Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Trajnostni pristop in izobraževalna vloga na sejmu MEGRA 2023

Če povzamemo zaključni govor predsednika uprave Pomurskega sejma g. Janeza Erjavca , ki pravi, da ob zaključku 32. Mednarodnega sejma gradbeništva, energetike, komunale, obrti in trajnostnih tehnologij lahko ugotovimo, da se slovensko gradbeništvo in industrija gradbenih materialov po krizi v začetku drugega desetletja tega stoletja ponovno postavljata na noge in da je pomembno, da jima pri tem pomagajo institucije in sejem. Predvsem nas veseli, da je bila prepoznana naša velika angažiranost in vključenost na letošnjem sejmu MEGRA. Po besedah organizatorja sejma, ter strokovne javnosti smo kot Zbornica gradbeništva in industrije gradbenih materialov GZS na čelu z direktorjem mag. Gregor Fickom,  ter panožne, strokovne in izobraževalne ustanove odigrale pomembno vlogo. Vsi se strinjamo, da gradbeništvo, povezane dejavnosti in obrt potrebujejo predvsem dobro izobražen kader, ki bo znal s sodobnimi znanji obvladovati najzahtevnejše projekte. Sejem je zato ponudil veliko strokovnih vsebin najvidnejših strokovnjakov različnih profilov in ponudil mladim obiskovalcem številne priložnosti za atraktivne poklice v graditeljstvu. Sejem MEGRA je nakazoval trende, ki jih narekujeta trajnostni razvoj in digitalizacija v gradbeništvu. Gradbeništvo, industrija gradbenih materialov ter strojev in opreme se namreč soočajo z velikimi izzivi, kako z novimi objekti doseči kriterije trajnostnega razvoja, obstoječe objekte pa posodobiti in obenem narediti varne, zaključuje g. Erjavec.

Na sejmu  je bil petek dan za izobraževanje. V sklopu tega dne smo v Zbornici gradbeništva in industrije gradbenega materiala pripravili bogat program , ki smo ga predstavili skupaj z različnimi institucijami, ki se ukvarjajo z gradbeništvom in povezanimi strokami.

To so bili  Zavod za gradbeništvo, ki je predstavilo pomen raziskovalnih dejavnosti v gradbeništvu,  Inženirska zbornica, s predstavitvijo pomena inženirstva in inženirskih poklicev v gradbeništvu, LINEAL d.o.o Maribor, s predstavitvijo uvajanja digitalizacije v gradbeništvu in primeri dobrih praks v procesu projektiranja inženirskih projektov, PONTING d.o.o. Maribor, kjer je g. Marjan Pipenbaher, predstavil projekt in izgradnjo Pelješkega mostu in drugih inženirskih objektov,  2TDK,d.o.o. s predstavitvijo projekta izgradnje 2. tira med Divačo in Koprom, Stanovanjski sklad RS z predstavitvijo uporabe Bim tehnologije pri načrtovanju gradnje stanovanjskih objektov.

Sodelovale so tudi izobraževalne institucije, kot so Skupnost srednjih gradbenih šol Slovenije, Skupnost višjih strokovnih šol Slovenije/Academia Maribor, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru.

Cilj  je bil predstavitev najsodobnejših digitalnih tehnologij, ki se v gradbeništvu vse hitreje utirajo pot in so za mlado generacijo vedno bolj privlačne.Težava deficitarnih poklicev, ki za hitro rastočo panogo gradbeništva predstavlja vedno večjo težavo, ni izziv samo za gospodarstvo, ampak tudi za pristojne državne organe, od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Centra RS za poklicno izobraževanje, Zavoda RS za šolstvo, Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu do Zavoda RS za zaposlovanje.

V ZGIGM smo na sejmu predstavljali tudi rezultate mednarodnih projektov, različna nova učna gradiva in platforme za srednje in višje gradbene šole. Na sejmu smo se srečali tudi s predstavniki srednjih in višjih gradbenih šol ter Centrom RS za poklicno izobraževanje in pogledali kako digitalizacija vstopa v učne ustanove ni kako jo uporabljajo pri učnem procesu (mednarodna pobuda DIG- IN - KPI).

GZS že več kot 3 desetletja izvaja tudi aktivnosti na področju kariernega svetovanja mladim, v zadnjem desetletju tudi na uvajanju vajeništva, aktivno pa sodelujemo tudi pri predstavitvi sistema kvalifikacij in zaposlitvenih možnosti na področju gradbenega sektorja.

Kot vzporedni dogodki so se na sejmu MEGRA 2023 odvijali tudi:

  • Okrogla miza za učitelje strokovnih predmetov na gradbenih srednjih in višjih strokovnih šolah: preveritev predloga KPI kazalnikov digitalizacije za spremljanje vsebin kurikuluma/letnega programa izobraževanja (DIG-IN -KPI)
  • "ALI JE KAJ TRDEN MOST?" Tradicionalno tekmovanje dijakov srednjih gradbenih šol in študentov gradbeništva v gradnji mostov iz špagetov
  • Kviz in tekmovanje dijakov srednjih gradbenih šol v znanju in različnih veščinah iz gradbeništva
  • Mednarodno tekmovanje mladih slikopleskarjev v okvirju združenja UNIEP - Painting Skills Academy: projekt Pilot Course Experiment

Vsem sodelujočim, sponzorjem se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje na sejmu MEGRA 2023. Kot zaključek lahko rečemo, da je bil sejem uspešen, da pa bomo še naprej delovali aktivno na tem področju in si prizadevali za ozaveščanja in propagiranja izobraževanja za gradbeništvo.

FOTOGALERIJA ORGANIZATORJA SEJMA MEGRA 2023

Dogodek so podprla naslednja podjetja in institucije, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo.

2TDK, CESTNO PODJETJE PTUJ, FAKULTETA ZA GRADBENIŠTVO IN GEODEZIJO UNIVERZE V LJUBLJANI, FAKULTETA ZA GRADBENIŠTVO, PROMETNO INŽENIRSTVO IN ARHITEKTURO UNIVERZE V MARIBORU, GIC GRADNJE ROGAŠKA SLATINA, GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA KRANJ, INŽENIRSKA ZBORNICA SLOVENIJE, IRGO LJUBLJANA, KOLEKTOR CPG NOVA GORICA, LINEAL MARIBOR, LUNOS, MAPRI PROASFALT LJUBLJANA, MARMOR HOTAVLJE, MIK CELJE, MIT GRNJAK SIGNALIZACIJA SLOVENJ GRADEC, OGRAJE KOČEVAR PREBOLD, POMGRAD MURSKA SOBOTA, POMURSKI SEJEM GORNJA RADGONA, PONTING MARIBOR/PIPENBAHER INŽENIRJI SLOVENSKA BISTRICA, SALONIT ANHOVO, SKUPNOST SREDNJIH GRADBENIH ŠOL SLOVENIJE, SKUPNOST VIŠJIH STROKOVNIH ŠOL SLOVENIJE, SGP SLEMENŠEK RAVNE NA KOROŠKEM, STANOVANJSKI SKLAD, RS SŽ-ŽGP, VARIS LENDAVA, ZAVOD ZA GRADBENIŠTVO, ZBORNICA GRADBENIŠTVA IN INDUSTRIJE GRADBENEGA MATERIALA

Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.