Zbornica računovodskih servisov

Tapkamo za zdravje


Če se morda komu sliši znano: tehnika EFT, pa ni popolnoma jasno, od kod, lahko dodamo podnaslov: tapkanje. Verjetno nas bo pokimalo precej več. EFT predstavlja kratico za Emotional Freedom Technique, po slovensko tehnika čustvenega osvobajanja. Gre za enostavno tehniko, pri kateri s tapkanjem stimuliramo energetske točke na glavi in telesu, ki pomagajo pri osvobajanju negativnih misli, čustev, prepričanj in vzorcev. Na ta način lahko odstranimo blokade, ki nam preprečujejo stabilno življenje in zaradi katerih mnogokrat obtičimo na istem mestu. Rezultati so vidni in občutni v kratkem času, tehnika pa je primerna za vsakogar. Pri tem je edina čarovnija, ki je prisotna, čarovnija našega lastnega telesa, energije in povezav med možgani in celicami.

 

 

 
Kdaj in zakaj tapkati?

Tehnika EFT deluje na podzavestni, energetski in fizični ravni. Kadar v sebi tiščimo skrbi in strahove, je naš tok energije prekinjen ali blokiran, zato ne moremo delovati celovito. Negativna čustva, jeza, občutek krivde ter prepričanja, ki nas omejujejo, nam lahko nakopljejo tako psihične kot fizične težave. Ko se zavemo svoje težave, imamo pred seboj čudovito tehniko, s katero si lahko pomagamo očistiti energetski sistem ter vzpostaviti pravilen, zdravilen in zdrav pretok energije v našem telesu. S tem omogočimo telesu in umu, da se sama pozdravita. Mnogi, ki so lotili te tehnike, prisegajo na njen uspeh in jo z veseljem priporočajo naprej.

Kako izvajamo EFT?

Tehnika je povsem preprosta. S konicami prstov tapkamo po določenih točkah, podobno kot pri akupresuri. Postopek poteka v štirih osnovnih korakih. Pri prvem koraku na glas izgovorimo težavo, ki jo občutimo, oblikujemo stavek in ga izgovarjamo, medtem ko tapkamo po meridianskih točkah na zunanji strani dlani, na primer: Čeprav sem grozovito jezna, se popolnoma in globoko sprejemam. Pri drugem koraku med izgovarjanjem težave tapkamo po preostalih meridianskih točkah, pri tretjem koraku se lotimo vaje za 'uravnovešenje možganov', v četrtem pa ponovimo zaporedje tapkanja.

Kdo stoji za tehniko?

Metodo je razvil Gary Craig, na podlagi že obstoječe, a zelo kompleksne metode akupresurnih tapkanj. Craig je to metodo želel približati ljudem, da jo lahko opravljajo sami in zato temu razvil metodo, ki se je lahko nauči vsak. Na povezavi http://www.eft-slovenija.si/index.php/eft-prirocnik je brezplačno na voljo celotni priročnik za učenje in izvajanje te tehnike, ki je po zaslugi pionirjev v Sloveniji tudi lepo prevedena in razumljiva vsakomur. Seveda pa je priporočljivo, da se tehnike naučimo natančno – če ne sami s priročnikom, pa s pomočjo tečajev in učiteljev, ki so razporejeni po vseh koncih Slovenije.

Kako deluje?

Prav vsak med nami ima določene usedline, ki smo si jih nabrali sami skozi življenje ali s pomočjo prejetih informacij. Te usedline lahko povzročijo blokade pretoka energije v našem energetskem ustroju in posledično ustvarjajo tako umsko, kot tudi fizično slabo počutje ali celo bolezni. Da bi dosegli zdravje, je potreben dober energetski pretok. EFT tehnika je orodje, ki nam pri tem pomaga. Znebimo se lahko blokad, slabih prepričanj in čustev, ki nam povzročajo težave. Predvsem pri resnih boleznih je eno najpomembnejših dejanj to, da se znebimo občutkov strahu, jeze, krivde, nesprejemanja sebe ali drugih in vseh drugih negativnih misli. Odpreti se moramo življenju in občutiti svobodo ter ljubezen do samega sebe. To je postalo v našem ritmu delovanja in z vzorci, po katerih delujemo, najtežje dosegljivo.

Do tehnike EFT ne potrebujemo gojiti vere, da bi delovala. Deluje seveda v vsakem posamezniku povsem individualno. Vse je odvisno od njega, njegove iskrene želje, da bi si pomagal in od tega, koliko je pripravljen za to narediti. Vsi, ki se s tehniko ukvarjajo profesionalno, pa zagotavljajo, da je prav sleherni uporabnik deležen premika v življenju. Nekaterim težave lahko izzvenijo po prvi terapiji, pri zapletenih stanjih je zagotovo potrebno več dela.

Varno za vse?

Tehnika nima stranskih učinkov, lahko pa povzroči določena nova zavedanja, utrujenost ali druge znake, ki nakazujejo, da se v nas nekaj dogaja. Vsi ti občutki so popolnoma obvladljivi in so dobrodošel pokazatelj dogajanja. Pomembno je, da omogočimo telesu med izvajanjem in po njem dovolj čiste vode, ki jo pri energetskem čiščenju potrebuje.

Tapkajo lahko tudi otroci. Pri učenju si lahko pomagamo z igračami – obstoječimi plišastimi lutkami ali pa jih izdelamo posebej za to. Na posamezne točke lahko našijemo gumbe in taka igrača postane otrokov osebni terapevt, ki mu pomaga, ko občuti močno jezo, žalost ali druge obremenitve.

Pri pravilnem tapkanju je pomembno, da tapkamo po točkah, ki so prepoznane kot pomembne ter smo med tapkanjem povezani s težavo, ki se je želimo znebiti. Pri tem je priporočljivo uporabljati pravilno zaporedje točk. Tudi če si izberemo le eno točko, ki nam je najljubša (predvsem pri otrokih), lahko dosežemo lepe rezultate. Nasploh je tehnika za pomoč otrokom čudovita, saj je popolnoma varna, enostavna in ni nobenih možnosti za kakršne koli stranske učinke.

Terapevti so razvili tudi nadomestno tapkanje – tapkanje za druge, s čemer lahko pomagamo nekomu, ki ga imamo v mislih. Gre predvsem za pomirjanje in za pomoč osebi,ki premaguje svoje težave. Nikakor pa s tem ne prenašamo nase njegovih težav.

EFT tehnike se lahko naučimo vsi in si potem tudi sami pomagamo. Pri večjih težavah je priporočljivo obiskati izkušenega izvajalca oz. terapevta EFT. Tapkanje nam omogoča razumevanje naših lastnih čustev in prepoznavanje, kako ta čustva vplivajo na telo. Z rednim tapkanjem si lahko povrnemo ravnovesje, ki ga dan za dnem izgubljamo.

 

V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: NAJPREJ ZDRAVJE, POTEM SLUŽBA

Razstrupimo se!: PO PUSTU - POST

Hrana zdravi: REPA (NA VEČ KOT EN NAČIN)

Zdrava pisarna: KAJ DIHAMO

Razgibajmo se!: TRENING ZA OČI

Strokovni nasvet: mag. Mojca Brezavšček: NA POMOČ, STRANKE NAPADAJO!

 

Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov