Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Piščančje meso – pregled trga

Povprečna cena piščančjega mesa v EU je v 36. tednu znašala 189,04 €/100 kg, kar je 0,2 % več kot prejšnji teden, 0,4 % manj kot prejšnji mesec in 2,9 % več kot prejšnje leto. V ZDA je povprečna cena znašala 139,31 €/100 kg, v Braziliji pa 87,96 €/100 kg.

Arhiv: Prašičje meso – pregled trga

V 36. tednu je povprečna cena prašičjega mesa v EU znašala 151,9 €/100 kg, kar je 1,1 % manj kot prejšnji teden, 2,8 % več kot prejšnji mesec in 11,4 % manj kot prejšnje leto. V ZDA je povprečna cena prašičjega mesa znašala 72,35 €/100 kg, v Braziliji 89,32 €/100 kg, v Kanadi pa 75,43 €/100 kg.

Arhiv: V juliju 2018 cene inputov v kmetijstvu malenkostno višje

Cene inputov v kmetijstvu so se v juliju 2018 glede na junij 2018 zvišale povprečno za 0,1 %. Cene proizvodov in storitev za tekočo porabo v kmetijstvu so v povprečju ostale na ravni prejšnjega meseca, cene proizvodov in storitev za investicije v kmetijstvu pa so se zvišale v povprečju za 0,4 %.

Arhiv: Jajca – pregled trga

V 36. tednu je v EU povprečna cena jajca znašala 116,08 €/100 kg, kar je 0,2 % manj kot prejšnji teden, 2,9 % več kot prejšnji mesec in 13 % manj kot prejšnje leto. V ZDA je povprečna cena jajc v 36. tednu znašala 123,32 €/100 kg, v Braziliji 79,55 €/100 kg, v Indoneziji pa 64,34 €/100 kg.

Arhiv: PO PRIMORSKO

Na Stritarjevi ulici v Ljubljani so se že četrto leto zapored predstavila primorska živilska podjetja in zadruge pod skupnim imenom PO PRIMORSKO. Tokrat so bili v pokušanje ponujeni izdelki in jedi iz naslednjih podjetij in zadrug: Kras, Vinakras, Vinakoper, Vinska klet Goriška Brda, Mlekarna Planika, Mlinotest, Delamaris, Pivka Perutninarstvo, KZ Agraria koper, KZ Tolmin, in KGZ Idrija. S prireditvijo so obiskovalcem predstavili pestrost in bogastvo primorske pokrajine, ki se odraža tudi v lokalnih živilskih proizvodih.

Arhiv: SRIP obisk na Biotehniški fakulteti (JR)

V okviru SRIP HRANA smo organizirali obisk predstavnikov podjetij na Biotehniški fakulteti UL. Namen obiska je bil, da se podjetja seznanijo z njihovimi znanstveno raziskovalnimi cilji ter s storitvami, ki jih izvajajo na trgu. Definirali smo skupne točke in pričeli s tesnejšim sodelovanjem, ki bo vsem v korist.

Arhiv: Sestanek s predstavnikom podjetja Žito d.o.o. (JR)

Sestanek s predsednikom Sekcije za pekarstvo glede priprave plana aktivnosti za leto 2019.

Arhiv: Delovna skupina Katalog živil- Mlekarne (JR)

Sestanek s predstavniki mlekarskih podjetij glede definiranja novih tipov živil v spletni aplikaciji »Katalog živil za javno naročanje«.

Arhiv: Odbor za zakonodajo in znanost UNESDA (PMD, TS)

V Zagrebu je potekal dvodnevni sestanek Odbora za zakonodajo in znanost Evropskega združenja sektorja brezalkoholnih pijač. Razprava je potekala glede odprtih tem s področja označevanja (FOP, hranilna vrednost, poreklo osnovne sestavine idr.), aditivov in arom, o direktivi o vodi idr. Na dnevnem redu so bile tudi druge teme, ki imajo posreden ali neposreden vpliv na delovanje sektorja.

Arhiv: Sestanek Izbrana kakovost za sadje (NBK)

Na KGZS smo se člani delovne skupine Izbrana kakovost za sadje usklajevali glede odprtih vprašanj, vezanih na izvajanje sheme Izbrana kakovost za sadje. Dorekli pa smo tudi nadaljnje aktivnosti, ki so potrebne za samo certificiranje (navodila za izvajanje sheme certificiranja, sestanek s certifikacijskimi organi…).