Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Sestanek na UVHVVR (JR,BL)

S strani MKGP je organiziran sestanek skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na temo vsebine in delovanja aplikacije Katalog živil za javno naročanje.

Arhiv: Seja Sveta za OMD (NBK)

Na 3. Seji Sveta za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost smo se seznanili s predlogom Uredbe EU za prehodno obdobje v letu 2021. V nadaljevanju pa smo obravnavali sistem točkovanja kmetijskih gospodarstev v OMD, ukinitev »Robičevega« sistema in upoštevanje zgolj točkovanja, skupaj s problematiko strmih kmetijskih zemljišč.

Arhiv: Spletni seminar v okviru projketa AlpBioEco (VM, NBK, TG)

V sodelovanju z dr. Majo Turnšek iz Fakultete za turizem Univerze v Mariboru smo izvedli spletni seminar za projektne partnerje AlpBioEco projekta v okviru programa Interreg AlpineSpace. Tema spletnega seminarja je bila zasnova in izvedba regionalnih delavnic fokusnih skupin v okviru delovnega paketa 3. Namen regionalnih delavnic fokusnih skupin je predstavitev in preverjanje ustreznosti sedmih (6+1) poslovnih modelov, ki so bili izbrani na srečanju projektnih partnerjev v Avignonu. Regionalne delavnice fokusnih skupin se bodo pričele izvajati v drugi polovici januarja 2020. Izvedenih mora biti 12 delavnic v najmanj 4 različnih alpskih regijah, ki so definirane v projektu AlpineSpace.

Arhiv: Sestanek Sekcije za mlinarstvo (TZ, NBK)

Sestala se je Sekcija za mlinarstvo, kjer smo obravnavali odprte zadeve, pomembne za sektor. Prav tako smo potrdili finančni razrez sekcije za letu 2020.

Arhiv: Sestanek ožje delovne skupine za vsebinsko področje razvoj podeželja v okviru SKP po 2020 (NBK)

Na MKGP se je sestala delovna skupina, kjer smo obravnavali področje biogospodarstva v novi perspektivi Skupne kmetijske politike. Razprava je tekla v smeri pomena in nadaljnjega obstoja bioplinarn, ter mesta v ukrepih prihodnje perspektive. V nadaljevanju pa smo obravnavali mlade kmete na II. stebru SKP.

Arhiv: Zdravstvena fakulteta predavanje za študente (JR)

Predavanje na Zdravstveni fakulteti za študente na temo zagotavljanja varnosti živil v luči GFSI standardov.

Arhiv: Prehranski forum SRIP HRANA (TZ, PMD, TS, DZ, MO)

Potekal je dogodek Prehranski forum »Živilska industrija miga – migaj z nami tudi ti!« v okviru katerega smo gostili ugledne strokovnjake s področja analitike javnega zdravja, hrane, prehrane in potrošnika, ki so predstavljali najnovejše trende in izzive na teh področjih. Predstavitvam je sledila okrogla miza z naslovom "Hrana, prehrana in potrošnik - Slovenija kot primer dobre prakse", na kateri so predstavniki Ministrstva za zdravje, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in GZS-ZKŽP spregovorili o aktivnostih Slovenije na področju sodobnih prehranskih smernic.

Arhiv: Udeležba sestanka na temo javnega naročanja (KJ)

S strani Mestne občine Kranj so bili vabljeni predstavniki ponudnikov iz občine Kranj in okoliških občin. Povzeta je bila problematika dobave lokalnih in ekoloških živil v javne zavode. Dogovorili smo nadaljnje aktivnosti za izvedbo projekta z naslovom »Povečanje lokalne in ekološke samooskrbe«.

Arhiv: Sestanek projektnih partnerjev EIT FOOD (TS)

V Madridu je potekla sestanek projektnih partnerjev EIT FOOD. Namen sestanka je bila predstavitev glavnih aktivnosti, ki so potekale v 2019. Vsaka kontaktna točka (HUB) je predstavila svojo organizacijo in kako njeno delovanje doprinese k izvajanju aktivnosti, ki izhajajo iz projekta. GZS-Zbornica kmetijskih in živalskih podjetij je ena izmed 15 kontaktnih točk, ki deluje kot EIT FOOD HUB. Glavni namen konzorcija je doseganje spodbujanja inovacij in podjetništva z vključevanjem mladih kadrov v razvojni proces živilskopredelovalnih podjetij.

Arhiv: Mega trendi v agroživilskem sektorju

Nova študija Evropskega parlamenta predstavlja glavne izzive (klimatske spremembe, zavržki hrane, tekmovanje za naravne vire itd.), s katerimi se bo morala v prihodnosti spopasti veriga oskrbe s hrano v EU.