Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Razbremenitev regresa za letni dopust

V Uradnem listu RS št. 28/2019 z dne 3. 5. 2019 so objavljene spremembe Zakona o dohodnini (ZDoh) in Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ), ki omogočajo razbremenitev izplačila regresa za letni dopust od plačila dohodnine in socialnih prispevkov v višini 100 % povprečne bruto plače. Obenem določajo tudi postopek vračila že izračunane in odmerjene akontacije dohodnine v letu 2019 v primerih, ko so delodajalci regrese že izplačali.

Sprejete spremembe bodo veljale za vsa izplačila regresa za letni dopust za leto 2019. Zaposleni, ki so prejeli regres pred začetkom veljavnosti spremembe ZDoh in ZPIZ, bodo upravičeni do vračila preveč plačane dohodnine in prispevkov, kar bo po uradni dolžnosti izvedla Finančna uprava RS. Pri tem bodo akontacija dohodnine in prispevki zaposlenega vrnjeni neposredno zaposlenemu, prispevki delodajalca pa delodajalcu.

Navedeno je dosežek prizadevanj GZS, ki že od leta 2017 spodbuja vlado naj razbremeni regres z namenom dviga neto prejemkov zaposlenih. V letošnjem letu je GZS na Ekonomsko socialnem svetu predlagala in podprla prioritetno davčno razbremenitev regresa za letni dopust (prosto dohodnine in socialnih prispevkov v višini povprečne mesečne plače). Skladno s tem se je začelo pospešeno zakonodajno obravnavati spremembe ZDoh in ZPIZ, s katerima se je omogočilo, da bo že regres za letni dopust v letu 2019 do višine povprečne plače razbremenjen plačila dohodnine in prispevkov.

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.