Zapri

Novice


Arhiv: GZS, TZS, ZDS in ZDOPS predlagajo dodatne ukrepe za #PKP3

Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije so skupaj pripravili nabor dodatnih ukrepov za omilitev posledic epidemije covid-19. Opozarjajo namreč, da bo večina podjetij posledice epidemije čutila vsaj še nekaj mesecev. Nekateri predlogi so kratkotrajnejšega značaja in vezani na čas izrednih razmer, za druge pa si delodajalske organizacije zavzemajo za to, da bi bili vključeni v trajnejše sistemske zakonodajne spremembe.

 

Med drugim GZS, TZS, ZDS in ZDOPS predlagajo:

  • na področju trga dela: subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, s čemer bi znatno omejili naraščanje brezposelnosti, ter poenostavitev postopka odreditve dela od doma/drugega dela v izjemnih okoliščinah tudi za čas po epidemiji.
  • na finančnem področju ukrepe, kot so pomoč najbolj prizadetim panogam, širitev pozavarovanja terjatev na slovenski trg ter odkup terjatev. Predlagajo tudi ustanovitev investicijskega sklada za pospešitev investicij. Prav tako bi država morala subvencionirati del najemnin poslovnim subjektom, ki so bili prizadeti zaradi sprejetih vladnih odlokov. S temi ukrepi bi zagotovili tako stabilizacijo poslovanja v najbolj prizadetih dejavnostih kot tudi krepitev domačega gospodarstva.
Med sistemskimi zadevami GZS, TZS, ZDS in ZDOPS predlagajo tudi oprostitev plačila nadomestil za stavbna zemljišča za leto 2020 podjetjem, ki so zaradi razglasitve epidemije COVID-19 utrpeli padec poslovanja, ter zakonsko ureditev sistema upravljanja z nenevarnimi in nevarnimi odpadki tako, da bo sistem tekel nemoteno in bo dosežena visoka stopnja samozadostnosti na tem področju.

                                       Predlogi ukrepov za #PKP3

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.