Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: JR02 Ostanki regulatorjev rasti rastlin (PGR) za zmanjšanje raztezanja stebla v žitnih izdelkih

Glede uporabe regulatorjev rasti rastlin (PGR) za zmanjšanje raztezanja stebla v žitih se že dolgo razpravlja na Švedskem, zlasti ker se ostanki še posebej aktivne snovi klormekvat, pogosto zaznajo v žitnih izdelkih. Vse žitarice, ki izvirajo iz Nemčije, so vsebovale ostanke, medtem ko je večina izdelkov s poreklom iz Švedske in Italije brez ostankov. Ker so bile vse vrednosti pod mejnimi vrednostmi ostankov (MRL), ostanki v analizirani hrani ne pomenijo tveganja za potrošnika.

Arhiv: JR05 Izpostavljenost ljudi in živali toksinom

Toksin T-2 (T2) in HT-2 (HT2) sta toksina Trichothecenes iz rodu mikotoksinov Fusarium. Največja koncentracija teh toksinov je v ovsu in izdelkih iz ovsa. Nanj so najbolj občutljivi dojenčki in malčki, pri katerih je maksimalna meja 64,8 in 62,9 ng/kg telesne teže na dan. Med procesirano hrano je najvišja vrednost teh toksinom v žitnih kosmičih, finih pekovskih izdelkih in tudi v kruhu in zavitkih. Pri živalih je izpostavljenost odvisna od vrste živali.

Arhiv: JR01 Ocena izpostavljenosti perkloratu

EFSA je opravila oceno izpostavljenosti ljudi perkloratu, pri čemer je upoštevala podatke EFSA od vzorcev, vzetih po 1. septembru 2013. Analitične rezultate so zagotovile vladne organizacije 16 evropskih držav. Nekatere podatke so zagotovili tudi nosilci živilske dejavnosti. Za zelenjavo in zelenjavne izdelke, mleko in mlečne izdelke ter sadje in sadne izdelki je bilo ugotovljeno, da so pomembni dejavniki izpostavljenosti za vse starostne skupine prebivalstva.

Arhiv: NBK03 Novo poročilo o prodaji protimikrobnih sredstev

Evropska medicinska agencija je izdala sedmo poročilo ESVAC, v katerem predstavlja podatke o prodaji veterinarskih protimikrobnih sredstev v 30 evropskih državah v letu 2015, ki so zbrani po standardiziranem protokolu. Poročilo vsebuje tudi poglavje, ki opisuje spremembe v porabi veterinarskih protimikrobnih sredstev za obdobje 2010–2015. Poglavje se osredotoča predvsem na spremembe po letih in med državami. Iz poročila je razvidno dejstvo, da se poraba antibiotikov v veterinarstvu zmanjšuje.

Arhiv: Usposabljanje predelava in trženje kmetijskih proizvodov (Strokovna služba)

GZS-ZKŽP je izvedla dvodnevno usposabljanje, kjer smo udeležencem predstavili nova znanja in informacije za namen uspešne predelave in trženja kmetijskih proizvodov na področjih varnosti in kakovosti ter razvoja novih proizvodov. Usposabljanje je namenjeno fizičnim osebam, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo ter zaposlenim v podjetjih. Naslednje dvodnevno usposabljanje bo v 16.-17. 11. 2017 v Novi Gorici. Več informacij: nina.kriznik@gzs.si

Arhiv: Sestanek z evropskim poslancem Igorjem Šoltesom (JR, KJ)

Sestanek je potekal na temo javnega naročanja živil. Predstavljena je bila aplikacija Katalog živil za javno naročanje.

Arhiv: Spletna konferenca: Izmenjava izkušenj o podjetništvu (TS)

Udeležba na spletni konferenci z naslovom Izmenjava izkušenj o podjetništvu, v organizaciji projekta EuFooD-STA in FOODLAB, na kateri so mlada uspešna start-up podjetja predstavila svojo poslovno pot in izzive s katerimi so se na tej poti srečevala.

Arhiv: Sestanek pri GD - veleposlanik Irske (TZ)

Arhiv: Okrogla miza: Naše zdravje na krožniku (KJ)

Na okrogli mizi z naslovom »Naše zdravje na krožniku«, ki sta jo organizirala dr. Igor Šoltes in dr. Jože Podgoršek je bilo poudarjena potreba po povečanju lokalne hrane v javnih zavodih in zagotovitvi ustreznih sredstev za povečanje števila kuhinjskega kadra v javnih zavodih.

Arhiv: Strokovno srečanje: Hrana - več kot preskrba s hranili (DZ)

Udeležitev strokovnega srečanja z naslovom Hrana - več kot preskrba s hranili, ki ga je organiziral Inštitut za probiotike in funkcionalno hrano.