Minilo je 5 let odkar so v Nizozemskem laboratoriju uspeli vzgojiti meso, kar je povzročilo velike stroške. Sedaj pa je prišlo do znižanja stroškov sestavine, ki naj bi predstavljala najboljši nadomestek za goveje, svinjsko ali piščančje meso.
Končni cilj ekoloških proizvajalcev, ki proizvajajo živila v okviru predpisanih ekoloških smernic je prodaja avtentičnih ekoloških izdelkov končnemu potrošniku. Ekološki izdelki se prodajajo po višji ceni v primerjavi s konvencionalnimi živili, kar je mogoče pripisati predvsem višjim stroškom pridelave. Prav tako pa je naraslo število kmetov, ki želijo pričeti z ekološko pridelavo.
Britanska vlada je odložila dolgo pričakovani pregled razporeditve 190 milijonov funtov za plačila subvencij kmetom po vsej VB. Škotski minister je to potezo imenoval za povsem nesprejemljivo.
Kitajska se je pridružila seznamu držav, ki prepovedujejo uvoz prašičjega mesa z Madžarske zaradi pojava APK v eni izmed regij na Madžarskem. Madžarski nacionalni urad za varnost prehranjevalne verige (Nébih) je dejal, da so kitajske oblasti zato začasno ustavile uvoz živih prašičev in proizvodov iz prašičjega mesa. Nedavno izdane izvozne certifikate je zato treba umakniti in uničiti ali vrniti proizvode, ki so že v tranzitu.
Kmetijske organizacije v Franciji, na Danskem in Švedskem so svoje vlade pozvale k povečanju nacionalnih prispevkov v proračunu EU za kmetijstvo. Nacionalna zveza kmetijskih sindikatov (FNSEA), ki zastopa francoske kmete, je francoskega predsednika Emanuela Macrona pozvala, naj se z nemško kanclerko Angelo Merkel dogovori o prvi skupni politiki EU.
Evropski svet je sprejel dva predloga zakonodaje o emisijah toplogrednih plinov (GHG) in enega o emisijah v zvezi z rabo zemljišč, spremembo rabe zemljišč in gozdarstvom. V petek, 11. maja so ministri EU za okolje odobrili tako imenovano Uredbo o skupnih prizadevanjih (ESR) in Uredbo LULUCF, katerih cilj je zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v obdobju 2021-2030.
Namen sestanka z direktorjem podjetja je bila predstavitev aktivnosti ZKŽP in prednostnih tem ter sodelovanju v okviru SRIP HRANA.
V Ljubljani smo v okviru šolske sheme sodelovali pri izvedbi regijskega izobraževanja za organizatorje šolske prehrane. Poleg širših vsebin s področja mleka in mlečnih izdelkov smo predstavili tudi e- katalog živil za javno naročanje.
S predstavniki podjetja Jata Emona d.d. smo pregledali obrazce in merila javnega razpisa za podukrep 16.2: Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij.
Potekal je četrti sestanek delovne skupine za pripravo zavez odgovornosti sektorja pekarstva. Namen sestanka je bil predstavitev analize podatkov o vsebnosti dodane soli, degustacija izdelkov z znižano vsebnostjo soli in možnost oblikovanja zaveze na tem področju. Nadaljevali smo tudi diskusijo glede zaveze s področja uporabe polnozrnate moke.