Zapri

Novice


Arhiv: Osnutek predloga Zakona o podpornem okolju za podjetništvo - v javni obravnavi

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pripravilo osnutek predloga Zakona o podpornem okolju za podjetništvo, ki med drugim združuje informacije za podjetnike na enem mestu.  Med ključnimi rešitvami je vzpostavitev celovite storitve na enem mestu za vso državo. Ministrstvo tako določa mrežo Vem točk kot ključno mrežo za zagotavljanje informiranja, svetovanja in drugih brezplačnih storitev za potencialne podjetnike in delujoča podjetja na lokalni ravni ter javno agencijo Spirit kot nacionalno točko Vem.

Predlog Zakona o podpornem okolju za podjetništvo  - v JAVNI OBRAVNAVI
 

Zakon določa aktivnosti za spodbujanje podjetništva in nosilce podpornega okolja ter organiziranost na tem področju in opredeljuje postopke za dodeljevanje sredstev za izvajanje razvojnih nalog in programov, so izpostavili v ministrstvu in zagotovili, da temelji na dosedanjih izkušnjah na tem področju.

Med ključnimi rešitvami je vzpostavitev celovite storitve na enem mestu za vso državo. Ministrstvo tako določa mrežo Vem točk kot ključno mrežo za zagotavljanje informiranja, svetovanja in drugih brezplačnih storitev za potencialne podjetnike in delujoča podjetja na lokalni ravni ter javno agencijo Spirit kot nacionalno točko Vem.

Pomembna rešitev je še povezava podjetniškega in inovativnega okolje, kar omogoča povezovanje storitev na nacionalni ravni v okviru javne agencije. Ob tem bodo še skušali zagotoviti zakonodajo, ki bo upoštevala vpliv na gospodarstvo, omogočiti učinkovito delovanje finančnega okolja preko uvedbe prvovrstnosti garancij in večje izpostavljenosti javnega sklada z vidika kapitalskih naložb ter uvesti nove postopke dodeljevanja sredstev.

Na tem področju se prav v zadnjem času pojavljajo vprašanja, ali mu država nudi zadostno podporo ali ne. Na to kaže zgodba z IBM, ki je imela med kandidatkami za vzpostavitev novega centra za tehnično podporo tudi Slovenijo oz. Maribor, a se je IBM na koncu odločil za Hrvaško. Nato so se v državi pojavile številne kritike, lokalna oblast pa je s prstom pokazala na državno administracijo, ki da ni opravila svojega dela.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v okviru  vladnega obiska v Domžalah dejal, da so se za ta projekt zelo potrudili. "Z naše strani smo naredili vse, kar je bilo možno," je dejal, a spomnil, da je IBM želel vzpostaviti klicni center za nekaj deset delovnih mest in zato preverjal strošek delovne sile za Slovenijo, Hrvaško, Romunijo in Bolgarijo.

"Kar se tiče stroška delovne sile, smo med temi državami najdražji," je dejal in povedal še, da IBM ni nikoli predstavil konkretnega poslovnega načrta, temveč je poslal le konkretna vprašanja glede stroškov delovne sile.

Zainteresirano javnost poziva k posredovanju pisnih pripomb in predlogov na elektronski naslov gp.mgrt@gov.si ,  do 25. maja 2016. 

 

 

 Združenje kovinskih materialov in nekovin

 

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.