V glasilu so med drugim obravnavane naslednje teme: nacionalne sheme obveznega označevanja porekla, WTO javni forum 2016 in letni kongres evropskega mlekarskega združenja EDA, ki bo od 1. do 3. decembra v Nici.
Na voljo je 29. številka biltena FEFAC. V tokratni številki so izpostavljene naslednje aktualne teme: prepoved krmljenja predelanih živalskih beljakovin prašičev v krmi za perutnino, smernice glede zavržkov hrane, uradni nadzor...
Na voljo je 30. številka biltena FEFAC. V tokratni številki so izpostavljene naslednje aktualne teme: napoved, konkurenčnosti in izzivi s surovinami, odgovorna uporaba veterinarskih zdravil, zaključki sestanka odbora FEFAC…
Na voljo je poročilo FratiniVergano z naslovom »Sugar Trade Monitoring« za mesec september 2016. Poleg tega pa tudi drugo izmed specifičnih poročil posameznih trgov. Po poročilu za ZDA, je sedaj na voljo poročilo, ki pokriva avstralski trg.
Evropsko združenje FoodDrinkEurope je izdalo publikacijo Data&Trends, kjer so zbrane ključne analize evropske živilske industrije in kazalniki te pomembne predelovalne panoge.
Evropska komisija je oktobra organizirala konferenco najvišjih predstavnikov za namene razprave o prihodnosti pridelave in predelave hrane v smislu potreb na področju raziskav in inovacij. Gre za iniciativo Food 2030. Dokument povzema glavne teme, ki so bile predmet diskusije na omenjeni konferenci, pri čemer so izpostavljene 4 prioritete: prehrana, podnebno in okoljsko trajnostni agroživilski sistemi, krožnost in učinkovitost rabe virov v agroživilskem sistemu, inovativnost. Nadaljnje razprave bodo najverjetneje pripeljale do oblikovanja zelene listine.
Evropski ekonomsko socialni svet je objavil poročilo Komisije Parlamentu in Svetu o nepoštenih poslovnih praksah med deležniki v verigi preskrbe s hrano.
Krovna organizacija za živilsko industrijo FoodDrinkEurope je lansirala novo spletno stran, ki predstavlja informativen pregled 150 primerov aktivnosti za boj proti debelosti in nenalezljivim boleznim, ki so povezane z njo. Aktivnosti za namene promocije bolj zdrave izbire hrane in pijač so bile izvedene s strani nacionalnih združenj za živilskopredelovalno industrijo, s strani sektorjev ali s strani posameznih podjetij, tudi malih in srednje velikih. Primeri aktivnosti so vezane na področje zmanjšanja vsebnosti soli v določenih izdelkih oz. kategorijah izdelkov, velikosti porcij, raziskav in inovacij, informiranja potrošnika, odgovornega oglaševanja in trženja, programov promocije zdravja na delovnem mestu idr. Več: www.eatandlivewell.eu
Evropska komisija je objavila zametek ocene vpliva oz. namero z argumenti za omejitev vnosa trans maščob pri prebivalcih držav članic EU. Dokument prinaša predstavitev problema in različne možnosti političnih ukrepov, poleg tega pa pregled različnih načrtovanih faz razvoja iniciative, vključno z napovedano oceno vpliva in s tem v povezavi posvetovanjem z deležniki. Končno poročilo ocene vpliva bo pripravila posebna skupina znotraj Evropske komisije, s predstavniki različnih direktoratov in služb. Ključne faze priprave poročila ocene vpliva so: nabor stališč in dokaznega gradiva s strani zainteresiranih deležnikov, odprtje javnega posvetovanja v trajanju 12 tednov ter ciljno posvetovanje s strani pogodbenika v kontekstu študije. Rezultati omenjenega procesa bodo pripeljali ko končnega poročila, ki bo osnova za pripravo osnutka morebitnega zakonodajnega dokumenta, predvidoma v drugi polovici 2017.
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila poročilo z naslovom »Fiscal policies for diet and the prevention of noncommunicable diseases«. Poročilo naslavlja fiskalne politike kot komponento celovite strategije za preventivo in nadzor nad pojavom nenalezljivih bolezni. Iz poročila je razvidno stališče WHO glede dokazljive učinkovitosti uvedbe davkov na sladke pijače glede zmanjšanja porabe sladkih pijač (20-50 %). Ob tem pa tudi izpostavlja pomanjkanje dokazov glede kvantifikacije vpliva sladkih pijač na izboljšanje stanja telesne teže in drugih s prehrano povezanih dejavnikov. WHO poziva k uvedbi davka tudi za nekatere druge kategorije živil in pijač. V nadaljevanju poročila je izpostavljeno nasprotovanje živilske industrije fiskalnim politikam in napoved WHO glede priprave globalnega modela prehranskih profilov za trženje hrane in pijače otrokom, za javno naročanje hrane za šole, za namene fiskalne politike in označevanja živil.