Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Skrb za zaščito zdravja in varnost zaposlenih je v sedanji krizni situaciji naša ključna prednostna naloga in odgovornost

Izjava GZS - Združenja kovinskih materialov in nekovin ter Strateškega sveta za metalurgijo

Ljubljana, 23. marec 2020 - V podjetjih, članih GZS - Združenja kovinskih materialov in nekovin (GZS-ZKMN) ter podjetjih, povezanih v Strateški svet za metalurgijo (SSM), pozorno spremljamo vsa dogajanja v zvezi s širjenjem okužbe s koronavirusom (SARS CoV-2) tako doma kot v svetu. Zavedamo se, da moramo v razmerah epidemije/pandemije ravnati družbeno odgovorno. Zato sta ob hkratnem prizadevanju za dolgoročno ohranitev delovnih mest varnost in zdravje zaposlenih naša največja odgovornost in prednostna skrb.

 V podjetjih, kjer glede na naravo dela ni mogoče, da bi vsi zaposleni delali od doma, poslujemo v skladu s priporočili ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška z dne 17. 3. 2020, ki pravi, da ustavljanje proizvodnje ni smiselno tam, kjer so delodajalci sprejeli ustrezne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe.

 Tako tudi pri zagotavljanju nemotenih proizvodnih procesov v naših podjetjih dosledno uveljavljamo in aktivno izvajamo vse potrebne ukrepe za varovanje zdravja in za varnost zaposlenih ter za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom. Obenem svoje zaposlene ves čas ozaveščamo in opozarjamo, da se naj vedejo odgovorno do sebe in drugih tako, da se dosledno držijo vseh predpisanih ukrepov.

 Pri tem se ne omejujemo samo na priporočila in napotke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in pristojnih državnih institucij, ampak glede na svoje specifike sprejemamo še različne dodatne ukrepe, ki jih moramo vsi – tako vodstvo kot zaposleni – odgovorno in dosledno izpolnjevati. Dinamiko proizvodnih procesov ves čas prilagajamo in bomo še naprej prilagajali aktualnim razmeram.

 Neprekinjen proizvodni proces je pogoj za obstoj naših podjetij in za ohranitev naših delovnih mest, kar bo ob koncu epidemije za čimprejšnje okrevanje gospodarstva izjemno pomembno. Vendar ga lahko ohranjamo le s skrbjo za zaščito zdravja in varnost zaposlenih, kar je in bo naša ključna prednostna naloga in odgovornost v sedanji krizni situaciji. Prepričani smo, da bodo naša prizadevanja za nadaljnji obstoj podjetij in za dolgoročno ohranitev delovnih mest v veliki meri pripomogla, da se bo Slovenija po koncu epidemije – ob ustreznih ekonomskih ukrepih države - lahko znova hitro in enakovredno vključila v svetovne gospodarske procese in s tem ublažila tako gospodarske kot socialne posledice virusne krize.

 Vesna Nahtigal, direktorica Združenje kovinskih materialov in nekovin, Izvršna direktorica za industrijsko politiko

 Marko Drobnič, predsednik UO Združenje kovinskih materialov in nekovin

Celotno besedilo je dostopno tudi v priloženem dokumentu >>>

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.