Na voljo je najnovejše poročilo Evropske komisije o intervencijskem odkupu posnetega mleka v prahu, masla in sira ter stanju intervencijskih zalog.
Po začasnih podatkih Evropske komisije je povprečna cena mleka v EU septembra znašala 26.99 eur/100 kg, kar je 2,3 % več kot pretekli mesec. V Sloveniji se je cena povišala za 2 % in je septembra znašala 24,63 eur/100 kg.
Na voljo je najnovejše poročilo Evropske komisije o cenah mlečnih izdelkov v EU. V prvem tednu oktobra je bila cena vseh izdelkov, razen ementalerja, višja kot v enakem obdobju lani. Cena masla je bila višja za 31 %, posnetega mleka v prahu pa za 12 %.
Objavljeno poročilo o neoznačenih alergenih v živilih, ki so ga pripravile nordijske države. Poročilo obravnava rezultate vzorčenja posameznih živil na trgu in navaja ukrepe za pravilno izpolnjevanje evropske zakonodaje glede zmanjševanja navzkrižne kontaminacije ter pravilnega označevanja alergenov.
V glasilu so med drugim obravnavane naslednje teme: srečanje predstavnikov EDA z evropsko komisarko za trgovino, včlanitev EDA v EU platformo za zmanjšanje količin odpadne hrane in obvezno označevanje porekla mleka v nekaterih državah članicah.
V priloženem EDA poročilu je podana primerjava mlekarskega sektorja EU z Novo Zelandijo, ki ostaja glavna izvoznica masla, sira, mleka v prahu in kazeina na Kitajsko. Nova Zelandija izvozi okrog 37 % vsega pridelanega mleka, k čemur pripomorejo tudi številni prostotrgovinski sporazumi z glavnimi uvoznicami mlečnih izdelkov.
Objavljena je bila ocena tveganja za uporabo navzkrižno vezane poliakrilne kisline in natrijeve soli, ki se uporabljata pri proizvodnji aktivnih materialov, ki prihajajo v stik z živili, predvsem v pivnikih za pakiranje svežega mesa, perutnine, morskih sadežev, sadja in zelenjave. Panel zaključuje, da je uporaba teh substanc varna in se lahko nahaja v pakirnih materialih za sveže ali zamrznjeno meso, perutnino, ribe, sadje in zelenjavo.
Panel EFSA je pripravil oceno tveganja za kalijev metabisulfit, ki se uporablja v materialih, ki prihajajo v stik z živili, predvsem za podaljšanja roka trajanja vina. Uporablja se kot alternativa žveplu in drugim konzervansom na njegovi osnovi. Panel zaključuje, da je uporaba varno pod definirani pogoji.
Joint Research Center (JRC) je objavil znanstveno poročilo z naslovom »Food and gastronomy as elements of regional innovation strategies«. Poročilo povzema aktualne smeri razvoja inovativnosti in diverzifikacije v kmetijskem in živilskem sektorju, s poudarkom na povezavi med hrano, območjem in brandingom, vzhajajočim fenomenom »mesta hrane« in na vse večjem povpraševanju po živilih izboljšane sestave in trajnostno pridelanih izdelkih. V poročilu se avtorji osredotočajo tudi na politike, instrumente podpore raziskovalnih aktivnosti v kmetijstvu in živilstvu ter raziskujejo domeno kmetijstva in živilstva v kontekstu pametne specializacije.
EFSA je izdala znanstveno mnenje glede tveganja za zdravje za substanco poli-R-3-hidroksibutirat-co- R-3- hidroksiheksanat, ki se nahaja v materialih, ki prihajajo v stik z živili, predvsem za sadje in zelenjavo. Biorazgradljiv polimer se proizvaja s fermentacijo gensko spremenjenih mikroorganizmov v palminem olju. Preskušena skupna migracija je bila nižja od 1 mg/ dm2. Panel zaključuje, da je substanca nenevarna, če se uporablja samostojno ali skupaj z drugimi polimeri, vendar za pakiranje celega, neolupljenega sadja in zelenjave.