Pogovarjali smo se o možnih načinih preoblikovanja Kataloga živil za javno naročanje, z glavnim namenom lažjega oblikovanja izločenih sklopov in hitrejšega vnosa certifikatov za ponudnike izdelkov.
Priprave na evropski projekt prenosa dobrih praks Kataloga živil za javno naročanje v druge države.
Sestala se je ocenjevalna komisije za 20. senzorično ocenjevanje kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in slaščic v hladni verigi. Namen sestanka je bil pregled ocenjevalnih listov, postopka ocenjevanja, uskladitev članov in plan aktivnosti do senzoričnega ocenjevanja, ki bo 15.-17.1.2020. Razpis je objavljen na naši spletni strani (www.gzs.si/zkzp).
Potekala sta letošnja zadnja treninga 1. in 2 generacije degustacijske skupine. V Eko muzeju hmeljarstva in pivovarstva je sledila svečana podelitev certifikatov.
Podjetje Kolektor je predstavilo nekatere rešitve, ki so uporabne tudi v živilski industriji ob primerni adaptaciji ali ob dodatnem razvoju. Tehnologije so s področja strojnega vida, umetne inteligence, senzorskih zaznav. Dogovorili smo se, da bomo organizirali srečanja z živilskih podjetji, kjer želimo, da pride do iskanja sinergij.
V Pesnici pri Mariboru je v organizaciji Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor in KGZS, potekal 15. Lombergarjev sadjarski posvet. Na posvetu smo prisluhnili zanimivim predavanjem na temo razvoja slovenskega sadjarstva, ekološke pridelave jabolk, novih sort in škodljivcev, ki ogrožajo slovenske sadovnjake.
Potekal je sestanek na temo dogajanja v agroživilski verigi, vpliva lastniških sprememb, nedovoljenih ravnanj, varuha. Prisoten je bil tudi zunanji pravni strokovnjak.
V organizaciji Inštituta za nutricionistiko je potekala predstavitev aktivnosti in dosedanjih rezultatov projekta "Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil", ki je sofinanciran s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS.
Potekala je 6. seja Odbora za zakonodajo in označevanje. Na dnevnem redu odbora so bile predstavljene novosti s področja označevanja porekla osnovne sestavine in novosti s področja zakonodaje EU in Slovenije. V pregledu je kar nekaj nacionalnih predpisov (sol, rastlinska olja, mlečni izdelki idr.), v pripravi smernice (oljčno olje, sladoled), s strani članov pa so bila izpostavljena še dodatna konkretna vprašanja s področja označevanja živil.
Predstavniki iz različnih javnih zavodov so v računalniški učilnici, ob strokovni pomoči spoznavali delovanje aplikacije Katalog živil za javno naročanje in pripravljali lastna javna naročila.