Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: 51. podelitev Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke

V četrtek, 7. marca 2019 je v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, potekala ze 51. podelitev Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Slavnostni govornik na podelitvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in dr. Miha Kos, doktor fizike ter ustanovitelj in vodja Hiše eksperimentov. Dogodka se je udeležilo preko 600 udeležencev.

Arhiv: Kdo, kdaj, kako in kje mora poročati pristojnim

Zavezanci, ki dajejo na trg manj kot 15 ton embalaže letno, imajo od 1. januarja letos nove obveznosti. Že lani so se morali vpisati v evidenco oseb, ki dajejo embalažo v promet, ter pričeti voditi evidence o embalaži, ki so jo dali v promet. Na podlagi evidenc morajo o tem tudi poročati ministrstvu za okolje najpozneje do 31. marca 2019.

Arhiv: Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 23. feb. -1.mar. 2019

Podatek o gospodarski rasti v Sloveniji zadnjem četrtletju ni bil presenetljiv, ter smo ga dolžni interpretirati z določeno rezervo, tudi do 0,3 odstotne točke, zaradi morebitnih kasnejših revizij teh podatkov. Pričakovali smo sicer rast nekje pri 4%, vendar je odstopanje še nekako v obsegu pričakovane statistične napake, saj je bila rast v predhodnih četrtletjih višja od naših pričakovanj.

Arhiv: Ministrici Klampferjevi in ministru Počivalšku predstavljen model dolgoročnejšega napovedovanja potreb po kompetencah

Ministrici Kseniji Klampfer (MDDSZ) in ministru Zdravku Počivalšku (MGRT) je ekipa družbe Talum v sodelovanju z GZS predstavila karierno platformo za lažje napovedovanje potrebnih kompetenc in boljše povezovanje gospodarstva z izobraževalnimi ustanovami, ki je bila oblikovana v okviru pilotnega projekta razvoja človeških virov Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva (SRIP MATPRO). Z napovedovanjem potreb po kompetencah na karierni platformi bodo podjetja znala usmeriti svoje zaposlene v razvoj pravih kompetenc, hkrati pa bo Ministrstvo za izobraževanje na tej platformi dobilo informacije, s katerimi bodo lahko pravočasno in ustrezno prilagajali vsebine izobraževalnih programov od poklicnih do doktorskih izobraževanj.

Arhiv: Izpod peresa gravnega ekonomista GZS

V območju evra se je optimizem v storitvenem delu gospodarstva nekoliko okrepil, medtem ko je v industriji prvič po petih letih in pol upadel pod vrednost 50, kar pomeni krčenje industrijske proizvodnje. Zaposlenost se kljub temu še povečuje, predvsem v storitvenem delu gospodarstva, medtem ko v proizvodnji ostaja nespremenjena.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.