Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 23. feb. -1.mar. 2019

                      

Gospodarska rast se je znižala na 3,6 % ob koncu 2018

Podatek o gospodarski rasti v Sloveniji zadnjem četrtletju ni bil presenetljiv, ter smo ga dolžni interpretirati z določeno rezervo, tudi do 0,3 odstotne točke, zaradi morebitnih kasnejših revizij teh podatkov. Pričakovali smo sicer rast nekje pri 4%, vendar je odstopanje še nekako v obsegu pričakovane statistične napake, saj je bila rast v predhodnih četrtletjih višja od naših pričakovanj. 


Naša spomladanska napoved bo najverjetneje nižja

Za sedaj ohranjamo našo napoved o 3,5-odstotni rasti v letu 2019, ki jo bo poganjala domača potrošnja, predvsem gospodinjstev, deloma države ter še posebno investicij. Vsaj v prvem četrtletju bo prispevek izvoza oziroma predelovalnih dejavnosti k rasti dodane vrednosti minimalen. 

 Makedonci z velikimi pričakovanji

Februarski podatek o poslovni klimi v območju evra je ostal skoraj nespremenjen glede na januarskega. Najbolj se je poslabšalo razpoloženje v Združenem kraljestvu (-4,5 glede na januar), na Danskem (-3,6) in na Cipru (-3,6). Na drugi strani se je izboljšalo na Malti (+8), Nizozemskem (+3) in Slovaškem (+3). 
 

Le Indijci so kljubovali šibkim azijskim podatkom

Japonska predelovalna dejavnost se bo kot kaže prvih po dveh letih in pol skrčila zaradi nižjega povpraševanja iz Kitajske, medtem ko naj bi ta v Indoneziji ohranila nizko rast. Med azijskimi državami, ki so pomembne za svetovno trgovino je optimizem najbolj padel pri industrialcih iz Singapurja in Malezije, medtem ko je bilo razpoloženje v Myanmaru, Filipinih in Vietnamu še dokaj dobro.

 

Več v prilogi

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.