Evropska komisija je predlagala, da se podpora de minimis zviša iz 15.000 € na 25.000 € za posamezno kmetijsko gospodarstvo. Podpora de minimis se je do sedaj izkazala kot zelo koristna v času krize, saj kmetom omogoča, da hitreje prebrodijo začasne težave z likvidnostjo.
Britansko vegansko društvo je v Evropskem parlamentu predstavila poročilo, ki poziva k ukinitvi subvencij za živinorejo in prirejo mleka. V poročilu predlagajo tudi, da se meso in druge živalske proizvode obdavči. S tem naj bi pripomogli k preusmeritvi v pridelavo stročnic in drugih visoko proteinskih poljščin, ki manj škodujejo okolju.
Sedem brazilskih dobaviteljev mesa bo naslednji teden odstranjenih iz EU seznama dovoljenih dobaviteljev. Odločitev je bila sprejeta zaradi nedavnih problemov pri zagotavljanju varnosti hrane.
Z direktorji/direktoricami kmetijskih in živilskih podjetij smo se pogovarjali o njihovih poslovnih izzivih in kriterijih za nadaljnjo opredelitev prioritet 2. fokusnega področja SRIP hrana.
Sestala sem se s predsednikom Združenja kmetijskih podjetij, kjer sva obravnavala odprta vprašanja, pomembna za delovanje kmetijskih podjetij.
Potekala je prva seja Odbora, kjer smo obravnavali odprte teme s področja zakonodaje na ravni EU in novosti na področju nacionalne zakonodaje. V nadaljevanju seje smo obravnavali odprta vprašanja, ki so jih izpostavili prisotni člani, predstavniki podjetij, potrdili spremembe poslovnika delovanje Odbora ter izvolili predsednico.
Na konstitutivni seji 5. stebra SRIP HRANA, ki se nanaša na fokusno področje » Hrana, prehrana in potrošnik« je uvodni predstavitvi strateškega razvojnoinovacijskega partnerstva sledila predstavitev fokusnega področje s cilji in kazalniki, načrt aktivnosti v letu 2018, poslovnik delovanja ter volitve predsednika in podpredsednikov.
Udeležili smo se konference na temo ponaredkov živil, ki je potekala v Londonu. Na dogodku so bili prisotni proizvajalci hrane, ponudniki tehnologije, trgovci in akademska javnost. Rdeča nit konference je bila, kako se s skupnimi pristopi boriti za zmanjševanje potvorb v celotni verigi preskrbe s hrano.
Na GZS smo se sestali s potencialnim novim članom KŽK d.o.o., kjer smo razpravljali o odprtih temah, pomembnih za njihovo delovanje.
Predstavili smo namen in delovanje Kataloga živil za javno naročanje in način vključitve ponudnikov.