Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Sestanek delovne skupine za ekološko kmetovanje (TG)

Na MKGP je potekal sestanek delovne skupine za ekološko kmetovanje. Na sestanku so predstavili proces sprejemanja izvedbenih (IA) in delegiranih (DA) aktov na podlagi že sprejete Uredbe EU o ekološki pridelavi in označevanju ekoloških proizvodov št. 848/2018 in prav tako tekoče odprte zadeve v zvezi z ekološkim kmetovanjem (prihodnost SKP,...).

Arhiv: Seja Odbora za zakonodajo in znanost (PMD, TS)

Na dnevnem redu Odbora so bile novosti s področja zakonodaje EU (poreklo osnovne sestavine, označevanje ekoloških izdelkov, dvojna kakovost idr.), novosti na področju nacionalne zakonodaje (sol, olja, trans maščobe) ter odprte teme v podjetjih.

Arhiv: Konferenca »Zdravje starostnikov« (DZ)

V Portorožu je potekala 2. Znanstvena in strokovna mednarodna konferenca z naslovom »Zdravje starostnikov«, ki jo je organizirala Fakulteta za vede o zdravju UP. Na konferenci so bili izpostavljeni zdravstveni problemi starostnikov ter aktualne teme in novi pristopi, ki se uporabljajo v praksi.

Arhiv: Sestanek Sekcije SEBAP (TZ, PMD)

Na dnevnem redu sestanka so bile tako okoljske kot tudi prehranske teme. S sodelavko iz Službe za varstvo okolja smo pregledali aktualno na področju sistema ravnanja z odpadno embalažo, strategijo EU na področju plastike in krožnega gospodarstva ter novosti, vezane na direktivo o plastiki za enkratno uporabo. Med prehranskimi temami smo izpostavili koalicijsko pogodbo v povezavi s cilji in izzivi na področju prehrane ter zaveze odgovornosti. V obeh primerih so bile predstavljene tudi ambicije in cilji evropskega sektorskega združenja UNESDA.

Arhiv: Otvoritev novega obrata Mlinotest (JR, NBK)

Otvoritev novega obrata testenin v Mlinotestu in praznovanje 1. slovenskega festivala testenin.

Arhiv: Sestanek Sekcije prašičerejcev (TZ, NBK)

V podjetju Ljutomerčan d.o.o. je potekal sestanek Sekcije prašičerejcev. Na novoustanovljena sekcija pripravlja ukrepe za izboljšanje konkurenčnosti sektorja, tehnološkega napredka, povečanja staleža živali ter ohranjanja kakovosti. Postavili so si sledeče cilje: povečanje števila tekačev iz 115.000 na 180.000, povečanje letnega zakola pitancev na 300.000, prašičereja postane ekonomsko zanimiva panoga, vzpostavitev masnih bilanc, ohranjanje kakovosti slovenskega prašičjega mesa.

Arhiv: Izvedba izobraževanja za predstavnike DSO (KJ)

Izvedena je bila delavnica za predstavnike domov starejših občanov, ki sodelujejo pri pripravi javnih naročil za živila. Na delavnici so se udeleženci seznanili z javno naročniško zakonodajo, primeri dobrih in slabih praks in podane so bile možne rešite tako v fazi priprave javnega naročila kot v fazi izvedbe naročil. Preko spletne aplikacije Katalog živil za javne zavode je bila predstavljena hitra in pravilna priprava popisa živil z že oblikovanimi sklopi.

Arhiv: Odbor za varnost živil- Mikrobiološke smernice (JR)

Sestanek glede osnutka mikrobioloških smernic živil, ki so namenjena končnemu potrošniku s predstavniki podjetij in avtoricami dokumenta.

Arhiv: Sestanek: dodatna kvalifikacija (TZ, TB)

S predstavnicama CPI smo pregledali možnosti in postopke oddaje vloge za pridobitev dodatne kvalifikacije na področju varne hrane.