Glede na novo poročilo Generalnega direktorata Evropske komisije za zdravje in varnost hrane oblasti na Cipru ne morejo zagotoviti, da je meso proizvedeno v skladu z zahtevami EU. Na podlagi revizije, opravljene oktobra lani, dokument pravi, da so sistemi za preverjanje sledljivosti odpoklica in označevanja urejeni, da pa je implementacija le-teh velikokrat preohlapna.
Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT) bo omogočil sredstva za začetek pan-evropskega partnerstva "EIT Food", ciljan k inovacijam v kmetijsko-živilskem sektorju EU. Evropska komisija je napovedala, da bo EIT Food združil vodilna podjetja, univerze in raziskovalne organizacije za namene povečanja vzdržnosti in zaupanja potrošnikov v ta sektor.
Evropska komisija je podaljšala predlagan rok za poglobljeno preiskavo prevzema podjetja Syngenta s strani ChemChina. Nov termin je 29. marec prihodnje leto. Komisija bo na podlagi uredbe ES o združitvah ocenila ali planirani poslovni dogovor lahko zmanjša konkurenco na področju fitofarmacevtskih proizvodov in dobavo nekaterih vhodnih kemikalij.
V svojem nagovoru na konferenci EU Food Law je komisar Andriukaitis poudaril, da so postali potrošniki zelo občutljivi na tveganja v povezavi s hrano in da se posledično raje nagibajo k tradiciji in ne k inovacijam. Komisar je presenečen nad mnenjem javnosti, ko se le-ta sooči z znanostjo in znanjem, ki izhaja iz le-te.
Na razstavi kmetijske mehanizacije v Bologni je bilo glavno sporočilo proizvajalcev, da so nujno potrebne spremembe zakonodaje EU na področju kmetijske mehanizacije, v kolikor želi industrija izkoristiti prednosti novih trgov. Sporočilo je bilo predano tudi članom Evropskega parlamenta, ki so obiskali sejem.
Tri skupine držav so na pogajalski seji Svetovne trgovinske organizacije (WTO) predstavile nove predloge, predvsem za izboljšanje dostopa na trg in transparentnosti izvoznih omejitev. Gre za predloge, ki bodo del paketa sporazumov za potrjevanje na decembrski ministrski konferenci v Buenos Airesu.
Tudi letos smo za sodelavce GZS organizirali tradicionalni slovenski zajtrk in ob tem opozorili na velik pomen, ki jo ima slovenska hrana za domačega potrošnika.
Na MKGP je ob Dnevu slovenske hrane potekala tržnica lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov.
Na MKGP je potekala predstavitev TV spota za generično nacionalno kampanjo kmetijskih proizvodov in živil.
Sestanek s predstavnikom hrvaških pekov (Hrvatska udruga proizvođača pekarskih i slastičarskih proizvoda).