EU je v tednu, ki se je končal 4. oktobra, izdala 423,000 ton izvoznih dovoljenj za mehko pšenico (v primerjavi z 469,000 t v preteklih sedmih dneh). To je 30 % manj kot v istem obdobju lani.
Španija je uspešno zmanjšala svojo odvisnost od uvoza mleka in mlečnih izdelkov v zadnjih petih letih, vendar je proizvodnja še vedno nad povpraševanjem, objavlja novo tržno poročilo.
Višje cene mlečnih izdelkov v zadnjih tednih naj bi kmalu pomenile višje odkupne cene surovin tam, kjer je cena mleka "še vedno zelo nizka", napoveduje Evropska komisija.
Danes bodo EU kmetijski ministri in evropski komisar Phil Hogan razpravljali o načrtih za spremembo SKP na področju okolju prijaznejših pravil. Večina vlad nasprotuje prepovedi uporabe pesticidov v "ekoloških prednostnih področjih" (EFAs). V prispevku so navedene tudi druge pomembnejše aktivnosti ta teden v Bruslju.
Evropska komisija je predvidela, da bodo zaloge kvotnega sladkorja padle na 207.000 ton do konca (oktober/september) sezone 2016/17 z 715.000 t leta 2015/16.
Obeti za evropske proizvajalce perutnine so na splošno dobri. Seveda obstajajo izzivi, kot pravi kmetijski komisar Phil Hogan, bo industrija morala trdo delati, da okrepi svoj položaj na svetovnih trgih.
Na MKGP je potekal usklajevalni sestanek in predstavitev metodologije za izračun pavšala stroškov za sodelovanje kmetijskih gospodarstev v shemah kakovosti.
Potekal je redni mesečni sestanek članov delovne skupine mlečno-predelovalnega sektorja. Na sestanku smo pregledali zbirne podatke o vsebnosti posameznih hranil v izbranih kategorijah mlečnih izdelkov ter že definirali vsebino nekaterih zavez. Razprava se bo nadaljevala na naslednjem sestanku v mesecu novembru.
Pregled odgovorov Ministrstva za javno upravo na naša predhodno zastavljena vprašanja v zvezi s pripravo razpisne dokumentacije za javno naročanje ter priprava plana za nadaljnje delo z javnimi zavodi, ki so bili izbrani v projekt sodelovanja za testiranje šolskih seznamov in izvedljivosti nekaterih zakonodajnih zahtev v praksi.
Aktivna udeležba na telefonski konferenci projektnih partnerjev FOODLAB. Razprava je potekala o aktivnostih po posameznem delovnem paketu, poleg tega pa smo se osredotočili tudi na komunikacijske aktivnosti rezultatov projekta in distribucijo gradiva.