Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: PMD06 Dostop do sladkorja in EU-Mercosur pogajanja

Tekoča pogajanja EU z državami Mercosur lahko vodijo do enega boljših trgovinskih sporazumov v zgodovini pogajanj EU. Pogajanja z Mercosurjem lahko vodijo do ponudbe o prosti trgovini o kateri se je EU pogajala. Evropsko združenje za rafinacijo sladkorja (ESRA) in Združenje industrijskih evropskih porabnikov sladkorja (CIUS) evropskim pogajalcem sporočata, da je potrebno v trgovinski dogovor vključiti tudi dostop do sladkorja.

Arhiv: NBK 02 Prihodnost hrane in kmetijstva v EU

EK je izdala dokument, ki ga je naslovila na Svet EU, evropski ekonomsko-socialni odbor in evropski odbor regij. V dokumentu izpostavljajo, da je evropsko kmetijstvo izrednega pomena za ohranjanje delovnih mest na podeželju, zagotavljanje prehranske varnosti za 500 mio Evropejcev, ohranjanje kulturne krajine in biodiverzitete. Opozarjajo, da je uspešnost kmetovanja močno odvisno od vremena, prisotnosti škodljivcev in bolezni. Kmetje se dnevno soočajo tudi s problemom nestabilnih cen, naravnih katastrof in klimatskih sprememb. EK zato nagovarja vse vpletene, naj bo prihodnja SKP naravnana v bolj trajnostno kmetovanje.

Arhiv: PMD07 WHO o obdavčitvi sladkih pijač

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je posodobila svoj načrt za zmanjševanje in preprečevanje kronično nenalezljivih bolezni. V akcijski načrt za preprečevanje nenalezljivih bolezni 2013-2020 je dodala prilogo, ki vključuje nova priporočila za obdavčitev sladkih pijač, kljub pomanjkanju znanstvenih dokazov, da bi takšna obdavčitev lahko dejansko zmanjšala pojav nenalezljivih bolezni in debelosti.

Arhiv: PMD05 Aditivi v živilih (alginska kislina, natrij, kalij, amonijeve in kalcijeve soli)

V poročilu so ponovno ocenili naslednje aditive - alginsko kislino, natrij, kalij, amonijeve in kalcijeve soli (E400 - E404). Alginska kislina in njene soli namreč v Uredbi (ES) št. 1333/2008 spadajo med dovoljene aditive. Ker alginska kislina in njene soli ne predstavljajo nevarnosti za zdravje ljudi, tudi ni potrebe po določitvi priporočenega dnevnega vnosa.

Arhiv: PMD02 Problematika podhranjenosti

Letošnje poročilo o prehrani kaže, da prehrana ostaja še vedno velik problem. Kljub vsem pomembnim iniciativam za izboljšanje prehranjevanja in s prehrano povezanih zdravstvenih težav, se globalna skupnost še vedno spoprijema s podhranjenostjo. Rezultati analize so namreč pokazali, da podhranjenost predstavlja resen problem v kar 88 % držav.

Arhiv: PMD03 Zdravje 2017

V novem poročilu so predstavljeni najnovejši podatki in trendi zdravstvenega stanja in uspešnosti zdravstvenih sistemov v 35 državah znotraj OECD. Podani so podatki za Brazilijo, Kitajsko, Kolumbijo, Kostariko, Indijo, Indonezijo, Latvijo, Rusijo in Južno Afriko. Večina držav članic OECD ima zdravstvene sisteme, ki spodbujajo pravičen dostop do potrebnih zdravstvenih storitev.

Arhiv: JR04 Varnostna ocena encima pululanaza iz bakterije Pullulanibacillus naganoensis AE-PL

Predmet ocene je encim pululanaza, proizveden iz ne-GS modificirane vrste bakterije rodu Pullulanibacillus s strani japonskega podjetja Amano Enzyme Inc. Pululanaza se lahko uporablja v industrijski predelavi škroba v glukozni sirup. Ker se skupni ostanki organskih trdnih snovi iz glukoznega sirupa odstranijo s filtracijo in čiščenjem med proizvodnim procesom, ocena izpostavljenosti ni bila potrebna. Genotoksični in alergološki testi pa niso pokazali genotoksičnega, kot tudi ne alergenskega potenciala. Panel zaključuje, da je uporaba pod predvidenimi pogoji neškodljiva in ne povzroča skrbi za zdravje ljudi.

Arhiv: JR05 Toksičnost furana in njegovih metilnih analogov

Pregled strokovne literature je identificiral relevantno literaturo, vezano na uživanje procesnega kontaminanta furana in njegovih metilnih analogov (2-metilfurana in 3-metilfurana). Število zadetkov se nanaša na toksikokinetiko, del na oralno toksikologijo v poskusnih živalih, del na in vitro/in vivo genotoksičnosti in način delovanja in del na opazovanje pri ljudeh. V članku je narejena selekcija literature, ki je dejansko uporabna za varnostno oceno uživanja živil kontaminiranih s procesnim kontaminantom furanom.

Arhiv: PMD04 Aditivi v živilih (mono in digliceridi maščobnih kislin)

EFSA Odbor za aditive za živila in hranilne vire, ki so dodani hrani (ANS) je ponovno ocenil varnost uporabe mono in digliceridov maščobnih kislin (E/471), ki se jih uporablja kot aditive za živila. Ocenili so uporabo glicerola (E/422) in maščobnih kislin (E/570) ter prišli do zaključka, da tako glicerol kot maščobne kisline ne predstavljajo nobene nevarnosti. Zaključili so, da zato tudi ni potrebe po določitvi priporočenega dnevnega vnosa. Odbor pa je priporočil nekaj sprememb specifikacij EU za aditiv E471.

Arhiv: JR02 Varnostna ocena postopka »Krones« za reciklacijo PET materialov za stik z živili

Objavljeno je znanstveno mnenje EFSA oziroma varnostna ocena glede uporabe PET peletov, recikliranih s postopkom »Krones« (EU registrska številka RECYC0149). Panel se je osredotočil na dva ključna postopka, ki sta pomembna z vidika varnosti (iztiskanje in dekontaminacija v vakumskem reaktorju) in sta odvisna od uporabljene temperature, zadrževalnega časa in pritiska v reaktorju. Pod pravilnimi pogoji se smatra, da je stopnja migracije potencialnih kontaminantov pod vrednostjo 0,1 µg/ kg živila. PET material, pridobljen s tem postopkom, ne predstavlja tveganja za zdravje in je primeren za dolgotrajno shranjevanje živil pri sobni temperaturi z vročim polnjenjem ali brez njega. Ta material pa se ne sme uporabljati za mikrovalovno obdelavo živil, kot tudi ne za uporabo v konvencionalnih pečeh.