V 22. tednu je povprečna cena prašičjega mesa v EU znašala 145,8 €/100 kg, kar je 0,7% več kot prejšnji teden, 2 % več kot prejšnji mesec in 17,4 % manj kot leto prej. V ZDA je bila povprečna cena v 22. tednu 131,28 €/100 kg, v Kanadi 107,23 €/100 kg, v Braziliji pa 78,19 €/100 kg.
Povprečna cena govejega mesa v EU je v 22. tednu znašala 379,1€/100 kg, kar je 0,1 % več kot prejšnji teden, 0,2 % manj kot prejšnji mesec in 1,8 % več kot prejšnje leto. Večje spremembe v cenah se dogajajo na trgu z živimi živalmi. Biki mesnega tipa so v 22. tednu stali 236 €/glavo, kar je 1,1% več kot prejšnji teden, 3,3 % več kot prejšnji mesec in 1,1 % več kot lansko leto.
Barillin raziskovalni center (BCFN), je na mednarodnem forumu v Bruslju izpostavil, da bi morala EU pri dogovarjanjih o prihodnji SKP upoštevati tudi premik k bolj celovitemu okvirju za hrano. Raziskovalni center je namreč razvil t.i. Food Sustainability Index, po katerem naj bi EU primanjkovalo okoljske trajnosti in zdrave prehrane.
Član Evropskega parlamenta iz Italije, Paolo De Castro je mnenja, da bi morala ZDA svojo kmetijsko politiko preoblikovati po evropskem vzoru in jo usmeriti v trajnostni razvoj.
Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan je zagovarjal vpliv SKP na kmetovalce v razvijajočih se državah in njihovo naravno okolje. Pravi, da je stanje v razvijajočem se svetu boljša kot kdajkoli prej.
Evropska komisija se je odločila, da bo uvedla dodatno carino na nekatere proizvode iz ZDA, kot odziv na dodatne carine za uvoz jekla in proizvodov iz aluminija. Dodatna carina bo veljala med drugim za riž, brusnice, viski, koruzo in pomarančni sok.
Na zasedanju Evropskega parlamenta na temo porekla živil je predstavnik Madžarske opozoril, da se na trgu pojavlja čedalje več potvorb medu.
Skupina raziskovalcev je razvila forenzični računovodski sistem, ki lahko odkrije in predvidi prihajajočo potvorbo. Sistem deluje tako, da analizira preteklo obnašanje podjetij, količino in ceno prodanih potvorjenih izdelkov.
Direktor FoodDrinkEurope je na zasedanju Evropskega parlamenta izpostavil, da je pri označevanju porekla osnovnih sestavin potreben harmoniziran pristop. Novi izvedbeni akt EU, ki določa pravila označevanja za primarno sestavino, kadar se izvor razlikuje od tistega, ki je označen na celotnem živilu, bi moral pomeniti konec nacionalne zakonodaje o označevanju porekla.
EU in Mercosur sta pričela z novimi trgovinskimi pogajanji, v katerih obe strani želita skleniti najboljši dogovor v ključnih aspektih – to sta zaščita in priznanje izdelkov z geografsko označbo ter znižanje carin za avtomobile.