Prvi del ustanovitvena seja novega Združenja slovenskih pivovarjev - ZSP pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij je prvi korak nove, še močnejše zveze slovenskih pivovarjev. Do dneva Ustanovne seje je svoje pristopne izjave poslalo že devetnajst pivovarjev, pridružil se je tudi branžni Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Seja se bo nadaljevala v mesecu novembru.
Potekalo je srečanje na katerem so bili predstavljeni primeri dobre prakse preteklih KOC-ev, kasneje pa je potekala debata o nadaljnjem razvoju programa KOC.
S predstavniki delovne skupine smo pregledali način delovanja Kataloga živil za javno naročanje. Sledila je diskusija glede možnosti nadgradnje aplikacije za uporabo s strani gostincev in hotelirjev. Dogovorili smo se za način dela v naslednjih mesecih.
Predstavljen je bil postopek vnosa izdelkov v Katalog živil za javno naročanje.
Obravnavali smo nadgradnje Kataloga živil za javno naročanje in oblikovanje testne aplikacije za Joint Action projekt o javnem naročanju živil pri Evropski Komisiji.
Udeležila sem se kongresa, kjer je direktor podjetja KOTO, ki je naš član, predstavil podjetje in izzive. Sledile so predstavitve s strani predstavnice MOP in delovanja mesne industrije. Zanimiv je bil pogled predstavnice BF na živinorejo in podnebne spremembe, na upravičenost proizvodnje zelene elektrike v bioplinarnah ter na biometan kot trajnostni energetski vir za transport.
Rdeča nit letošnjega podeželskega parlamenta je bila Skupna kmetijska politika po 2020 in priprava Strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2021–2028. Slovenija se nahaja v pomembnem obdobju priprave programskega dokumenta, ki bo podlaga za črpanje evropskih sredstev. Prvi dan 5. SPP je potekal v okviru devetih delavnic, ki so bile razkropljene po Halozah. Eno izmed delavnic, z naslovom Verige vrednosti pa smo skupaj z ZZS vodili tudi predstavniki GZS-ZKŽP. Vsebinski zaključki pa so bili predstavljeni drugi dan dogodka v okviru panelnih razprav.
Potekala je ustanovna seja Sveta za kmetijstvo. Predsednik Sveta je dr. Andrej Simončič. Med pomembnejšimi dokumenti, ki smo jih obravnavali, je predlog Resolucije o strateški usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva: »Naša hrana, podeželje in naravni viri po letu 2020«.
Na srečanju predstavnikov SRIP-ov in njihovih evalvatorjev ter predstavnikov SVRK so bili predstavljeni rezultati evalvacije, ki je potekala v začetku letošnjega leta. Preverjalo se je doseganje kriterijev, zastavljenih v akcijskih načrtih. SRIP HRANA je uspešno ocenjen, s čimer je potrjen prehod v 3. fazo izvajanja.
Na MKGP je potekal sestanek Delovne skupine za ekološko kmetovanje, kjer smo obravnavali nove predloge Evropske komije glede nadzora (v sklopu nadzora je predlagana nova ureditev glede previdnostnih ukrepov, ukrepov v primeru prisotnosti nedovoljenih snovi, oblika certifikata in obvezne ter neobvezne navedbe na certifikatu, pravila glede skupinskega certificiranja, posamezne določbe glede uradnega nadzora in dodatni ukrepi v primeru neskladnosti).