Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Prašičje meso – pregled trga

V 6. tednu je povprečna cena prašičjega mesa v EU znašala 135 €/100 kg, kar je 0,2 % več kot prejšnji teden, 0,1 % več kot prejšnji mesec in 0,5 % več kot prejšnje leto. V ZDA je povprečna cena znašala 96,58 €/100 kg, v Braziliji 104 €/100 kg, v Kanadi pa 93,69 €/100 kg.

Arhiv: Piščančje meso – pregled trga

V 6. tednu je povprečna cena piščančjega mesa v EU znašala 183,01 €/100 kg, kar je 0,8 % več kot prejšnji teden, enako kot prejšnji mesec in 0,2 % manj kot v enakem obdobju lani. Povprečna cena piščančjega mesa je v ZDA znašala 163,26 €/100 kg, v Braziliji pa 90,38 €/100 kg.

Arhiv: Jajca – pregled trga

Povprečna cena jajc v EU je v 6. tednu znašala 125,91 €/100 kg, kar je 0,3 % manj kot prejšnji teden, 5,2 % manj kot prejšnji mesec in 18,8 % manj kot prejšnje leto. Povprečna cena jajc je v ZDA znašala 145,42 €/100 kg, v Indiji in Braziliji pa nekoliko več kot 80 €/100 kg.

Arhiv: FEFAC poročilo 2018

Fefac je izdal statistično letno poročilo 2018. Poročilo je bilo dokončano in urejeno decembra lani. Poročilo zajema številne podatke o krmi in hrani v koledarskem letu 2017 (proizvodnja krmnih mešanic, poraba surovin za krmo, število obratov, letni promet, delež krme v sprotni porabi, proizvodnja mesa itd.).

Arhiv: Znanstveno mnenje o vsebnosti pirolizidinskih alkaloidov v hrani in krmi

Pirolizidinski alkaloidi so toksini, proizvedeni izključno z biosintezo v rastlinah, poznanih je približno 600 različnih. Člani CONTAM odbora so na podlagi predloženih podatkov ocenili akutno in kronično izpostavljenost pirolizidinskim alkaloidom v medu pri različnih starostnih skupinah. Zaključili so, da lahko 1,2-nenasičeni pirolizidinski alkaloidi pri ljudeh delujejo kot genotoksični kancerogeni. Tveganje za pojav negativnih učinkov na zdravje obstaja v skupini malčkov in otrok, ki zaužijejo veliko medu. Znotraj Evropske unije je tveganje za zastrupitev živine s pirolizidinskimi alkaloidi nizko.

Arhiv: Ocena izpostavljenosti evropske populacije pirolizidinskim alkaloidom preko hrane

Kronična in akutna izpostavljenost je bila ocenjena preko uživanja živil rastlinskega izvora. Podane so bile povprečne vrednosti kronične izpostavljenosti pirolizidinskim alkaloidom pri različnih starostnih skupinah. Glavni vir pirolizidinskih alkaloidov so predstavljali čaji in zeliščne infuzije. Pri odrasli populaciji je znašala povprečna kronična izpostavljenost omenjenim spojinam iz medu med 0,1 in 7,4 ng na kilogram telesne mase na dan, pri ljudeh, ki uživajo veliko medu pa med 0,4 in 18 ng na kilogram telesne mase na dan.

Arhiv: Tveganje za zdravje potrošnikov zaradi vsebnosti pirolizidinskih alkaloidov v medu, čaju, zeliščnih infuzijah in prehranskih dopolnilih

Leta 2016 je EFSA objavila novo poročilo o izpostavljenosti pirolizidinskim alkaloidom v hrani in krmi. Člani CONTAM odbora so sklenili, da obstaja tveganje za negativne učinke na zdravje potrošnikov pri tistih ljudeh, ki uživajo veliko čajev in zeliščnih infuzij. Prav tako lahko uživanje prehranskih dopolnil, ki bazirajo na rastlinah, ki proizvajajo pirolizidinske alkaloide, povzroči akutno toksičnost. Znanstveni odbor je pripravil seznam sedemnajstih pirolizidinskih alkaloidov, ki jih je potrebno spremljati v hrani in krmi, spodbuja pa tudi k razvoju bolj občutljivih in specifičnih analitskih metod.

Arhiv: Ponovno znanstveno mnenje o skupini aditivov 208

V prvem poročilu so rezultati predhodnih raziskav substance p-mentha-1,8-dien-7-al pokazali genotoksičnost in vivo. Posledično so bile omenjena snov in še štiri ostale izbrisane iz evropskega seznama avtoriziranih novih živil. V drugem poročilu je znanstveni odbor ovrgel sum na genotoksičnost za štiri od petih substanc, za mirtenal pa zaradi dvoumnih dokazov ne. Kasneje je živilska industrija predložila nove raziskave o genotoksičnosti mirtenala, na podlagi česar je EFSA zaključila, da le-ta ne predstavlja tveganja za genotoksičnost.

Arhiv: Varnostna ocena živilskega encima endo-1,4-beta-ksilanaze

Živilski encim endo-1,4-beta-ksilanaza je proizveden iz gensko spremenjene bakterije Bacillus subtilis sev XAS. Uporablja se v pekarstvu. Raziskave so ovrgle sum na genotoksičnost, znanstveni odbor je definiral tudi NOAEL vrednost, ki znaša 55 mg skupnih organskih trdnih snovi na kg telesne mase na dan. Panel je zaključil, da v skladu s predvidenimi pogoji uporabe encima obstaja nizko tveganje pojava alergijskih reakcij pri potrošnikih, vendar le-to ni izključeno. Ker ni dovolj dokazov o odsotnosti živih celic v živilskem encimu endo-1,4-beta-ksilanazi, panel ne more izključiti tveganja za širjenje gena za antibiotično rezistenco, ki ga vsebuje gensko modificiran sev bakterije Bacillus subtilis.

Arhiv: Ocena varnosti živilskega encima glukoza izomeraze

Glukoza izomeraza je proizvedena iz bakterije Streptomyces murinus sev NZYM-GA. Uporablja se le v imobilizirani obliki, pri proizvodnji visoko fruktoznega sirupa. Ostanki skupnih organskih trdnih snovi so iz visoko fruktoznega sirupa odstranjeni v fazi čiščenja, tako da izpostavitev ni bila izračunana. Člani znanstvenega odbora so zaključili, da obravnavan encim ne predstavlja tveganja za genotoksičnost, prav tako je v predvidenih pogojih uporabe tveganje za pojav alergijskih reakcij pri potrošnikih nizko.