Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Informacija - Vloga za povračilo nadomestila plače za čakanje na delo in karanteno

ZRSZ je na podlagi Zakona o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (Ur. l. RS, št. 36/2020, ZIUPPP), ki je začel veljati 29. marca 2020, omogočil oddajanje vloge za povračilo nadomestila plače.  Zakon, ki je bil sprejet 28.3.2020, država krije samo 40 % stroškov delavcev in sicer od 29.3.2020 dalje.

Na podlagi 108. člena MEGA zakona, ki ga je DZ potrdil včeraj 2.4.2020, se zahtevki vloženi po ZUIPPP, obravnavajo in odobrijo po MEGA korona zakonu. Torej iz tega smiselno izhaja, da tudi pogoji po ZUIPPP ne štejejo več.

Podjetjem svetujemo, da poskrbijo za pravočasno priglasitev vlog.

 

Po neuradnih informacijah bodo vložene vloge veljale tudi za novi zakon, po katerem se bodo obravnavale.  MEGA korona zakon bo pričel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, predvidoma 11.4.2020.  Ukrepi iz zakona veljajo od 13.3.2020 do 31.5.2020, razen če zakon ne določa drugače. Po tem zakonu delavcu  pripada nadomestilo v višini 80% osnovne plače, ki ga v celoti krije država.

 V tem času, do uveljavitve MEGA zakona,  bomo na GZS pridobili tolmačenje Zavoda za zaposlovanje, ki je izvajalec tega zakona in MDDSZ, ki je pristojen za pojasnila kot pristojno ministrstvo.

 

Vse spremembe bomo tekoče objavljali tudi na naši spletni strani še naprej.  https://www.gzs.si/koronavirus/

 

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.