Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Ukrepi za zmanjšanje socialno-ekonomskih neenakosti v zdravju

Objavljeno je končno poročilo pilotnega projekta, ki je bil oblikovan z namenom zmanjšanja neenakosti v zdravju ljudi. V poročilu so navedeni znanstveni dokazi o stanju neenakosti v državah članicah Evropske unije, ki so v povezavi s kazalniki življenjskega sloga ljudi (prehrana ljudi v prvih 1000 dneh življenja, prehrana ljudi po zgodnjih letih ter telesna dejavnost ljudi).

Arhiv: Ocena akutnega izpostavljanja tropanskim alkaloidom

Najbolj raziskana tropanska alkaloida sta hiošiamin in skopolamin. Racemna zmes hiošiaminov + in - se imenuje atropin. Prisotnost atropina in skopolamina je bila ugotovljena v kruhu in izdelkih iz žit – žitnih ploščicah ter v čajih, zeliščnih napitkih in začimbah. Največja izpostavljenost je bila ugotovljena pri dojenčkih, malčkih in pri starejših otrocih.  

Arhiv: Pobude za doseganje boljše prehrane in zadostne telesne dejavnosti ljudi

Uravnotežena prehrana in zadostna telesna dejavnost sta ključnega pomena za zmanjšanje tveganja razvoja kroničnih nenalezljivih bolezni. Za doseganje tega cilja pa posamezna prizadevanja s strani prebivalstva in posameznih držav članic EU ne zadostujejo. Vse to je mogoče doseči le z usklajevanjem aktivnosti na ravni EU, kajti le s skupnimi pobudami je mogoče doseči določene cilje (zmanjšanje vsebnosti sladkorja, soli in maščob v recepturah živilskih izdelkov; omejitve oglaševanja živil otrokom ter izboljšanje označevanja živil). S tem namenom je Evropska komisija objavila poročilo o skupnih pobudah za doseganje boljšega zdravja prebivalstva.

Arhiv: Oglaševanje predpakirnih živil otrokom – primer države Čile

Decembra 2017 je čilsko ministrstvo za zdravje v uradnem listu objavilo izvedbeno uredbo za označevanje in oglaševanje predpakiranih živil, ki nosijo eno ali več črnih osmerokotnih »stop« shem, s katerimi označujejo živila, ki imajo manj ugoden prehranski profil. Z mesecem junijem 2018 pa bodo ob oglaševanju živilskih izdelkov morali dodati še besedilo, s katerim potrošnike nagovarjajo naj izbirajo živila, ki nosijo čim manj »stop« shem. V novi uredbi so navedena tudi orodja za komuniciranje in časovna omejitev oglaševanja predpakiranih živilskih izdelkov z manj ugodnim prehranskim profilom.

Arhiv: Ocena tveganja recikliranja PET materialov ob uporabi postopka »EstPak Plastik«

Tudi ob uporabi tega postopka recikliranja PET materialov panel EFSA zagotavlja varno uporabo za stik z živili in sicer za vse vrste živil, hranjenih na sobni temperaturi za daljši čas. Obenem pa opozarja, da recikliran PET material po tej metodi ni primeren za mikrovalovne pečice in konvencionalne peči.

Arhiv: Varnost uporabe glukoziliranih steviol glikozidov

EFSA panel podaja oceno o varni uporabi glukoziliranih steviol glikozidov kot aditiva za uporabo v različnih kategorijah živil. Pri ocenjevanju niso bile upoštevane toksikološke študije. Panel zaključuje, da razpoložljivi podatki ne zadoščajo za oblikovanje ocene varnosti za ta razmeroma nov živilski aditiv.

Arhiv: Ocena varnosti nekaterih aktivnih substanc za proizvodnjo aktivne embalaže

Panel EFSA je opravil varnostno oceno za aktivne substance: karboksimetilceluloza, acetiliran diškrobni fosfat, bentonit, borova kislina in aluminijev sulfat. Mešanica teh substanc se uporablja kot tekoči absorbent za podaljšanje obstojnosti pri pakiranju hitro pokvarljivih živil. Panel zaključuje, da se omenjene aktivne substance lahko varno uporabljajo v vlažnih in tekočih absorbentih, vendar le pod pogojem, da ne pridejo v direkten stik z živilom in da njihova priporočena koncentracija v absorbentu ni prekoračena.

Arhiv: Vrednotenje varnosti uporabe skupine arom 406

EFSA panel za encime, arome in pomožna tehnološka sredstva je dobil nalogo podati znanstveno mnenje glede varne uporabe skupine arom 406. Substanca naj bi se uporabljala v obliki natrijeve soli kot modifikator okusa v pijačah. Panel zaključuje, da substanca ni nevarna iz vidika genotoksičnosti, če se uporablja v stabilnih pogojih in v predvidenih količinah ter ni izpostavljena fotodegradaciji.

Arhiv: Ocena tveganja recikliranja PET materialov ob uporabi postopka »Concept plastic packaging«

Učinkovitost dekontaminacije postopka »CPC«, osnovanega na »Starling Decon« tehnologiji je bila testno preverjena. Panel ugotavlja, da je PET material, ki prihaja v stik z živili, proizveden po recikliranem postopku, 100 % primeren za embaliranje vseh vrst živil, shranjenih na sobni temperaturi za daljši čas. Ravno tako se dovoljuje vroče polnjenje, ni pa primeren za mikrovalovne pečice in konvencionalne peči.

Arhiv: Posodobljena zakonodaja za vino

V veljavo vstopata dve novi evropski uredbi, ki se navezujeta na trgovanje z vinom. Posodobljene določbe naj bi izboljšale spremljanje trgovanja z vinskimi proizvodi in spremljanje certificiranja za geografsko označbo in druge karakteristike vina, določbe pa bodo omogočale tudi preprečevanje potvorb.