Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Mleko in mlečni izdelki – pregled trga

V januarju 2019 je povprečna cena surovega mleka znašala 35,0 €/100 kg, kar je 1,4 % manj kot prejšnji mesec. V 13. tednu je povprečna cena masla v EU znašala 420 €/100 kg, kar je 1,1 % manj kot prejšnji mesec. Povprečna cena posnetega mleka v prahu je znašala 188 €/100 kg, kar je 1,8 % manj kot prejšnji mesec, povprečna cena sira čedarja pa 331 €/100 kg, kar je 1,1 % več kot prejšnji mesec.

Arhiv: Piščančje meso – pregled trga

Povprečna cena piščančjega mesa je v 13. tednu v EU znašala 185,01 €/100 kg, kar je 0,1 % več kot prejšnji teden, 1,5 % več kot prejšnji mesec in 0,2 % več kot prejšnje leto. V ZDA je povprečna cena piščančjega mesa znašala 157,51 €/100 kg, v Braziliji pa 103,9 €/100 kg.

Arhiv: Jajca – pregled trga

Povprečna cena jajc je v 13. tednu v EU znašala 126,86 €/100 kg, kar je 0,2 % manj kot prejšnji teden, 0,7 % manj kot prejšnji mesec in 14,5 % manj kot prejšnje leto. Povprečna cena jajc je v Braziliji znašala 106,3 €/100 kg, v ZDA 104,76 €/100 kg, v Indiji pa 66,78 €/100 kg.

Arhiv: Prašičje meso – pregled trga

Povprečna cena prašičjega mesa je v 13. tednu v EU znašala 151,9 €/100 kg, kar je 4,4 % več kot prejšnji teden, 9,1 % več kot prejšnji mesec in 4,1 % več kot prejšnje leto. Povprečna cena prašičjega mesa je v ZDA znašala 142,95 €/100 kg, v Braziliji 115,49 €/100 kg, v Kanadi pa 91,96 €/100 kg.

Arhiv: Goveje meso – pregled trga

Povprečna cena govejega mesa je v 13. tednu v EU znašala 370 €/100 kg, kar je 0,3 % manj kot prejšnji teden, 0,8 % manj kot prejšnji mesec in 4,3 % manj kot prejšnje leto.

Arhiv: Seminar »Abeceda trendov povpraševanja po hrani v Sloveniji« (TZ, PMD, TS, DZ)

V okviru programa PREŽIVI je potekal seminar, na katerem so bile predstavljene teme s področja razvoja novih živilskih izdelkov, potrošniških trendov, prehranske politike, izboljšanja sestave živil ter označevanja živil. Del seminarja je bila tudi delavnica, kjer so udeleženci nanizali številne predloge na področju zavez odgovornosti živilskopredelovalne industrije.

Arhiv: Priprave na organizacijo Kongresa AIBI 2021 (JR)

Potekal je izbor potencialnih destinacij kongresa Evropskega združenja za pekarstvo AIBI, ki bo potekal leta 2021 v Sloveniji.

Arhiv: Svet za kmetijstvo (TZ)

Potekala je 27. seja Sveta za kmetijstvo, katere sta se udeležila predstavnika ZKŽP, in sicer dr. Tatjana Zagorc in Branko Virag iz Skupine Panvita. Obravnavali smo osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah določenih zakonov na področju kmetijske zemljiške politike, Zakona o zagotavljanju zemljišč za namene izvajanja raziskovalnih in izobraževalnih procesov s področja kmetijstva in gozdarstva in izhodišča za spremembo Zakona o kmetijstvu.

Arhiv: Priprave na predsedovanje Slovenije v združenju AIBI (TZ, JR)

S predsednikom Sekcije za pekarstvo pri GZS-ZKŽP in sekretarko Evropskega združenja za pekarstvo AIBI smo obravnavali program dela za obdobje dveletnega predsedovanja Slovenije v združenju AIBI.

Arhiv: Priprave na predsedovanje Slovenije v združenju AIBI (TZ, JR)

Potekal je sestanek s predstavnico Zdravstvene fakultete, UL, glede izbora predstavitvenih prispevkov za Veliki spomladanski živilski seminar, ki bo namenjen 4. fokusnemu področju SRIP HRANA (Higiena, varnost in kakovost hrane).