Nekatere sestavine hrane lahko vplivajo na fizično in psihično zdravje ljudi ter na zmanjšanje tveganja za razvoj različnih bolezni. Evropsko krovno združenje za živilskopredelovalno industrijo, FoodDrinkEurope je kot glavni prednosti področji, kjer bi bilo potrebno inovirati, prepoznalo področje zdravja in prehrane. S tem namenom je industrija objavila priporočila in smernice, ki bodo podjetjem v pomoč pri razvoju novih izdelkov z zdravstvenimi trditvami.
Vnos natrija (v obliki soli) v Evropi še vedno presega priporočila. Povečan vnos natrija namreč vpliva na povišanje krvnega tlaka in povečuje tveganje za pojav bolezni srca in ožilja. Velik del soli zaužijemo predvsem iz predelanih živil kot so kruh, predelane mesnine ter slani prigrizki, kar pomeni da bi z znižanjem vsebnosti soli v predelanih živilih lahko vplivali na zmanjšanje vnosa soli pri ljudeh. S tem namenom so si Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) ter države članice EU zadale cilj zmanjšati vnos soli za 30 % do leta 2020.
V poročilu je opisana metodologija, ki določa izbiranje, vzorčenje in testiranje živil, z namenom določitve njihovih parametrov kakovosti. Metodologija predstavlja enega zmed ukrepov Evropske komisije za zajezitev težav, povezanih z zaznano dvojno kakovostjo živil, ki se prodajajo v enaki embalaži pod isto blagovno znamko v različnih državah EU. Metodologija je bila razvita s strani generalnega direktorata Skupnega raziskovalnega središča ter v sodelovanju s pristojnimi organi držav članic EU, potrošniškimi organizacijami ter drugimi deležniki, ki delujejo v prehranski verigi.
Trenutno znanstveno mnenje glede arom ima že 3 izdajo (FGE.77Rev3). Pozornost je usmerjena v piridin, pirol in kinolin, ki so bili ocenjeni že s strani JECFA odbora na 63. redni seji in so povezani z oceno EFSA za piridin, pirol, indol in kinolinske derivate v drugem mnenju (FGE.24Rev2).
Za namen izvajanje Uredbe (ES) št. 2065/2003 v zvezi z uporabljenimi aromami dima v živilih je bila razvita metoda detekcije, ki temelji na mikro izvlečkih trdne faze. Najboljši splošni pogoji za kvantitativno določanje arom dima so bili: analiza tekočinskih dimnih spojin s polidimetilsiloksanom in vlakni divinilbenzena, temperatura ekstrakcije 60°C in 30 minut, temperatura desorbcije 250°C, čas desorpcije 180s, agitacijski čas 15s in hitrost mešanja 250 rpm. V optimiziranih pogojih je bilo identificiranih 119 različnih spojin: furanovi in piranovi derivati, fenoli, gvajakol, siringol, benzendiol in njihovi derivati, ciklični ketoni in več drugih heterocikličnih spojin. Predlagana metoda je bila ponovljiva (RSD% <5) in kalibracijske funkcije so bile linearne za vse spojine v študiji. Devet izotopsko označenih notranjih standardov je bilo uporabljenih za izboljšanje kvantifikacije analitov s kompenzacijsko matriko učinkov, ki lahko vplivajo na ravnovesje osnovnih in ekstrakcijskih spojin. Optimizirano razredčitev izotopov Analitična metoda na osnovi SPME-GC / MS se je izkazala kot primerna za namene, kar omogoča hitro identifikacijo in količinsko opredelitev hlapnih spojin v aromah tekočega dima.
EFSA je s ponovnim evalviranjem živilskega karagenana (E407) in predelane morske alge Eucheuma (E407a) potrdila njuno uporabnost v živilstvu. Zaradi strukturne podobnosti odbor zaključuje, da se predelana morska alga Eucheuma vključi v isto živilsko skupino kot karagenan. Razpoložljiv podatek glede dnevnega vnosa za karagenan (E407) in za morsko algo Eucheuma (E407a) 75 mg/kg telesne mase upošteva začasno, do ponovne publikacije v roku 5 let od objave tega mnenja.
Odbor RARA je bil oblikovan s strani EFSA zaradi dveh ciljev: za oblikovanje in podporo področju analize tveganja za prihodnje investiranje javnih financ na področje zagotavljanja varnosti živi, za koordiniranje raziskav s tega področja in oblikovanje platforme za mreženje ter oblikovanje novih partnerstev.
Združenje Food Drink Europe je v mesecu aprilu izdalo priročnik za preprečevanje kontaminacije živil z mineralnimi olji, ki v živila lahko prehajajo preko embalaže iz papirja ali lepenke, proizvedene iz recikliranih vlaken. Izvor mineralnih olj predstavljajo tudi črnila za printanje embalaže in plastika. Vsi izdelki, proizvedeni iz rafiniranih mineralnih olj, vključno s parafinom, mikrokristalnimi voski in plastiko, so sestavljeni iz hidrokarbonov mineralnega izvora in zaradi te sestave spadajo v skupino MOSH. Za namen razlikovanja, materiale, ki so proizvedeni neposredno iz fosilnih mineralnih olj priročnik uvršča v skupino »MOSH analogov«.
Ruski sindikat pridelovalcev sadja in zelenjave je zaprosil ministrstvo za kmetijstvo, naj zmanjšajo uvoz pomfrita iz Evrope, kot odziv na sankcije, ki so jih ZDA in zahodne države naložile Moskvi.
Podatki statistike v VB kažejo, da so se ekološke površine prvič po letu 2008 povečale. Kljub povečanju, je delež ekološkega kmetovanja v VB precej nizek, saj znaša zgolj 1,9 %.