Leto je zaznamovala rast odkupnih cen mleka, ki je ni bilo mogoče preliti v cene na policah. Dodaten izziv je predstavljal naraščajoč obseg zahtev glede varstva okolja, med njimi uveljavitev zakonodaje o obveznem pritrjevanju pokrovčkov. Potrošniki pri tem ostajajo izrazito pozorni na ceno. Naša glavna naloga ostaja pri potrošnikih doseči zavedanje, da kakovostne lokalne in trajnostno pridelane hrane ni mogoče proizvesti po nizkih cenah. Pri tem potrebujemo podporo vseh deležnikov: od kmetov, vlade, medijev, potrošnikov in evropskih institucij.
SEKRETARKA
Sekretarka: Barbara Rupnik barbara.rupnik@gzs.si 01 5898 292
eda.euromilk.org/home.html
V okviru študijskega obiska na Kemijskem inštitutu smo obravnavali potencialno sodelovanje mlekarn na področju razvoja funkcionalnih mlečnih izdelkov, izboljšane izrabe sirotke in optimizacije čistilnih postopkov za odpadne industrijske vode. Svetu za ekološko kmetovanje in trajnostno proizvodnjo hrane na MKGP smo predstavili stanje in potrebe pri predelavi ekološkega mleka. Analizirali smo izzive na področju primarne in transportne embalaže za mlečne izdelke in jih predstavili Trgovinski zbornici Slovenije z namenom iskanja skupnih rešitev. Za informativno publikacijo o mleku in mlečnih izdelkih v okviru Šolske sheme smo pripravili prispevek na temo predelave mleka v mlekarnah. Sodelovali smo z EDA, zbirali statistične podatke s področja mlekarstva ter nudili strokovno podporo pri izvajanju nacionalne promocije v sektorju mleka.
CILJI V LETU 2025