Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Nagrajene najboljše inovacije v Sloveniji

Dan inovativnosti 2016: Nagrajene najboljše inovacije v Sloveniji

Brdo pri Kranju, 21. september 2016 – Bodo letošnje vrhunske inovacije prepričale vlado, da mora podpirati razvoj v podjetjih? Bodo pomenile navdih za mlade znanstvenike, da lahko v industriji uresničijo svoje talente?

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 14. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. 14 zlatih, 21 srebrnih in 5 bronastih priznanj je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni sodelovalo 182 inovacij in 768 inovatorjev.


Ob današnji podelitvi se sprašujemo, ali bo to končno prepričalo slovenske oblasti, da prenehajo z davčno nepredvidljivi, netransparentnimi in nerazvojnimi inšpekcijskimi pregledi v razvojno usmerjenih podjetjih v zvezi z uveljavljanjem olajšav za vlaganja v raziskave in razvoj. Smisel takšnih vlaganj bi moral biti spodbujanje množične inovativnosti in dvig dodane vrednosti v čim večjem številu v slovenskih podjetjih. Namesto tega pa FURS v zadnjem času demotivira številna podjetja, da se sploh odločajo za uveljavitev olajšav za vlaganja v raziskave in razvoj. Več
Pozivamo slovenske oblasti, da se zgledujejo po letošnjih prejemnikih priznanj za najboljše inovacije, spremenijo svojo miselnost in pristop ter začnejo podpirati razvoj v podjetjih, ne pa da ga zavirajo.

Priznanje GZS za najboljše inovacije na nacionalni ravni predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. V zadnjih 14 letih (vključno z letošnjimi) smo v celotni Sloveniji nagradili prek 7.700 inovatorjev in prek 2.400 inovacij ter na nacionalni ravni podelili 112 zlatih priznanj. Sicer se je letos za zlata, srebrna in bronasta priznanja potegovalo 40 najboljših inovacij iz vse Slovenije. GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti. »Prepričan sem, da je Slovenija dežela inovatorjev,« je dejal predsednik GZS Marjan Mačkošek na podelitvi in dodal, da »nimamo časa, da bi počivali na lovorikah. Če smo danes dobri, moramo biti jutri še boljši! Da bomo vsaj ostali konkurenčni, če že ne povečali svojih primerjalnih prednosti in svoje pozicije na trgu. Brez inovativnosti napredka ne bo. Ne za posamezno podjetje, pa tudi ne za družbo kot celoto.«

Že v dopoldanskem času je v sklopu Dneva inovativnosti potekala 9. konferenca prenosu tehnologij, na kateri je tekla razprava o programih EU, ki nudijo finančno podporo za raziskave in inovacije do leta 2020 ter na kakšen način lahko te programe podjetja izkoristijo za svoje razvoje strategije.

Podelitev priznanj najboljšim inovacijam

danes v Kongresnem centru Brdo pri Kranju se bo začela ob 14.30 uri

V ŽIVO: Neposredni prenos predstavitev najboljših inovacij se bo začel ob 15. uri prek spletnega portala GZS www.gzs.si
Prejemniki zlatih priznanj bodo svoje inovacije predstavili na poseben, kreativen način – v obliki 3 minutnega Ted talk-a v angleškem jeziku. Na ta način jih želimo takoj ponesti v svet in jih predstaviti ne le slovenski, temveč tudi tujim javnostim. Zato smo na dogodek povabili tudi predstavnike tujih diplomatsko konzularnih predstavništev, ki pokrivajo Slovenijo. 15 se jih je našemu vabilu odzvalo. Hkrati smo se povezali tudi z nekaterimi slovenskimi veleposlaništvi v tujini, ki bodo v tem času organizirali lastne dogodke in svojem udeležencem zagotovili neposredni prenos (livestream) naše podelitve. Načrtujemo njihov (avdio ali video) vklop, kjer bodo pojasnili, kaj načrtujejo v prihodnje narediti za promocijo najboljših inovacij.

Posnetek celotne prireditve

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.