi položaj žensk v ruralnih območjih, podpira trajnostno gospodarsko rast, ponuja priložnosti za ustvarjanje dodane vrednosti in industrializacijo, spodbuja podjetništvo in odpravlja vrzeli v neenakosti dohodka.
Vsako leto v državah EU predčasno umre več kot 1,2 milijona ljudi. To je mogoče pripisati predvsem nezdravemu življenjskemu slogu (kajenje, prekomerno uživanje alkohola, neuravnotežena prehrana ter pomanjkanju telesne dejavnosti). V publikaciji z naslovom »Health at a Glance: Europe 2018« so zajete primerjalne analize zdravstvenega stanja ljudi v EU ter uspešnost zdravstvenih sistemov v državah članicah EU. V publikaciji pa je opisana tudi potreba po vzpostavitvi urejenega zdravstvenega sistema.
Posodobljeno poročilo o poznavanju problematike antimikrobne rezistence kaže, da le 38 % državljanov EU pozna prepoved EU iz leta 2006 o uporabi antibiotikov za spodbujanje rasti domačih živali. Zgolj v dveh državah članicah je stopnja obveščenosti o uporabi antibiotikov višja in sicer na Nizozemskem in v Italiji, kjer več kot polovica vprašanih pozna omenjeno zakonodajo. Višje deleže poznavanja zakonodaje so raziskovalci zaznali še na Finskem, Poljskem in v Belgiji. Najmanj so o zakonodaji obveščeni prebivalci Madžarske, Velike Britanije, Estonije, Grčije in Romunije. Če letošnje rezultate primerjamo z rezultati ankete iz leta 2016 ugotovimo, da se je delež anketirancev, ki poznajo to prepoved, povečal v 13 državah članicah, zmanjšal pa v 15 državah članicah EU.
Varnostna ocena je bila narejena za tri živilske encime, proizvedene iz gensko spremenjene plesni Aspergillus niger. Glukan 1,4-alfa-glukozidaza je proizveden z GSO Aspergillus niger seva NZYM-BW. Alfa–amilaza je proizvedena iz GSO Aspergillus niger, seva NZYM-MC in glukoamilaza je proizvedena iz GSO Aspergillus niger seva NZYM-BF). Vsi trije encimi se uporabljajo pri predelavi škroba za pridobivanje glukoznega sirupa, v proizvodnji alkoholnih pijač in v pivovarstvu, alfa–amilaza pa tudi v pekarstvu. Velja, da je izpostavljenost encima v prehrani nizka, zato ni skrbi glede varnosti pri predvidenih pogojih uporabe.
Evropsko združenje FoodDrinkEurope je zaključilo z zbiranjem podatkov o vsebnosti sladil v živilih. Podatki so bili analizirani za namene določitve najvišje vsebnosti sladil v vsaki od kategorij živil. Za nekatere kategorije živil so bili podatki pridobljeni iz označb živil s pomočjo baze podatkov o novih živilih široke potrošnje (Mintel GNPD). Ugotovili so, da so na Nizozemskem sladilom najbolj izpostavljeni malčki ter otroci. Ravno pri njih naj bi bila opazna bistveno višja poraba brezalkoholnih pijač (pijač z dodanim sladkorjem ali s sladili).
Živilski encim acetolaktat dekarboksilaza je proizveden s sevom NZYM-JB gensko spremenjenega mikroorganizma Bacillus licheniformis. Namenjen je za proizvodnjo destiliranega alkohola, uporablja pa se tudi v pivovarstvu. Glede na izpostavljenost encimu v živilih ni skrbi glede varnosti pri predvidenih pogojih uporabe.
Varnostna ocena poliakrilne kisline in njene natrijeve soli, navzkrižno povezani v substanco FCM št. 1015 se uporablja kot absorber tekočine v pakirnih materialih za sveža in zamrznjena živila kot so: meso, perutnina, morski sadeži, sveže sadje in zelenjava. Panel ugotavlja da, če se poliakrilna kislina in natrijeva sol, navzkrižno povezani, ne uporablja za direkten stik z živilom ampak v blazinici, kjer absorbcijska kapaciteta ni presežena, potem se ne pričakuje nikakršnih migracij v živilo.