Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Obisk učnega centra IFAPME v Liege (Belgija) in preizkus XR orodij

Konec novembra 2022 je ekipa GZS ZGIGM obiskala belgijski učni center za poklicno usposabljanje: Centre IFAPME Liège-Huy-Verviers ASBLV okviru pobude ARTVET tokrat izmenjali SWOT analize na temo uporaba XR/AR tehnologije v izobraževalnih ustanovah (srednjih in višjih gradbenih šolah) in gradbenih podjetjih. Zanima pa nas tudi vaše mnenje, izkušnje in potencial uporabe omenjenih tehnologij v gradbeništvu v bližnji prihodnosti. Zainteresirani, da delite vaše predloge se nam javite na zgigm@gzs.si.

Mednarodni sestanek smo nadaljevali z ogledom skorja novega učnega centra in se navdušili nad izjemno opremljenimi gradbenimi delavnicami ter sodobno tehnologijo za delo na gradbišču-branje in razumevanje gradbenih načrtov. Pohvalno! 

Drugi dan partnerskega srečanja smo 
spoznavali aplikacijo MirageX podjetja WEKIT Experience Capturing Solutions s pomočjo HoloLens, strokovnjaka, ki sta nas popeljala v svet XR izkušenj sta bila Mikhail Fominykh in Fridolin Wild. Nov pogled na svet, realni svet z dodanim digitalnim virtualnim elementom, pogovornim oknom in navodili. Uporaba gibov rok in prstov ustvarja unikatno AR (učno) izkušnjo. Aplikacija in tehnologija sta vsekakor navdihujoči, vendar pa kako omenjeno uporabiti za potrebe učnega procesa v poklicnem izobraževanju v gradbeništvu (če sploh, kako in kdaj, kaj so predpogoji....). To je vprašanje na katerega bomo iskali odgovore do naslednjega partnerskega srečanja februarja 2023 v Madridu, kjer se srečujemo v okviru Erasmus+ ARTVET pobude.

Praktična delavnica o uporabi prosto dostopnega orodja 
MirageXR za ustvarjanje izobraževalnih vsebin z razširjeno resničnostjo) nas je navdušila obenem pa opomnila na premišljen in strateški pristop k tovrstnemu ponujanju izobraževalnih vsebin. Aplikacija za ANDROID>>  /  Aplikacija za APPLE>>
Oblikovali smo morebitne učne naloge za pridobivanje s prakso poveznih izkušenj za gradbene profile ter raziskovali nabor in tehnične zmožnosti novega orodja. Učitelji in mentorji vabljeni, da preizkusite orodje tudi vi - sporočite uporabniško izkušnjo! Kje pa vi vidite potencial za uporabo AR v izobraževalnem procesu?

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.