Septembra je bila s strani revije Lancet objavljena svetovna študija o bremenu bolezni za leto 2016. Predmet študije je vsakoletno spremljanje bremena bolezni po različnih državah, glede na čas, spol in starost ljudi. Breme bolezni v letu 2016 je mogoče pripisati 84 presnovnim, okoljskim, poklicnim in vedenjskim dejavnikom tveganja, od leta 1990 do leta 2016 in sicer v 195 državah. V študiji navajajo, da dokazi temeljijo na dejstvu, da številne intervencije, ki so predlagane za zmanjšanje debelosti (npr. omejitve pri oglaševanju za otroke, izboljšanje šolskih obrokov, obdavčitev pijač s sladkorjem, spodbujanje dobavnih verig za povečanje proizvodnje zdrave hrane) lahko pozitivno vplivajo na trend debelosti.
Evropska komisija je na svoji spletni strani objavila dopolnjene smernice za označevanje alergenov. Smernice so na voljo v različnih jezikih EU. Obvestilo je namenjeno podjetjem in nacionalnim oblastem, ki potrebujejo tolmačenje Uredbe (EU) št. 1169/2011 v zvezi z navedbo prisotnosti nekaterih sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost. Uredba namreč določa obvezne informacije o živilih za potrošnike in med drugim določa nove zahteve za označevanje alergenov v primerjavi s prejšnjo Direktivo 2000/13/ES. V skladu z novo zakonodajo morajo biti potrošnikom vedno na voljo podatki o prisotnosti alergenov v živilih, vključno z nepredpakiranimi živili.
Smernice podajajo splošni okvir za izdelavo biološke pomembnosti opazovanj na različnih stopnjah ocenjevanja. Biološka pomembnost je sestavljena iz treh osnovnih faz, povezanih v proces ravnanja z evidencami: razvoj strategije ocenjevanja (specifikacija sredstev, učinkov in pogojev, povezanih z ocenjevalnim vprašanjem), zbiranje in izluščevanje podatkov in pregledovanje dimenzij biološke pomembnosti za posamezni podatkovni set. Drevo odločanja za pomoč pri zbiranju in obdelavi podatkov je v nastajanju.
Aroma CB-200SF je ravno tako pridobljena iz toplotno obdelanega visoko oleinskega sončničnega olja in se uporablja kot »grill« aroma v tekoči ali praškasti obliki v različnih živilih. Kronična izpostavitev substanci je bila izračunana po metodi »APET« in znaša 60 mg/osebo na dan za 60 kg odraslega in 37,8 mg/osebo na dan za 15 kg otroka. Podatki za potrditev ocene genotoksičnega potenciala pri uživanju te arome zaradi visokih temperatur obdelave so bili pomanjkljivi, zato ocene tveganja ni bilo mogoče narediti.
V smernicah o tehtanju evidenc dokazov za znanstvene ocene se uporablja tako kvantitativni kot kvalitativni pristop. Upoštevane so številne študije iz različnih področij, ki jih je EFSA povzela za ilustracijo uporabe predlaganega pristopa. Gre za proces, v katerem se evidence upoštevajo za relativno podporo možnih odgovorov na določeno vprašanje. Dokument obravnava tri pristope: zbiranje evidenc v skupine evidenc po sorodnem tipu, tehtanje/presojanje evidenc in integriranje evidenc. Identificira zanesljivost, pomembnost in doslednost treh osnovnih stališč za tehtanje/presojanje evidence.
Aroma je pridobljena iz toplotno obdelanega visoko oleinskega sončničnega olja in se uporablja kot »grill« aroma v tekoči ali praškasti obliki v različnih živilih. Kronična izpostavitev substanci je bila izračunana po metodi »APET« in znaša 60 mg/osebo na dan za 60 kg odraslega in 37,8 mg/osebo na dan za 15 kg težkega otroka. Podatki za potrditev ocene genotoksičnega potenciala pri uživanju te arome so bili pomanjkljivi, zato ocene tveganja ni bilo mogoče narediti.
V reviji Food additives & Contaminants je izšel članek o mineralnih oljih v živilih. Avtorji obravnavajo kontaminacijo živil z mineralnimi olji hidrokarboni (MOH) iz materialov, ki prihajajo v stik z živili posredno ali neposredno. najpogosteje gre za migracijo mineralnih olj v živila iz recikliranega kartona. Večina proizvajalcev živil izvaja preventivne ukrepe, kot npr. uporaba prvinskega kartona namesto recikliranih vlaken in kjer je možno tudi funkcionalne pregrade. Kljub temu se MOH-i najdejo v živilih v manjših koncentracijah, najbrž tudi zaradi različnih vstopnih točk skozi celotno dobavno verigo.
Na sestanku Svetovne trgovinske organizacije WTO leta 2015 v Nairobiju so se države članice dogovorile o opustitvi vseh izvoznih subvencij. Za Avstralijo bo EU druga, ki se bo lotila opustitve izvoznih subvencij za kmetijske proizvode. To namerava izvesti v naslednjih treh mesecih.
Predsednik delovne skupine za žita pri Copa-Cogeca Max Schulman je kljub letošnji dobri letini žit in oljnic zaskrbljen zaradi postopnega opuščanja mnogih fitofarmacevtskih sredstev in gnojil v času vedno bolj neugodnih vremenskih razmer za kmetovanje.
Ameriški državni sekretar za kmetijstvo Sonny Perdue je trenutno na obisku v Evropi. Med obiskom je evropskega komisarja za kmetijstvo Phila Hogana seznanil, da želijo ZDA z EU skleniti trgovinske sporazume na podlagi znanstvenih raziskav in ne mitov.