Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Predstavitev projekta in orodja PKMO-Promocija aktivnosti za preprečevanje kostno-mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj pri delu, 21.4.2021

Kostno mišična obolenja in psihosocialna tveganja (kot npr. stres) pri delu so že desetletja glavni vzrok zdravstvenega absentizma, dolgotrajne odsotnosti z dela, delovne invalidnosti in prezgodnjega upokojevanja delavcev. Analiza stanja kaže, da se pojavnost kostno mišičnih obolenj in duševnih stresnih motenj v Sloveniji iz leta v leto povečuje, prav tako se podaljšuje povprečno trajanje bolniške odsotnosti. V okviru projekta Promocija aktivnosti za preprečevanje kostno mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj pri delu nameravamo organizirati spletne dogodke in programe izobraževanj ter usposabljanj, ki bodo brezplačni in dostopni širši javnosti.

Prvi spletni dogodek, ki ga bomo izvedli bo potekal 21. aprila 2021 ob 13.00 - 14.00.  Prijava je možna do ponedeljka, 19. aprila 2021. Spletni dogodek bo potekal preko aplikacije ZOOM Webinar, prijavljenim pa bomo poslali povezavo na dogodek. Povezava na spletno prijavo: https://anketa.nijz.si/a/126599 .

Na spletnem dogodku bodo predstavljeni: 
1. Kratka analiza stanja kostno mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj pri delu v Sloveniji; 
2. Spletno orodje, ki vključuje nabor ukrepov za preprečevanje novih in obvladovanje obstoječih tovrstni h obolenj na delovnem mestu;
3. Predstavitev promocijskega videa projekta.

OZADJE TEME:
Nacionalni inštitut za javno zdravje in Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem sta v okviru projekta Promocija aktivnosti za preprečevanje kostno-mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj pri delu (na kratko PKMO), pripravili spletno platformo www.pkmo.si. Vsebine platforme so pripravljali področni strokovnjaki: zdravniki - epidemiologije in etiologije, bio-medicinskega ozadja najpogostejših težav delavcev, kineziologi - ciljana vadba na delu in v prostem času, psihologi - obvladovanje psihosocialnih tveganj, pripravili so tudi ergonomski vidik dela.
Platforma je namenjena delavcem in delodajalcem, je brezplačna, prijavite se lahko kot delodajalec (dostopate neposredno do vseh vsebin) ali kot delavec, takrat je potrebno izpolniti vprašalnik in platforma ponudi individualizirano pomoč do rešitev glede na odgovore v vprašalniku, kar je tudi njena dodana vrednost.
Predlagamo vam, da si platformo pogledate (kot delavec, kot delodajalec). Strokovnjaki, ki so to platformo ustvarili, menijo, da so naredili zelo kakovostno orodje, ki naj ga v Sloveniji tudi še ne bi bilo in je  koristno za zdravje delavcev, lahko pa tudi kot del programa promocije zdravja v organizaciji.

POVEZANE TEME: GZS ZGIGM projekt GRADIM ZDRAVO>>>

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.