Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Vajeniški zakon pripravljen za obravnavo

Ekonomsko-socialni svet (ESS) je obravnaval predlog zakona o vajeništvu, ki so ga pripravili na ministrstvu za izobraževanje. Čeprav imata tako delodajalska kot sindikalna stran še vedno nekaj pripomb, naj bi po nekaterih dopolnitvah pripravili predlog za obravnavo na vladi v začetku decembra.

Arhiv: Slovenski proračun na prepihu: bruseljski zadržki upravičeni

Evropska komisija je danes potrdila oceno, da zdajšnjo gospodarsko rast zmotno jemljemo kot samoumevno in je ne izkoristimo za zniževanje javnega dolga. Strukturni javno-finančni primanjkljaj celo še povečujemo.

Arhiv: Pasti sprostitve cen naftnih derivatov

Predlog Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, da cene goriv ob avtocestah in hitrih cestah ne bodo več nadzorovane, bo povečal breme gospodarstvu in potrošnikom. Cena 50-litrskega rezervoarja bo lahko ob cestah višja tudi do 7,5 EUR. Konkurenčne cene energentov so želja vsakega gospodarstva, ki jih uporablja tako kot svoje vhodne surovine pri proizvodnem procesu kot v transportu blaga do naročnika in plačilu stroškov za prevoz zaposlenim. Večletna pobuda naftnih trgovcev z gorivom je na prvi pogled povsem legitimna, saj se je država že odrekla uravnavanju cen električne energije in plina. Marža trgovcev predstavlja pri pogonskih gorivih okoli 7 do 8-odstotni delež v končni maloprodajni ceni.

Arhiv: Predlog predpisa Zakon o vajeništvu

Predlog predpisa Zakon o vajeništvu

Arhiv: Bruselj za razvojni proračun, Ljubljana pa ne

Večji prilivi zaradi stopnje davka od dohodka pravnih oseb pomenijo 3.000 manj delovnih mest. Predlog proračuna za leti 2017 in 2018 lahko ocenimo kot bistveno premalo razvojen, osredotočen na tekočo porabo in javni sektor. Nujno potrebne reforme so žal spet potisnjene v prihodnost, v mandat nove vlade po letu 2019.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.