Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Ob začetku pogajanj za višje plače v javnem sektorju

Danes se začenjajo pogajanja o dvigu plač v javnem sektorju. Malo je znanega o pogajalskih okvirih, še manj o povišanju mase za plače, ki je za Vlado RS še sprejemljiva zaradi zagotavljanja javnofinančne vzdržnosti. V gospodarstvu bomo pogajanja budno spremljali, saj bi popuščanje zahtevam sindikatov javnega sektorja zaradi ohranitve trenutnega socialnega miru lahko povečalo javno-finančna tveganja in vplivalo na srednjeročni gospodarski razvoj naše države. 

Še nikoli v zgodovini samostojne države število zaposlenih in masa plač v javnem sektorju nista bila višja. 

Nekaj dejstev:

·        Prek 4 milijarde EUR je država namenila za plače (strošek dela) v javnem sektorju v zadnjih 12-ih mesecih. 
·        Julija letos (170 tisoč) je bilo v javnem sektorju (brez javnih družb) za 1,9 % več zaposlenih kot julija lani.
·        Povprečna bruto plača v javnem sektorju se je v prvih sedmih mesecih 2018 povečala za 3,5 %.
·        Razlika med povprečno plačo v javnem in zasebnem sektorju se je povečala na 402 EUR bruto (246 EUR neto).
·        Povprečno število dni dopusta na zaposlenega v javnem sektorju je bistveno višje kot v zasebnem, tudi varnost zaposlitve je večja.
·        Za 39 % se je povečala masa plač v javnem sektorju v zadnjem desetletju.

Na Gospodarski zbornici Slovenije smo zaskrbljeni, da bi popuščanje sindikatom javnega sektorja, ki so svoja pričakovanja novi vladi že naznanili, lahko povečalo javno-finančna tveganja ter posledično vplivalo tudi na srednjeročni gospodarski razvoj naše države. Dejstvo namreč je, da že sedaj za plače v javnem sektorju namenimo 11 % BDP, kar je več kot v povprečju EU (10 %). Da bi bili na evropskem povprečju, bi morali obstoječo maso plač celo znižati za 550 mio EUR. Primerljive države (Avstrija, Češka, Nemčija) za plače javnih uslužbencev namenjajo 9 % BDP-ja.

Zato bi bilo bolje razmisliti o razbremenitvi plač vseh zaposlenih v Sloveniji. S tem bi zagotovili večje neto plače zaposlenih v zasebnem in javnem sektorju, ne da bi ogrozili javne finance. 

Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS: »Gospodarstvo potrebuje močan in učinkovit javni sektor. Vendar, več kot bo šlo za plače zaposlenih v javnem sektorju, manj bo denarja za pokojnine, šolstvo, zdravstvo in davčne razbremenitve vseh zaposlenih. Učinke gospodarske rasti morajo občutiti vse državljanke in državljani!«

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.