Zbornica računovodskih servisov

Kronika 6. izleta ZRS: Cinque Terre in Toskana

19. (zvečer) do 22. maja 2016


60 udeležencev se je podalo na že šesti tradicionalni izlet v sosednjo Italijo, kjer nas je ves čas spremljalo sončno vreme s poletnimi temperaturami. Prvič je izlet trajal tri dni in sicer od 20. do 22. maja 2016.

V četrtek ponoči smo ob 22.00 uri odrinili na pot iz Maribora z dvonadstropnim avtobusom, udeležence pa smo pobirali še v Celju, Žalcu, na Trojanah, Lukovici, Ljubljani in v Sežani. Po nočni vožnji proti ligurski obali je sledila jutranja kava s tradicionalnimi krofi iz Trojan. 


Prvi dan smo se družili med ogledom Cinque Terre, dela vzhodne ligurske obale, ki obsega pet očarljivih vasic Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. 

   

 

Dostop do teh je izredno otežkočen, saj so "ujeta" med morjem in strmimi pečinami. Iz mesta La Spezia smo se odpeljali z ladjico.

   

Riomaggiore smo fotografirali le iz morja.

   

Prvi postanek smo imeli v vasici Monterosso.

   

 

Do naslednjih vasic smo se pomikali s pomočjo vlaka. V vasi Vernazza smo našli čas tudi za nakupe tradicionalnih dobrot in kosilo.

   

   

   

Tudi Manarola nas je navdušila v popoldanskem soncu.Mimo Firenc smo se zapeljali do hotela južno od Siene, kjer smo prenočili. Večina udeležencev se je po večerji hitro odpravila na zaslužen počitek, saj smo ta dan prevozili 950 km in prehodili še kar nekaj dodatnih.

Drugi dan smo se po zajtrku v hotelu prepustili vodiču, ki nas je popeljal na »Izlet za dušo«. Pot nas je vodila čez prekrasno toskansko naravo, med griče, oljčne gaje, ciprese, mak ter obdelane nasade in polja. Vklopili smo vse naše čute. 

      

Degustacijsko kosilo nas je poživilo z obveznimi testeninami, siri, suhomesnatimi izdelki, artičokami in oljčnim oljem. Z začudenjem smo opazovali, kako z zanimivim pripomočkom zračijo vino. Za desert so nam postregli s sladkim desertnim vinom iz suhih grozdnih jagod in tipično sladico, ki se je izkazala v obliki piškota »domači prijatelj«. Za zaključek smo veselo zapravljali evre za preizkušene toskanske dobrote.

   

 

    
   

Pot smo nadaljevali do mesta Montepulciano, kjer smo se sprehodili čez park in si privoščili kavico v Chianciano Terme. 

   

 

 

 

Sledil je ogled renesančnega mesta Pienza, ki je pod UNESCO-vo zaščito.

          

Obiskali smo tudi staro naselje Bagno Vignoni z zdravilno vodo, ki so jo preletavale zgovorne lastovice. 

   

Naš naslednji postanek je bil namenjen ogledu samostana Abbazia di Sant'Antimo, ki ga obkroža nasad zelo starih oljk.

         

Po ogledu trdnjave v Montalcino je sledil čas za sporočeno uživanje ob pijači na soncu. 

   

Po večerji v hotelu nas kar nekaj še ni imelo volje do spanja, zato smo zjutraj toliko težje vstali.

Po zajtrku v hotelu je sledil prvi postanek v mestu Siena. Sestavljeno je iz množice ozkih cest in ulic, ki se raztezajo okoli pahljačastega trga Piazza del Campo, na sedmih mestnih gričih, tako kot mesto Rim. Tu smo si privoščili odlično kavo v kavarnah ob mestnem trgu.

   

    

   

Stolnica v Sieni sodi med največje gotske stavbe v Evropi. Kar nekaj časa smo jo fotografirali.

   
        

Sledil je še en toskanski biser San Giminiano, ki je znan po svojem srednjeveškem zgodovinskem jedru, ki je vpisano na UNESCO-v seznam svetovne kulturne dediščine. Arhitekturna značilnost mesta je ohranjenih štirinajst visokih kvadratnih stolpov iz obdobja med 11. in 13. stoletjem, ki dominirajo nad mestom. 

      

Tu se je našel čas za najboljši sladoled v Toskani. Gelateria Dondoli z nenavadnimi okusi nas je očarala (žafranov, sivkin, rožmarinov, bučni …).

   

 

 

 

Izlet smo zaključili v rojstnem kraju znamenitega renesančnega umetnika Leonarda da Vinci-ja z ogledom muzeja v Vinci

   Našo pot smo zaključili z obilo dobre volje, saj je bilo na naši strani tako vreme kot dobra volja udeležencev. Kar nekaj polnih vrečk toskanskih dobrot je potovalo domov z nami.Zahvaljujemo se vodiču Igorju Podgoršku iz Agencije Komptur d.o.o. za odlično vodenje, posredovanje znanja zgodovine in duhovnih vsebin ter tudi zabavnih trenutkov na avtobusu.
Kot je večkrat poudaril, se moramo v življenju potruditi, da bomo večkrat živeli v sedanjem trenutku.Sklenili smo, da se naslednje leto ponovno vidimo na 7. izletu ZRS! Za naslednjo destinacijo je že nekaj predlogov. Kam bi pa vi potovali z nami?

 


Še več fotografij je na voljo v fotogaleriji, do katere lahko dostopajo le člani ZRS.

Fotogalerija se prikaže po prijavi za dostop do zaprtih spletnih strani spodaj desno.


 

Sorodne povezave