Dogodek je potekal v veliki dvorani A na GZS, skupaj z več kot 100 udeleženci ter 13 priznanimi slovenskimi in tujimi predavatelji. V središče pozornosti smo tokrat postavili 5. fokusno področje SRIP HRANA in tako izvedeli veliko o potrošniku, njegovih željah, tudi zahtevah, pomembnosti designa in uporabnosti senzorične analize. Dotaknili pa smo se tudi odnosa potrošnika do novih tehnologij, potvorb v živilstvu in GSO.
Po naročilu generalnega direktorja UVHVVR je potekal sestanek povezan s področjem zakonodaje mleka in mlečnih izdelkov. V okviru dnevnega reda smo obravnavali zahteve glede aflatoksinov, navedbe brez laktoze, uporabo izraza probiotični na mlečnih izdelkih ter aplikacijo za izračun hranilnih vrednosti.
Od četrtka, 29. novembra do nedelje 2. decembra je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal sejem Narava-zdravje. Na razstavnem prostoru Kmetijskega inštituta Slovenije je bila tudi GZS-ZKŽP, ki je predstavljala promocijsko kampanjo Nori na jabolka izbrane kakovosti. Obiskovalcem smo predstavili shemo Izbrana kakovost – Slovenija za sadje in predelane izdelke iz sadja, ter promocijske aktivnosti, ki potekajo za izboljšanje potrošnje jabolk iz sheme Izbrana kakovost – Slovenija. V okviru promocije Nori na jabolka izbrane kakovosti poteka istoimenska Facebook kampanja, izšla pa sta tudi promocijski video in publikacija s kuharskimi recepti, ki smo jo predstavljali na sejmu.
Udeležba na sestanku Food Drink Europe o pregledu izvedenih aktivnosti na področju sprememb splošne živilske zakonodaje, sistema hitrega obveščanja za živila in krmo, sledljivosti ter zaščite živali in rastlin. Na Forumu primarnih proizvajalcev hrane so bile izpostavljene predlagane spremembe Skupne kmetijske politike, predlog obveznega označevanja porekla surovin, pregled dovoljenih aktivnih substanc za FFS in opis stanja na področju gensko spremenjenih organizmov. Na nivoju Evropskega združenja za mlinarstvo so bili predstavljeni primeri držav, ki izvajajo promocijo kruha s pomočjo evropskih sredstev. Slovenija bo pregledala možnosti priključitve k promocijskim aktivnostim k enem od partnerjev (Francija).
V Bilbau so potekali skupna konferenca ter srečanja posameznih odborov treh tematskih platform pametne specializacije - energija, industrijska modernizacija in agroživilstvo.
Namen projekta I-CON »Improving Competences and skills through Food sector InNovations« je na zelo konkreten način pomagati malim in srednje velikim živilskim podjetjem pri doseganju boljše ekonomičnosti in kakovosti izdelkov. Ena izmed aktivnosti je področje varnosti in označevanja živil v sklopu katere se na podlagi opravljenih pregledov svetuje glede najprimernejših ukrepov za doseganje omenjenih ciljev. Pri Bio dobrote d.o.o. je bil izveden sanitarno tehnični pregled in svetovanje na podlagi ugotovitev.
Na GZS je potek sestanek na temo priprave priporočil za označevanje živil z označbo "brez laktoze". Na sestanku so bili poleg predstavnice ZKŽP prisotni tudi predstavniki UVHVVR, MZ, NIJZ, TZS in NLZOH. Pripravljen osnutek priporočil bo v potrjevanje poslan članom Odbora za zakonodajo in označevanje živil.
V Milanu je potekala konferenca s področja hrane in prehrane z naslovom »9th International Forum on Food and Nutrition« v organizaciji raziskovalnega centra Barilla. Šlo je za izjemen strokovni dogodek na visokem nivoju, ki pokriva področja povezana z vsemi fazami pridelave in predelave hrane, prehrane, etike, okolja in človeka. Ob jubilejni 10. obletnici tekmovanje Ecotrophelia Slovenija smo letos obisk foruma organizirali tudi za vse sodelujoče študente, mentorje in člane ocenjevalne komisije.
S projektnimi partnerji smo pregledali aktualno stanje aktivnosti po posameznem delovnem paketu, s poudarkom na WP4, kjer so v ospredju pilotne aktivnosti za živilska podjetja s področja mehatronike, varnosti, kakovosti in označevanja živil.
Sestanek na BV glede izvedbe presoj ISO 9001.