Potekala je seja članov Združenja za prehranska dopolnila na temo problematike probiotikov. Dogovorjene so bile potrebne aktivnosti Združenja na tem področju za namene reševanja in preprečevanja gospodarska škode.
Potekal je usklajevalni sestanek Združenja kmetijskih podjetij na temo zemljiške zakonodaje.
S predstavniki podjetij je potekal delovni sestanek na temo pravilnika o kakovosti mesnih izdelkov in mesnih pripravkov. Razpravljali smo o pobudi za spremembo pravilnika, ki je prišla s strani nekaterih podjetij, predvsem v delu, ki se nanaša na poimenovanje »pečenica«.
Sestanek članov Sekcije za pekarstvo se je vsebinsko navezoval na organizacijo Festivala odličnih pekovskih izdelkov, ki bo 25. maja 2019 in na pripravo specifikacije Izbrana kakovost za žita. Obravnavali smo tudi program Evropskega združenja za pekarstvo AIBI med slovenskim predsedovanjem za nadaljnji dve leti.
Z agencijo Fabulatorij je potekal sestanek glede organizacije Festivala odličnih pekovskih izdelkov, ki bo 25. maja 2019 na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.
TZ
Po naročilu MKGP je agencija Aragon izvedla dve raziskavi. Raziskava o odnosu potrošnikov do ekoloških proizvodov in proizvodov slovenskega porekla je pokazala veliko zaupanje potrošnikov do slovenskega porekla, prednost pa imajo tudi slovenski ekološki proizvodi. Raziskava s poglobljenimi intervjuji pridelovalcev, predelovalcev, trgovcev in javnih zavodov pa se je nanašala na potencial proizvodnje in prodaje ekoloških proizvodov v Sloveniji.
Na sestanku Združenja kmetijskih podjetij smo obravnavali osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah določenih zakonov na področju kmetijske zemljiške politike. Zakon namreč predvideva, da se ob prvem podaljšanju zakupne pogodbe kmetijskih zemljišč v lasti Sklada RS zakupna pogodba ne podaljša za 5 % zemljišč. Zakon ima lahko za slovensko kmetijstvo in prehransko varnost Slovenije velike posledice.
Potekala je evalvacija delovanja in dosežkov strateškega razvojnoinovacijskega partnerstva SRIP HRANA. S predstavnikom Fakultete za družbene vede smo razpravljali o konkretnih aktivnostih, izzivih in dosežkih partnerstva na vseh fokusnih področjih in horizontalnih temah.
Delovna skupina je bila ustanovljena kot posvetovalni organ MKGP z namenom učinkovite izvedbe projekta Slovenija - evropska regija gastronomije 2021. Obravnavali smo program dela in skupne promocijske aktivnosti, s strani Pomurskega sejma pa je bil predstavljen tudi koncept Dneva gastronomije na sejmu AGRA.