V poročilu Evropske komisije je podana primerjava odkupa po državah članicah za obdobje januar-junij 2017 glede na enako obdobje leta 2016. Najbolj se je odkup zvišal na Cipru (11,4 %),sledijo Bolgarija, Irska, Romunija in Poljska. Italija je odkup povišala za 2,8 %. Odkup je najbolj znižala Hrvaška (- 4,6 %), sledijo Nemčija, Francija in Švedska. Slovenija je v tem obdobju beležila znižanje odkupa za 0,5 %.
Estonski mediji poročajo, da je 1. avgusta evropski komisar za zdravje in varnost hrane Vytenis Andriukaitis v Litvi podprl uvedbo davka na sladkor v sodelovanju s sosednjimi državami - Estonija, Latvija in Poljska. Komisar pozdravlja skupna prizadevanja Litve, Latvije, Estonije in Poljske za uvedbo davka na sladkor, saj so živilski izdelki kupljeni predvsem v sosednjih državah. V preteklih mesecih je komisar stopil v bran diskriminatornemu obdavčenju živil za javno zdravstvene namene kljub poročilu Komisije iz leta 2014, ki zaključuje, da so učinki obdavčitve na zdravje ljudi negotovi, ob tem pa negativno vplivajo na konkurenčnost agroživilskega sektorja.
Nova raziskava govori o pogostosti uživanja energijskih pijač ter o vplivu energijskih pijač na kasnejše uživanje drugih substanc med mladostniki in mladimi odraslimi. Energijske pijače, ki vsebujejo kofein so med mladimi izredno priljubljene. Običajno se od drugih kofeinskih pijač razlikujejo v tem, da vsebujejo večje vsebnosti dodanega kofeina in so v obliki sladkih, aromatiziranih pijač, ki so namenjene za takojšnjo uporabo. Še vedno pa je zelo slabo razumljen vpliv energijskih pijač na kasnejše uživanje drugih substanc.
Vodilna globalna podjetja, ki proizvajajo brezalkoholne pijače, ponujajo širok nabor izdelkov iz te kategorije. Nekatere brezalkoholne pijače imajo nizko energijsko vrednost ali so celo brez nje. Brezalkoholne pijače z manj ali nič kalorijami lahko vsebujejo nizkokalorična sladila ali sladila brez kalorij, kar jim omogoča sladkost in svežino. Organizacija ICBA, ki zastopa organizacije proizvajalcev pijač, je za komunikacijske namene pripravila poseben dokument – dejstva o brez in nizkoenergijskih pijačah.
Skupna programska pobuda »Zdrava prehrana za zdravo življenje« je pripravila video, s katerim želi bolje razložiti pomembno vlogo raziskav prehrane in zdravja, ki lahko močno pripeva k izboljšanju javnega zdravja ljudi. Razširjenost prekomerne telesne mase in debelosti po svetu narašča. Več kot 2 milijardi ljudi ima prekomerno telesno maso, od tega je 600 milijonov ljudi debelih. To povzroča tudi razvoj drugih bolezni kot tudi dodatne stroške. Skupna programska pobuda (JPI) prispeva k bolj učinkovitim raziskavam na območju hrane, prehrane in zdravja. Povezava na video: http://www.healthydietforhealthylife.eu/index.php/news-archive/344-jpi-hdhl-movie-why-research-on-nutrition-health-matters
Poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se med drugim nanaša na velik pritisk živilske industrije, ki zavrača fiskalne ukrepe. WHO zato poziva oblasti naj proaktivno ukrepajo proti argumentom industrije in si prizadevajo za razvoj in izvajanje davčnih ukrepov ter s tem za čim večji učinek le-teh. Evropska komisija je citirala navedeno priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije kot dokaz, da so takšni ukrepi lahko učinkovito orodje za spodbujanje bolj zdravih navad potrošnikov.
Italijansko ministrstvo za kmetijstvo in gospodarski razvoj je julija podpisalo dva zakonska predloga za obvezno označevanje porekla pšenice v testeninah ter za označevanje riža. Sekretariat je o tem nemudoma obvestil Evropsko komisijo, saj bi to lahko pomenilo, da se v Italiji želijo izogniti negativnemu mnenju Evropske komisije in drugih držav članic. Italija je omenjena dva predpisa notificirala že pred časom, nato pa zaradi številnih nasprotovanj in negativnih mnenj letos ponovno predložila nekoliko milejša zakonska predloga.
Evropska komisija je julija pregledala smernice o označevanju alergenov na živilih, da bi jih uskladila z novimi zahtevami Uredbe 1169/2011. Smernice o označevanju alergenov bodo v različnih jezikih objavljene na spletni strani Direktorata za zdravje in varnost hrane. V okviru javnega posvetovanja, ki ga je Komisija objavila leta 2015, je FoodDrinkEurope poslala pripombe na osnutek smernic in nekatere od teh pripomb so bile tudi upoštevane v končni različici smernic.
Hepatitis E virus (HEV) je eden vodilnih vzrokov za akutni virusni hepatitis po vsem svetu. HEV genotip 3 (GT3) prevladuje v državah z visokim dohodkom. Prenos je zoonotičen in je povezan z zaužitjem kontaminirane svinjine ali školjk. Število okužb zaradi HEV je v Evropi trenutno nejasno, vendar pa obstajajo dokazi, da je HEV nezadostno prepoznaven patogen in da se je pojavnost okužbe s HEV v zadnjem desetletju stalno povečevala. Namen študije je bil oceniti trenutno testiranje, diagnozo in nadzorovanje HEV v EU.
Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je določila prehranske referenčne vrednosti za vnos riboflavina – vitamina B2. In sicer priporoča: • 0,6 mg za otroke stare od 1 - 3let, • 0,7 mg za otroke stare od 4 - 6 let, • mg za otroke stare od 7 - 10 let, • 1,4 mg za otroke stare od 11 - 14 let, • 1,6 mg za otroke stare od 15 - 17 let ter tudi za odrasle, • 1,9 mg za nosečnine, • 2 mg za ženske, ki dojijo, • za otroke stare od 7 - 11 mesecev je priporočen dnevni vnos 0,4 mg na dan.