Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Energetska kriza: Industrija je eden ključnih stebrov za delovanje države, zato se ne sme ustaviti

Ljubljana, 22. julij 2022 – Člani Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije so na svoji današnji izredni seji z ministrom za infrastrukturo mag. Bojanom Kumrom in državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejanom Židanom razpravljali o nujnih ukrepih za gospodarstvo, zlasti tudi industrijo, povezanih z blaženjem energetske draginje in zagotavljanjem nemotene oskrbe z zemeljskim plinom. Člani UO so izpostavili, da je delovanje industrije vitalnega pomena za Slovenijo in pričakujejo enakopravno obravnavo celotnega gospodarstva in gospodinjstev/prebivalstva pri oskrbi z energenti in njihovih cenah. Nujna pa je tudi čimprejšnja uveljavitev sheme EU - začasnega okvira za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji v Rusiji proti Ukrajini.

Arhiv: Brez zemeljskega plina se kratkoročno ne bomo izognili kriznim razmeram

15.7.2022. Na današnjem sestanku, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije, so predstavniki devetih, pretežno industrijskih panog predstavili državni sekretarki Tini Seršen z Ministrstva za infrastrukturo (MZI) in državnemu sekretarju Matevžu Frangežu z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (Mgrt) aktualne težave in opozorili na posledice, ki jih lahko povzroči zaustavitev dobave plina iz Rusije.

Arhiv: Za ohranitev konkurenčnosti je nujna pohitritev in poenostavitev postopkov zaposlovanja tujcev

Danes smo organizirali posvet in okroglo mizo Zaposlovanje tujcev. Dogodek, ki je bil namenjen iskanju rešitev za pohitritev in poenostavitev postopkov zaposlovanja tujcev, je pritegnil veliko pozornost gospodarstvenikov in medijev. Predstavniki podjetij so izpostavili konkretne težave in predlagali vrsto kratkoročnih interventnih in organizacijskih rešitev. Pohitritev in poenostavitev postopkov je bila tudi rdeča nit okrogle mize, na kateri so sodelovali predstavniki pristojnih ministrstev in Zavoda za zaposlovanje.

Arhiv: Vodstvi GZS in SVRK o sodelovanjuv dobrobit razvojnega preboja gospodarstva in družbe

Vodstvi GZS in Službe Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sta na današnjem srečanju na sedežu ministrstva razpravljali o možnostih sodelovanja in sklenili, da je za razvoj slovenskega gospodarstva in celotne družbe pomembno sodelovanje ključnih deležnikov ter iskanje najboljših rešitev. Dogovorili sta se, da bo SVRK vključevala GZS predvsem pri razvojno naravnanih vsebinah.

Arhiv: Minister Brežan z ekipo na Gospodarski zbornici Slovenije

6. julij 2022. Vodstvi GZS in okoljskega ministrstva sta na srečanju, ki je potekalo 5. julija 2022 na GZS, razpravljali o okoljskih izzivih v gospodarstvu in okoljski zakonodaji. Dogovorili sta se za redna srečanja, posebej pa izpostavili pomen konstruktivnega dialoga kot edinega zagotovila za oblikovanje najprimernejših okoljskih rešitev.

Arhiv: Minister Kumer z ekipo na GZS

7. julij 2022. Vodstvi GZS in infrastrukturnega ministrstva sta na današnjem sestanku razpravljali o najbolj perečih vprašanjih, ki pestijo gospodarstvo, tako o visokih stroškov energentov kot tudi o negotovosti glede zanesljivosti prihodnje oskrbe z zemeljskim plinom. Dogovorili so se za nadaljnje sodelovanje pri nagovarjanju skupnih tem in se strinjali, da je potrebno oblikovati skup ukrepov, ki bodo pomagali tudi gospodarstvu.

Arhiv: Anketa GZS o energentih in surovinah: prek četrtina podjetij razmere ocenjuje kot ogrožajoče za obstoj. Nujno takojšnje ukrepanje vlade!

Na anketo GZS je odgovorilo več kot 60 podjetij, med njimi 80 odstotkov iz industrije. Anketirana podjetja imajo za leto 2022 zakupljenih skupaj v povprečju 62 % potreb po električni energiji in nekoliko več kot pol (52 %) potreb po zemeljskem plinu. Delež zakupa se z oddaljenostjo obdobja zmanjšuje, saj imajo za leto 2023 zakupljenih skupaj le še okoli 19 % potreb po električni energiji in zemeljskem plinu, za leto 2024 pa nekaj več kot 8 % potreb po električni energiji in blizu 12 % potreb po zemeljskem plinu.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.